© BELGA, Sarah Van den Elsken

“In Nederland vinden ze het fantastisch om iemand met de grond gelijk te maken”: Dirk Kuyt heeft bij Beerschot zijn revanche beet

Beerschot is kampioen, Dirk Kuyt is kampioen. Na een mislukt avontuur bij ADO Den Haag heeft de 43-jarige Nederlander zijn revanche beet. Hij pakte dit weekend zijn eerste prijs als coach en bijt van zich af. “Ik wist dat het moeilijk zou worden, maar dat maakt het eens zo mooi.”

Koen Frans

Na de thuisnederlaag van Dender tegen Zulte Waregem wist Beerschot zaterdagavond al dat het kampioen was. De wedstrijd van zondag op Beveren werd plots bijzaak. “Ik zat thuis te kijken, maar ik was er niet gerust in. Deze reeks is enorm spannend, hè. Uiteindelijk was het wel fijn om voor de aftrap van onze wedstrijd al zeker te zijn van het kampioenschap. Ja, ik heb daar zaterdagavond een glaasje op gedronken”, glunderde Dirk Kuyt in de catacomben van de Freethiel. Hij nam er na de 2-0 nederlaag uitgebreid de tijd om met de Belgische media te spreken.

Was het moeilijk om je spelers op te laden voor deze wedstrijd?

“Ik denk dat weinig mensen beseffen waar deze spelers vandaan komen. Ze zijn echt tot het gaatje moeten gaan om kampioen te worden in 1B. Als je die titel dan binnen hebt, is het normaal dat de tank een beetje leegloopt. Het is heel moeilijk om daarna nóg een keer al je energie in een wedstrijd te steken. Maar we hebben er wel alles aan gedaan om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Ik kan de jongens dan ook niets verwijten. Weet je wat ik het mooiste vind aan deze groep? Dat ze aanvankelijk teleurgesteld in de kleedkamer zaten. Omdat ze ook deze wedstrijd zo graag wilden winnen. Dat maakt van hen échte kampioenen.”

Desondanks zat de sfeer wel goed. Er werd gezongen en gedanst, zoals het een kampioen betaamt.

“Uiteraard. Ik heb de jongens aangespoord om vanaf nu het kampioenschap te vieren. Een titel veroveren: dat gebeurt soms maar één keer in een carrière. Het is uniek. Zeker voor deze spelers. Het is enorm straf wat ze gepresteerd hebben. En volgende week willen we in schoonheid afsluiten. Dan mogen ze de beker in de lucht steken in een uitverkocht stadion.”

Vorige week feest, deze week feest, volgende week feest. Het stopt maar niet.

“Ik kan ook niet beloven dat het na volgende week gedaan is met feesten. (lacht) Het duurt nog lang vooraleer het nieuwe seizoen begint. Ach, als je zo’n prestatie neerzet, dan mag je lang feesten.”

En wat nu? Je contract loopt na dit seizoen af.

“Alle ogen zijn nu gericht op de toekomst. Ik steek niet onder stoelen of banken dat ik graag deel wil blijven uitmaken van deze club. Alleen zijn de voorwaarden heel belangrijk. In januari heb ik samen met Gyorgy (Csepregi, technisch directeur van Beerschot, red.) die voorwaarden heel duidelijk bepaald. Ik denk dat de voorbije maanden voor iedereen heel positief zijn verlopen. Nu moeten we kijken of we die lijn kunnen doortrekken. De club moet de juiste stappen zetten. Ik denk dat dat mogelijk is. Ik ben een positief ingesteld persoon en ik vertrouw erop dat het goedkomt. Maar ik denk niet dat ik dat met de vrienden van de media moet bespreken.”

Je wil garanties van hoofdaandeelhouder United World?

“Mij maakt het niet uit wie de eigenaar van de club is. Ik richt me vooral op het team. Dat was de voorbije maanden ook onze kracht. Hoe je met elkaar kan samenwerken is extreem belangrijk in de weg naar succes. Ondanks de moeilijkheden heb ik ervan genoten om hier met erg professionele mensen te kunnen samenwerken.”

LEES OOK. Supporters van Beerschot hebben duidelijke boodschap voor United World: “Sign the deal and f*ck off”

Heb je het gevoel dat de perceptie rond jou als coach is gekeerd?

“Eerlijk gezegd heb ik in België nooit negatieve geluiden opgevangen. Ook de Nederlandse media is lange tijd heel positief over mij geweest. Met name tijdens mijn spelerscarrière. Dat is wat gekeerd na mijn vorige avontuur als hoofdcoach (bij ADO Den Haag, red.). Maar goed, er zijn een aantal zaken gebeurd in Nederland waardoor de media me daar heel negatief benadert. Dat is ook een van de redenen waarom ik vandaag hier ben. En waarom ik me hier heel erg thuis voel. Ik word hier beoordeeld op de trainer die ik ben. Ik heb geen moeite met kritiek. Als het slecht is, dan is het slecht. Jullie benoemen dat ook. Maar uiteindelijk zeggen jullie dat dan wel met respect voor mijn persoon. Daar wil ik jullie voor bedanken.”

LEES OOK. Beerschot en topschutter Reyners malen niet om verlies in Beveren: “We zijn kampioen, hè. Tijd om te feesten”

En in Nederland?

“Het gaat iets beter. Maar ik ben volgens mij niet de enige die er zo over denkt, hoor. Nogmaals: kritiek is niet erg. Zolang het respectvol kan. In Nederland is het heel normaal dat er op de man gespeeld wordt. Wij vinden het fantastisch om iemand helemaal met de grond gelijk te maken. Vincent Janssen heeft het onlangs ook aangehaald in een interview. Zelfs Jordan Henderson maakte het mee bij Ajax. En die jongen heeft de Champions League en de Premier League gewonnen.”

Vincent Janssen wil nooit meer voor Oranje spelen. Als ik je zo hoor, dan keer jij ook niet snel terug naar Nederland.

“Nou, zover wil ik het drijven. In het leven mag je ook nooit iets uitsluiten. Maar op dit moment zijn er niet veel dingen de moeite waard om terug te keren naar Nederland. Ook al heb ik daar bij veel clubs mooie herinneringen.”

Geniet nog van de feestweek, Dirk.

“Dankjewel. Ik merk dat ik intussen veel mensen heb opgehemeld. Maar de échte kracht van deze club, had ik nog niet benoemd. Dat zijn namelijk de supporters. Beerschot is een volksclub. Vanaf mijn eerste gesprek met Gyorgy had ik een heel warm gevoel bij Beerschot. Ik wist dat het moeilijk zou worden om te promoveren of kampioen te worden. Maar dan is het eens zo mooi als het lukt.”

LEES OOK. “Beerschot mag de vruchten plukken van het harde werk”: onze clubwatcher ziet het feest doorgaan ondanks nederlaag in Beveren

MEER OVER K. Beerschot V.A.