Aluminiumprijs stijgt met record na ban Russische metalen: ‘Dit is een extra korting voor India en China’

© Getty Images
Sebastien Marien
Sebastien Marien Redacteur

De prijs van aluminium steeg maandag met 9,4 procent, dat is een record sinds de lancering van het metaalcontract in 1987. De opmars volgde op nieuwe sancties van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk voor de handel in Russische metalen. In Rusland geproduceerd aluminium, koper en nikkel mag daardoor niet meer worden verhandeld op de grootste beurzen voor metalen ter wereld.

Beide landen hopen met die maatregel een belangrijke inkomstenbron voor Rusland af te snijden, met de bedoeling de oorlogskas van het Kremlin af te remmen. Rusland is een belangrijke metaalproducent, goed voor 6 procent van het wereldwijde aanbod van nikkel, 5 procent van aluminiumaanbod en 4 procent van het koperaanbod. Het verbod geldt voor metalen die na 13 april zijn geproduceerd. De handel in voorraden Russische metalen die al genoteerd stonden op de beurzen in Chicago en Londen, blijft toegestaan.

De prijs van aluminium steeg maandag met 9,4 procent op de Londen Metal Exchange (LME). Dat is de grootste prijsstijging sinds de lancering van het metaalcontract in 1987. De stijging stuwde de prijs van aluminium naar het hoogste niveau sinds juni 2022. Ook nikkel werd bijna 9 procent duurder. Koper liet een gematigde prijsstijging zien, nadat de prijs vorige week al was gestegen tot het hoogste niveau sinds begin vorig jaar.

China en India

“Ik verwacht geen grote gevolgen voor de prijs op lange termijn”, voorspelt grondstoffenexpert Boris Cukon. Hij is co-fondsbeheerder van het Isatis Global Natural Resources Flexible Fund. “Er zullen geen plotse tekorten zijn die de prijs zullen beïnvloeden en van nikkel is er zelfs een overaanbod. Russische grondstoffenbedrijven als Rusal en MMC Norilsk Nickel PJSC hebben sinds de oorlog met Oekraïne weinig betrekking op ons financiële systeem. Rusland mag dan een significant deel van die grondstoffen produceren, het ging in feite toch al om metalen die niet voor onze markt waren bestemd.”

‘Stel dat Rusland morgen zijn grondstoffen nergens kwijt kan, dan zou die markt kunnen exploderen’

Boris Cukon, grondstoffenexpert

Toch geeft Cukon aan dat de bijkomende sancties van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk meer zijn dan alleen een symbolische daad. “Russische bedrijven voeren hun metalen voornamelijk uit naar China en India en dat zal met deze maatregelen zo blijven. Toch verwacht ik dat die landen de acties van het Westen zullen gebruiken om een lagere prijs voor de grondstoffen te onderhandelen. Dit is een extra korting voor India en China. Maar elke euro die Rusland misloopt, is natuurlijk een goede zaak in de ogen van het Westen.”

Paniek

De grondstoffenexpert wijdt de prijstoename aan een paniekreactie van beleggers die de metaalprijzen shorten (ze speculeren op een daling van de prijzen) en reacties van algoritmes. “Ik, als fondsbeheerder, houd daar geen rekening mee. Ik kijk eerder naar gebeurtenissen die vraag en aanbod wél verstoren, zoals de grote tekorten aan koper die dreigen na de sluiting van een belangrijke mijn van First Quantum. Die zullen op termijn een grote impact hebben op de prijs van de grondstof.”

Cukon stelt dat de export van Russisch aluminium en nikkel vergelijkbaar is met de situatie op de oliemarkt. “Stel dat Rusland morgen zijn grondstoffen nergens kwijt kan, dan zou die markt kunnen exploderen. Maar dat zal niet gebeuren. In die zin komt de situatie overeen met de export van Russische olie, want hoewel Rusland een belangrijke olieproducent was, bleef de markt na de sancties in evenwicht. Onze gasprijs steeg dan weer wél, maar dat kwam omdat Europa initieel erg afhankelijk was van Russisch gas. Diezelfde vrees hebben we niet voor handel op de LME.”

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content