Voormalig Grieks minister van Financiën Yanis Varoufakis.© EPA-EFE

Berlijn vaardigt inreisverbod uit voor voormalig Grieks minister Yanis Varoufakis

De Duitse autoriteiten hebben de Griekse oud-minister van Financiën Yanis Varoufakis de toegang tot het land ontzegd. Ook andere sprekers op een omstreden Palestina-congres, afgelopen weekend in Berlijn, mochten Duitsland niet binnen. Dat schrijft de Duitse zakenkrant Handelsblatt.

mtm
Bron: BELGA

“Om antisemitische en Israëlvijandige propaganda bij het evenement te verhinderen zijn verschillende inreisverboden uitgevaardigd”, citeert de krant uit bronnen bij de Duitse veiligheidsdiensten.

Varoufakis had de voorbije dagen op X forse kritiek op het optreden van de Duitse autoriteiten. De eerste helft van 2015 was Varoufakis minister van Financiën in Griekenland, maar hij bleef de voorbije jaren een uitgesproken criticus van het EU-beleid. Hij richtte de pan-Europese Democracy in Europe Movement 2025 (Diem25) op en is daar nog steeds actief. 

Twee uur na de start van de conferentie viel de Duitse politie binnen op de conferentie. Een videotoespraak van een man die in Duitsland niet politiek actief mag zijn omdat hij haatzaaiende uitspraken over Israël en Joden gedaan zou hebben, werd als reden ingeroepen. Tijdens de uitzending van die toespraak vielen meerdere agenten binnen, onderbraken ze de toespraak en schakelden ze tijdelijk de elektriciteit uit. De organisatie bekritiseerde de onderbreking.

Binnen het vrij verkeer in de Europese Unie is een inreisverbod opleggen wel degelijk mogelijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer