Een foto van het BIFFF
Foto: Amaury Michaux

Brussels filmfestival BIFFF neemt maatregelen na homofobe uitspraken en vechtpartij tussen bioscoopgangers

De LGBTQ+-organisatie Pink Screens stopt de samenwerking met het Brussels International Fantastic Film Festival (BIFFF) nadat een vertoning van de film 'Love Lies Bleeding' helemaal uit de hand liep. Aanwezigen zouden er homofobe opmerkingen hebben geroepen en de film moest even stilgelegd worden toen er een vechtpartij ontstond. Het BIFFF zegt maatregelen te hebben genomen om nieuwe incidenten te voorkomen.

Tijdens de vertoning van de film 'Love Lies Bleeding' deze zaterdag zouden verschillende bioscoopbezoekers op de vuist zijn gegaan nadat er homofobe opmerkingen werden geroepen. 'Love Lies Bleeding' is een romantische film met intieme scènes tussen twee vrouwelijke hoofdactrices.

"Door een minderheid van de aanwezigen in de zaal werden er foute opmerkingen geroepen", vertelt Chris Orgelt van het BIFFF. "Daarbij is er een klap uitgedeeld. We zijn als organisatie zwaar aangeslagen door deze gebeurtenis en willen benadrukken dat we als festival de opmerkingen tegenover de LGBTQ+-gemeenschap veroordelen. Als organisatie hadden we al eerder moeten ingrijpen, maar onze procedure is aangepast en we hebben ondertussen een clip gemaakt waar we de huisregels uitleggen", zegt het BIFFF.

Uiteindelijk werd ook de politie opgetrommeld, maar de aanwezige agenten hielden enkel een oogje in het zeil. Er werden geen arrestaties verricht. Daarna werd de film alsnog vertoond.

Samenwerking stopgezet

Filmfestival Pink Screens, dat zich focust op LGBTQ+-films, heeft aangekondigd de samenwerking met het BIFFF met onmiddellijke ingang stop te zetten. "De verhalen over de inhoud van die opmerkingen zijn enorm uiteenlopend en daarover willen we ons daarom niet uitspreken", vertelt Diane Cairn van Pink Screens. "Maar die uitspraken hebben er wel voor gezorgd dat er mensen huilend de zaal hebben verlaten. De feiten zijn voor ons van die aard dat we de samenwerking met het BIFFF onmiddellijk stopzetten."

Het was de eerste keer dat Pink Screens en het BIFFF samenwerkten. Die samenwerking resulteerde in de 'Bloody Date Night' die vandaag op het programma staat. "Ik ben al 31 jaar bezoeker van het festival en heb nog nooit zoiets gehoord. We zijn gechoqueerd en hopen dat het BIFFF gepaste maatregelen zal nemen."

Video opgenomen met regels

Het BIFFF heeft ondertussen op sociale media al een officiële verklaring naar buiten gebracht. "Onze vrijwilligers zullen sneller in actie komen als er ongepaste dingen worden geroepen tijdens de film. Ook hebben we een video opgenomen waar we ons publiek uitleggen wat toelaatbaar is en wat niet. We hadden nooit gedacht dat we in 2024 aan ons publiek nog moesten kaderen wat door de beugel kan en wat niet."

"Het BIFFF en haar concept is uniek, maar tegelijkertijd ook fragiel. 42 jaar lang zijn we erin geslaagd geweest om de opmerkingen tijdens een film gemoedelijk te houden. Zaterdag is dat volledig misgelopen, en daarom voeren we nu concrete maatregelen in. Maar we erkennen dat we dit moment niet hadden mogen afwachten en al sneller hadden moeten handelen."

Meest gelezen