“Dader Sydney had het duidelijk op vrouwen gemunt”, zegt politie

De man die zaterdag zes mensen doodde en twaalf anderen verwondde in een shoppingcentrum in de Australische stad Sydney had het duidelijk op vrouwen gemunt. Dat heeft de politie gezegd.

adb
Bron: SMH, SBS, ABC, Sky

Joel Cauchi (40) stak achttien mensen neer in buitenwijk Bondi Junction, dertien onder hen zijn vrouwen. Bij de zes dodelijke slachtoffers zijn vijf vrouwen, het zesde slachtoffer is een bewakingsagent die Cauchi probeerde tegen te houden. Richtte de dader, die door een politieagente werd doodgeschoten, zich doelbewust op vrouwen?

“De video’s spreken voor zich, niet?” reageerde politiecommissaris van de staat New South Wales (NSW) Karen Webb maandagochtend op die vraag van ABC News Breakfast. “Het is duidelijk voor mij, het is duidelijk voor speurders dat dit een piste lijkt te zijn, dat de dader zich richtte op vrouwen en de mannen vermeed.”

Politiecommissaris Karen Webb.© AP

Volgens commissaris Webb is het motief voor de steekpartij evenwel nog onduidelijk. “We weten niet wat er in het hoofd van de dader omging en daarom is het nu belangrijk dat de speurders zoveel tijd besteden aan het ondervragen van degenen die hem kennen, in zijn omgeving waren, dicht bij hem stonden. Zodat we enig inzicht kunnen krijgen in wat hij misschien dacht”, aldus Webb. “We zullen het niet per se weten, maar we moeten het oordeel krijgen van degenen die hem kennen.”

Eerder raakte bekend dat Cauchi al sinds zijn tienerjaren psychische problemen had, en met name met schizofrenie kampte. De dader, die dakloos lijkt te zijn geweest, zou ook een obsessie met messen gehad hebben. Aanwijzingen voor een bepaalde ideologie werden niet gevonden.

De premier van NSW, Chris Minss, zei eveneens dat vrouwen het doelwit waren in Bondi Junction, maar dat het onderzoek mogelijk nooit een sluitend motief zal opleveren. “De waarheid is dat er veel vrouwen in de ziekenhuizen liggen en deze aanvaller het op vrouwen gemunt had”, zei Minss maandag aan Sky News.

Nog acht gewonden in ziekenhuis

Naast de zes dodelijke slachtoffers raakten bij de steekpartij twaalf mensen gewond, onder wie acht vrouwen.

Vier gewonden hebben intussen het ziekenhuis mogen verlaten. Maandagochtend liggen nog acht gewonden in verschillende ziekenhuizen van wie zeven op de afdeling intensieve zorgen, blijkt uit een verklaring van NSW Health.

Ashlee Good kwam om het leven, maar kon haar gewonde dochtertje nog aan omstaanders toevertrouwen.

Twee mannelijke patiënten zijn in stabiele toestand, één vrouw is in een kritieke maar stabiele toestand, een andere vrouw bevindt zich in een ernstige maar stabiele toestand, nog eens drie vrouwen zijn in stabiele toestand. Het negen maanden jonge meisje van wie de moeder om het leven kwam, ligt in een ernstige maar stabiele toestand op de afdeling intensieve zorgen van het kinderziekenhuis van Sydney.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer