© TP

Twintiger krijgt werkstraf voor dollemansrit door Lanaken: “Hij haalde snelheden van 130 per uur”

Lanaken -

Een twintiger uit Maastricht moet een werkstraf van 200 uur uitvoeren omdat hij probeerde in te rijden op een politiecombi. De man reed volgens de raadsman van de agenten met 1,72 promille in zijn bloed én met een snelheid van 130 per uur. Zelf ontkende hij en sprak hij over politiegeweld.

Shauni Deferm

Op 14 augustus 2021, net voor middernacht, kreeg de politiezone LaMa een melding over een MINI Cooper die vanuit Maastricht de grens met Limburg overstak. De agenten reden met hun anonieme Skoda achter de man (27) aan en probeerde hem te onderwerpen aan een controle. Dat was echter buiten de twintiger gerekend, want hij duwde het gaspedaal in en reed volgens meester Erik Schellingen, die de betrokken agenten bijstond, als een dolleman doorheen het centrum van Lanaken. “Hij haalde snelheden van 130 km/uur waar je slechts 70 km/uur mocht rijden. Hij had ook 1,72 promille in zijn bloed. Stomdronken, dus”, klonk het vorige maand tijdens de behandeling van de zaak.

Combi

De agenten probeerden de man te stoppen door de combi in het midden van de weg te parkeren, maar de man stopte niet en reed op het voertuig af. “De inspecteurs konden nog net op het laatste moment achteruitrijden om een aanrijding te voorkomen”, aldus Schellingen. De twintiger ging er vervolgens te voet vandoor. Toen de agenten hem probeerden te overmeesteren, zou de man zich verzet hebben. “Een van de agenten raakte gewond aan zijn pols en had een spierscheur in het been”, aldus de raadsman.

LEES OOK. Achtervolgde Mini Cooper probeert in te rijden op politie: bestuurder opgepakt

Werkstraf 

Zelf ontkende de jongeman het verhaal. Volgens hem stond de combi niet in het midden van de weg geparkeerd en was niet hij, maar wel de politie agressief. Hij werd getackeld en met een matrak bewerkt, verklaarde hij. Zijn raadsman, meester Bert Partoens, stelt ook dat het onderzoek niet onafhankelijk gevoerd is, omdat agenten van dezelfde politiezone de feiten onderzochten.

De Tongerse rechter verklaarde alle tenlasteleggingen echter bewezen en veroordeelde de twintiger tot een werkstraf van 200 uur. Als hij die niet uitvoert, komt er een vervangende gevangenisstraf van zeventien maanden in de plaats.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer