Staatssecretaris voor Asiel en Migratie De Moor in Marokko: “Sterk engagement gekregen om mee te werken aan terugnames”

Van links naar rechts: staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor, minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, premier Alexander De Croo, buitenlandminister Hadja Lahbib, justitieminister Paul Van Tigchelt en ambassadeur Veronique Petit in Rabat.© EPA-EFE

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) heeft van de Marokkaanse regering een “sterk engagement” gekregen voor meer samenwerking om illegale Marokkanen in ons land terug te sturen. Dat zei ze na afloop van een vergadering in Rabat. “Marokko staat achter het principe om geïdentificeerde landgenoten terug te nemen”, aldus De Moor.

mts
Bron: BELGA

Een aanzienlijk deel van de federale regering – naast De Moor ook premier Alexander De Croo en ministers Paul Van Tigchelt, Annelies Verlinden en Hadja Lahbib – zit maandag en dinsdag in Rabat voor gesprekken met hun Marokkaanse collega’s.

Voor België staat daar vooral het terugkeerbeleid centraal. Om Marokkanen in illegaal verblijf te identificeren en terug te sturen vanuit ons land, is de medewerking van de Marokkaanse overheid nodig, maar die samenwerking stond de afgelopen jaren op een laag pitje na de heisa over het Marrakeshpact en de coronapandemie. Pas sinds afgelopen najaar werkt Marokko weer iets beter mee, al is dat met een veertigtal terugkeerders in drie maanden tijd nog relatief.

 “Sterke garantie”

Volgens De Moor heeft de Marokkaanse regering zich er maandag voor geëngageerd dat iedereen die geïdentificeerd wordt als Marokkaan en zonder verblijfspapieren in het land is, in principe teruggenomen zal kunnen worden. Concrete cijfers zijn er niet afgesproken, maar de staatssecretaris spreekt wel over een “heel duidelijk engagement” en een “sterke garantie” dat men in de toekomst beter zal samenwerken.

Zo’n engagement kan de terugkeerprocedure vereenvoudigen en dus versnellen, maar eenvoudig is de identificatie niet. Criminelen in illegaal verblijf beschikken meestal niet over verblijfsdocumenten en de Dienst Vreemdelingenzaken had tot voor kort niet de machtiging om in smartphones te gaan zoeken, naar foto’s van identiteitsdocumenten bijvoorbeeld. Daar is sinds begin deze maand wel verandering in gekomen: op initiatief van De Moor en minister van Justitie Van Tigchelt worden vijf ambtenaren van de DVZ benoemd tot officier van de gerechtelijke politie, wat betekent dat ze de toestellen kunnen uitlezen, zij het alleen als er criminele feiten bij komen kijken.

De Belgische en Marokkaanse regering ondertekenden maandagmiddag na afloop van de vergadering in Rabat twee intentieverklaringen, eentje rond justitie en een ander rond groene energie. Heel concreet zijn die verklaringen niet, maar volgens De Croo legt het bezoek wel de basis voor de verdere versterking van de onderlinge relaties.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen