De Iraanse VN-ambassadeur, Amir Saeid Iravani, verdedigde de aanval als zelfverdediging.© Getty Images via AFP

Iran beroept zich bij VN op “recht op zelfverdediging”, Israël eist sancties na aanval

Iran “heeft geen andere keuze gehad dan zijn recht op zelfverdediging uitvoeren”. Dat heeft de Iraanse ambassadeur bij de Verenigde Naties zondag (lokale tijd) gezegd tijdens een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad die werd bijeengeroepen na de Iraanse aanval op Israël.

adb
Bron: BELGA

“De Veiligheidsraad heeft gefaald in zijn plicht om de internationale vrede en veiligheid te handhaven”, door de Israëlische aanval op het Iraanse consulaat in Damascus niet te veroordelen, stelde de Iraanse VN-ambassadeur, Amir Saeid Iravani, zondag. “Onder die omstandigheden heeft de Islamitische Republiek van Iran geen andere keuze gehad dan haar recht op zelfverdediging uitvoeren”, verklaarde hij. Hij verzekerde dat Iran geen escalatie wilde, maar zou antwoorden op “elke bedreiging of agressie”.

De Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan riep tijdens de spoedvergadering op om “alle mogelijke sancties op te leggen aan Iran, voordat het te laat is”. Erdan had de huidige voorzitter van de VN-Veiligheidsraad, Vanessa Frazier uit Malta, per brief om een spoedzitting verzocht.

De Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan toonde een video van de aanval.© REUTERS

Israël eist dat de VN-Veiligheidsraad de aanval veroordeelt en de Iraanse Revolutionaire Garde als een terreurorganisatie bestempelt. “De Iraanse aanval vormt een ernstige bedreiging voor de mondiale vrede en veiligheid en ik verwacht dat de Raad alle middelen zal gebruiken om concrete actie tegen Iran te ondernemen”, schreef Erdan.

In de nacht van zaterdag op zondag lanceerde Iran “meer dan 300 drones en raketten” in de richting van Israël, dat “99 procent” wist af te weren, aldus de Israëlische legerwoordvoerder Daniel Hagari. Volgens Iran ging het om een vergeldingsaanval, die de naam ‘Eerlijke belofte’ meekreeg, onder meer voor de Israëlische luchtaanval op een bijgebouw van het Iraanse consulaat in de Syrische hoofdstad Damascus. Het was de eerste frontale aanval van de Islamitische Republiek op haar aartsvijand.

“Wereld kan zich niet nog een oorlog veroorloven”

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guteress, riep tijdens de spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad op tot “maximale terughoudendheid”. “Het Midden-Oosten staat aan de rand van de afgrond. De mensen in de regio worden geconfronteerd met een reëel gevaar van een wijdverspreid, verwoestend conflict”, zei Guterres. “Het is van vitaal belang om elke actie die zou kunnen leiden tot grote militaire confrontaties op meerdere fronten in het Midden-Oosten, te vermijden”, voegde hij nog toe. “Noch de regio noch de wereld kan zich nog een oorlog veroorloven.”

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guteress.© Getty Images via AFP

De VN-baas veroordeelde de aanval van Iran op Israël nogmaals, die hij een “ernstige escalatie” noemde. Ook het Israëlische bombardement op het Iraanse consulaat in Damascus veroordeelde hij opnieuw, verwijzend naar het “principe van onschendbaarheid” van diplomatieke vestigingen. Verder riep hij wederom op tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de Gazastrook en de bevrijding van de Israëlische gijzelaars, die sinds 7 oktober worden vastgehouden door Hamas.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer