Nederlandse chipmaker Nexperia gehackt, daders willen losgeld

Chipmaker Nexperia uit het Nederlandse Nijmegen is vorige maand gehackt, bevestigt het bedrijf na eerdere berichtgeving door RTL Nieuws. De hackers zouden hebben laten weten dat ze honderden gigabytes aan gevoelig materiaal hebben gestolen.

Nexperia, eigendom van het Chinese Wingtech Technology, laat zolang het onderzoek naar de inbraak loopt zelf niets los over de schade of impact. Het chipbedrijf meldt alleen dat het na het ontdekken van de aanval ‘meteen maatregelen heeft genomen’ om het incident onder controle te krijgen, door de getroffen systemen los te koppelen van het internet.

Gegevens van SpaceX, Apple en Huawei

Volgens onderzoek door RTL Nieuws horen de aanvallers bij Dunghill, een relatief nieuwe hackersgroep. Zij claimen honderden gigabytes aan gevoelig materiaal in handen te hebben. Het zou onder meer gaan om handelsgeheimen, ontwerpen van chips en vele honderden folders met klantgegevens van onder meer SpaceX, Apple en Huawei.

Als bewijs van de aanval zouden de hackers tientallen documenten op het dark web hebben gezet. Wanneer Nexperia geen losgeld betaalt, dreigen de criminelen volgens RTL Nieuws meer gegevens te publiceren.

Nexperia maakt chips die onder meer in telefoons en auto’s zitten. De fabrikant was voorheen onderdeel van de Eindhovense chipproducent NXP, maar die verkocht de tak een aantal jaren geleden aan Chinese investeerders.


Partner Content