Jacht op leguaan in Lommel.© TV Limburg

Is het een varaan of een leguaan? Verwarring over welk dier nu precies in Lommelse Sahara ronddoolt

Lommel -

In de Lommelse Sahara is een grote leguaan gespot, of alleszins iets wat erop lijkt. Zowel de brandweer als het Natuurhulpcentrum staan klaar om de exoot te vangen zodra hij zich nog eens laat zien. Toch heeft Sil Janssen zijn twijfels over het beeld.

Het bericht met foto van het ‘vreemde’ dier werd zondag via sociale media verspreid. De stad Lommel doet een beroep op wandelaars om het dier te helpen vangen. Wie de hagedis ziet, wordt gevraagd de brandweer te bellen. Zelf vangen is zeker geen optie, al zal de leguaan niet aanvallen. Beter is om gewoon te wachten op de brandweer. Het dier zal dan naar het Natuurhulpcentrum worden gebracht.

“We staan in contact met de brandweer. Als zij worden verwittigd, vertrekken wij ook. Maar op goed geluk gaan zoeken, heeft geen nut”, zegt Sil Janssen van het Natuurhulpcentum. “Niemand weet precies waar het dier werd gespot. Het gaat voor zover wij weten ook maar over een waarneming. We hebben in het weekend geen enkele andere melding gehad.” Dat het dier op de foto ergens is ontsnapt of gedumpt, staat vast. Zo’n hagedisachtige leeft hier niet in het wild.

Uit de foto op sociale media kan Janssen ook niet afleiden over welk dier het precies gaat. “Het lijkt niet echt op een leguaan. Dan zou ik eerder zeggen dat het een varaan is. Afwachten of het dier nog wordt gezien, zou ik zeggen.”

(Lees verder onder de foto)

© Daniel Pasmans via Stad Lommel

Bijt

De leguaan en de varaan - allebei hagedissen - bijten als je ze probeert te vangen. “Ze zwiepen ook met hun staart. Daarom, als je het dier signaleert, bel de brandweer. De temperaturen zijn niet van die aard dat het koudbloedige dier snel kan weglopen. Daar is het te fris voor. En of zo’n dier lang gaat overleven, is in de lente twijfelachtig. ’s Nachts daalt de temperatuur nog tot onder de 5 graden. Dat is voor zo’n hagedis heel koud. Dan zijn ze onbeweeglijk.”

Vlees

Het grote verschil tussen een leguaan en een varaan is dat de eerste een planteneter en de tweede een vleeseter is. “Leguanen eten planten en frisse blaadjes. Een varaan heeft vlees nodig. Ik denk bijvoorbeeld aan muisjes of andere kadavers.”

Varanen komen voor in delen van Azië, Afrika en Australië. Leguanen komen enkel voor op het Amerikaanse continent en de Fiji-eilanden.(mm,gvb)

De brandweer van Lommel is bereikbaar op 011/54.29.00. Voor meer vragen over de leguaan kan u terecht op de milieudienst via 011/399.799.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer