Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).
Volledig scherm
Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). © Photo News

Geheime farmadeals massaal toegenomen onder Vandenbroucke: “Wordt een democratisch probleem”

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) sluit massaal geheime contracten af met de farmasector om prijskortingen te be­dingen. Zijn partij was daar vroeger de grootste tegenstander van, nu zijn die contracten al goed voor meer dan de helft van het totale budget. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag. “Een probleem”, geeft Vandenbroucke zelf toe.

55 reacties

  • willy vangeel

    2 weken geleden
    En als Vandenbroucke een medicijn misloopt is hij de sigaar, ook als het te duur is. Geef mij maar de onpopulaire VDB in plaats van Maggie kruip in uw kot.
  • Jan Van de Velde

    2 weken geleden
    Dat er onderhandelingen gevoerd worden zonder voorafgaand beroep op de mededinging toont vooral aan dat er onderhandeld wordt met producenten die niet aan Belgische of Europese regels onderworpen zijn. Het kan bvb gaan om Amerikaanse of Chinese bedrijven die het monopolie hebben van één of meer producten waaraan bij ons behoefte bestaat. Om op het internationale vlak te onderhandelen moet men vooral pasmunt hebben, maar daar is België duidelijk te klein voor.
  • Paul vanhaezebrouck

    2 weken geleden
    Gemakkelijk gezegd, de concurrentie kijkt en luistert mee, afwachten na de stemming, als een wel weter het zal moeten doen.
  • Werner Vanhoutte

    2 weken geleden
    De pharma industrie draait op voor de volle financiering van EMA, dat de geneesmiddelen moet goedkeuren. De helft van de Raad van Bestuur van EMA zetelt ook in pharma reuzen. Van belangen vermenging gesproken.! De toelating om kinderen te vaccineren kwam er onder druk van Pfizer, terwijl de testen hiervoor nooit afgerond werden.! Intussen loopt in New York een dossier tegen Von der Leyen die dit in de doofpot draaide. Vragen van EU parlementairen hierover werden nooit beantwoord. Pure zwendel!
  • RIET HEIRMAN

    2 weken geleden
    Tijdens covid zijn er ook heel wat contracten gegaan naar organisaties of bedrijven aan wie hij de voorkeur gaf, werd dit ook onderzocht ? wellicht niet, want deze minister wil in tegenspraak met de wet, geen e mails vrijgeven. Er is daar op dat kabinet wellicht veel gebeurt wat het daglicht niet wil zien.