Gedetineerden in de beruchte gevangenis Abu Ghraib werden gemarteld en vernederd door Amerikaanse soldaten.
Foto: AP

"Historisch proces" over folteringen van gevangenen in beruchte Abu Ghraib-gevangenis start

In de Verenigde Staten start vandaag het proces rond de foltering en mishandeling van ex-gevangenen in de omstreden Iraakse Abu Ghraib-gevangenis. De rechtszaak komt 20 jaar nadat foto's gepubliceerd werden van gevangenen in Abu Ghraib die vernederd en misbruikt werden door Amerikaanse militairen. 3 slachtoffers klagen de militaire aannemer CACI aan die de ondervragers voor de gevangenis leverde. Het is de eerste keer dat slachtoffers hun verhaal doen voor een Amerikaanse jury.

Gevangenen die naakt op elkaar moesten gaan liggen, verkracht en vernederd werden. De wantoestanden in Abu Ghraib haalden in 2004 het wereldnieuws toen honderden foto's van Amerikaanse soldaten die lachend poseren naast gemartelde gevangenen de wereld rondgingen. 

Concreet ging het om ruim 2.000 foto's waarvan honderden publiek gedeeld werden. Er volgden al snel gedetailleerde rapporten over de martelingen. Zo concludeerde in 2004 een officieel onderzoek door de voormalige Amerikaanse legergeneraal Antonio Taguba dat er "sadistische, schaamteloze en bewuste criminele mishandelingen" waren toegepast op de gedetineerden.

Abu Ghraib

Abu Ghraib was een zwaarbeveiligd detentiecentrum in Irak, op zo'n 30 kilometer van Bagdad. De gevangenis werd onder Saddam Hussein gebruikt om politieke gevangenen in op te sluiten. Na de Amerikaanse invasie van Irak in 2003 - die kaderde in de 'war on terror' onder president George W. Bush - namen de VS de controle over de gevangenis over. Een jaar later gingen de foto's die de gevangenishorror in Abu Ghraib blootleggen de wereld rond.

In 2009 werd Abu Ghraib omgedoopt tot "Centrale Gevangenis van Bagdad" om van zijn beruchte reputatie af te raken. 2 jaar later kregen de Iraakse autoriteiten opnieuw de controle over de gevangenis, nadat de laatste Amerikaanse troepen Irak hadden verlaten. Abu Ghraib werd in 2014 definitief gesloten om veiligheidsredenen. Abu Ghraib is de geschiedenisboeken ingegaan als de belichaming van de wanpraktijken van de Amerikaanse oorlog tegen het terrorisme in het Midden-Oosten. 

Ondanks de wereldwijde verontwaardiging en internationale veroordeling, is er door de jaren heen maar weinig verantwoording afgelegd voor de mensenrechtenschendingen in Abu Ghraib. 

Slechts een handjevol soldaten uit lagere rangen werd militair berecht. In de afgelopen 20 jaar werd geen enkele militaire leider, politicus of particuliere aannemer wettelijk aansprakelijk gesteld voor wat er in Abu Ghraib gebeurde. 

Eerste rechtszaak voor Amerikaanse jury

Daar moet de rechtszaak die vandaag start verandering in brengen. Voor de federale rechtbank in de Amerikaanse staat Virginia zullen 3 slachtoffers, Suhail Najim Abdullah Al Shimari, Salah Al-Ejaili en As'ad Al-Zuba'e, hun getuigenis over martelingen, vernederingen en seksueel geweld uiteenzetten. Volgens juridische documenten werden de 3 Irakese burgers allemaal na een periode van 2 maanden tot 1 jaar vrijgelaten zonder ooit in verdenking te worden gesteld.

In Virginia klagen ze nu rekruteerder CACI Premier Technology aan, een bedrijf dat de ondervragers leverde aan de gevangenis. De zaak wordt al sinds 2008 van rechtbank naar rechtbank gestuurd en CACI heeft al zowat 20 keer geprobeerd het dossier van tafel te vegen. In 2021 verwierp het Hooggerechtshof definitief het beroep en stuurde de zaak terug naar de districtsrechtbank, waar de rechtszaak nu voor het eerst voor een jury gehouden zal worden.

Ik veranderde in een seconde van een journalist die gerespecteerd wordt op het terrein naar een persoon die naakt vernederd wordt

ex-gedetineerde Salah Al-Ejaili aan Democracy Now! in 2014

CACI ontkent alle aantijgingen en heeft de afgelopen 16 jaar altijd gesteld dat geen van zijn werknemers ooit een van de klagers heeft misbruikt. Het bedrijf legt de verantwoordelijkheid voor de folteringen bij het Amerikaanse leger, aangezien CACI-werknemers geen orders konden geven aan de militairen.

Zwaar misbruik

De 3 ex-gevangenen konden niet duidelijk geïdentificeerd worden in de foto's, maar getuigen wel over zwaar misbruik. Zo zou een van hen seksueel misbruikt en geslagen zijn, elektrische schokken hebben gekregen en zijn voortgetrokken aan een touw rond zijn nek tijdens zijn 2 maanden in de gevangenis.

Een ander slachtoffer werd naar eigen zeggen in posities gedwongen waardoor hij moest overgeven, had een ernstig slaaptekort, werd gedwongen om vrouwenondergoed te dragen en werd bedreigd met honden.

"Iedereen weet dat er mensen gemarteld zijn in Abu Ghraib. Dat is een feit dat niet in de doofpot gestoken kan worden", getuigt Salah Al-Ejaili aan The Guardian. "Maar er zijn veel mensen die ermee weg zijn gekomen."

Ook journalist gemarteld

In november 2003 werkte Al-Ejaili als journalist voor Al Jazeera in Bagdad toen hij door Amerikaanse troepen werd gearresteerd en naar Abu Ghraib werd overgebracht. Het Amerikaanse leger wist dat hij een journalist was: hij had zijn media-accreditatie destijds gekregen via de Amerikaanse autoriteiten in de regio. "In Abu Ghraib noemden ze me 'Al Jazeera'", zegt Al-Ejaili. 

"Ik veranderde in een seconde van een journalist die gerespecteerd wordt op het terrein naar een persoon die naakt vernederd wordt, uitgekleed zonder toestemming", zei Al-Ejaili in het verleden al over zijn gevangenschap in Abu Ghraib. 

Zoals de meeste gedetineerden werd hij nooit beschuldigd van een misdaad. Toen hij na meer dan 2 maanden voor de rechtbank werd gebracht, beval een rechter zijn onmiddellijke vrijlating. 

"Historisch proces"

Mensenrechtenorganisaties noemen de rechtszaak een "historisch proces" en hopen dat er eindelijk verantwoording wordt afgelegd voor de gruwels die zich in Abu Ghraib hebben afgespeeld. "Deze rechtszaak is een belangrijke stap op weg naar gerechtigheid voor deze 3 mannen die eindelijk hun dag in de rechtszaal zullen hebben", zegt Human Rights Watch in een verklaring.

"Maar zij zijn de gelukkigen. Voor de honderden andere overlevenden die nog steeds lijden onder misbruik van het verleden, blijven hun kansen op gerechtigheid klein. De Amerikaanse regering zou het juiste moeten doen: verantwoordelijkheid nemen voor hun mishandelingen, excuses en een schadevergoeding aanbieden."

"De rechtszaak tegen CACI kon alleen doorgaan, omdat de zaak gericht was tegen een militaire aannemer. Amerikaanse rechtbanken hebben herhaaldelijk soortgelijke zaken tegen de federale overheid afgewezen door een wet uit 1946 die de immuniteit van de Amerikaanse strijdkrachten handhaaft voor beschuldigingen binnen een oorlogscontext", stelt de mensenrechtenorganisatie. 

"Bovendien heeft de Amerikaanse regering geen enkel officieel compensatieprogramma of andere mogelijkheid gecreëerd voor de mensen die beweren gemarteld of misbruikt te zijn geweest", aldus Human Rights Watch. 

De hoorzittingen zullen 2 weken duren. Wanneer de uitspraak in deze zaak zal vallen is niet duidelijk, het kan nog jaren duren voordat de rechtbank een vonnis velt.

Meest gelezen