Foto: Daniel Pasmans

Grote leguaan loopt los in de Lommelse Sahara: "Probeer hem zeker niet zelf te vangen"

Er loopt al enkele dagen een groene leguaan los in de Lommelse Sahara. De stad Lommel kreeg afgelopen weekend van verschillende bezoekers een melding en verwittigde de brandweer. Op sociale media wordt gevraagd om alert te zijn.

Dit weekend is er een ongewone bezoeker gesignaleerd in de Lommelse Sahara. Er loopt al een paar dagen een leguaan tussen het groen. De stad kreeg er verschillende meldingen over en verwittigde meteen de brandweer. Maar het is een hele klus om de leguaan te vangen.

"De Lommelse sahara is heel groot en de leguaan valt ook niet meteen op", zegt Sanne Drees van hulpverleningszone Noord-Limburg. "Er is nog geen ploeg ter plaatse omdat we geen idee hebben van waar de leguaan juist zit. Daarom vragen we aan de mensen om ons te bellen als ze de leguaan spotten."

Omdat de leguaan best groot is, kunnen mensen best schrikken als ze hem spotten. De stad laat weten dat het dier niet gevaarlijk is, dus bang zijn is zeker niet nodig. Bioloog Frederik Thoelen van Natuurhulpcentrum Opglabbeek bevestigt dat.

"In principe is hij niet gevaarlijk, maar probeer hem niet zelf te vangen, want dan gaan ze zichzelf willen verdedigen. Leguanen hebben scherpe nagels en een lange staart die ze soms als zweep kunnen gebruiken. Dus je pakt de leguaan best niet op met blote handen als je hem tijdens je wandeling tegenkomt. Wat je wel kan doen is er iets over zetten, zoals een kartonnen doos."

Hoe de leguaan in de Lommelse Sahara terechtkomt, is niet duidelijk. "Ik denk dat hij toevallig daar ontsnapt of gedumpt is. Zeker nu het warmer is buiten, gaat hij verder rondlopen op zoek naar eten. Dan duiken ze soms op de zotste plekken op", zegt Thoelen.

Dit reptiel mag niet als huisdier gehouden worden. "Er is sinds een aantal jaar een lijst waar alle reptielen opstaan die je als huisdier mag houden, maar de leguaan zit daar niet bij. Als hij wel degelijk ontsnapt is, zal de eigenaar nog wel opduiken. Als hij gedumpt is, zullen we dat nooit te weten komen", besluit Thoelen.

Beluister hier het volledige interview over de leguaan:

Meest gelezen