© Reuters

Israël zal terugslaan na grootschalige Iraanse aanval, Verenigde Staten blijven afzijdig

Israël zal nog “reageren” op de grootschalige raket- en droneaanval van Iran. Dat heeft de hoogste generaal van het land verklaard na een bijeenkomst van het Israëlische oorlogskabinet. Welke vorm die reactie zal aannemen, blijft voorlopig onduidelijk.

mtm
Bron: The Guardian, BBC News

Als vergelding voor een Israëlische aanval op het Iraanse consulaat in de Syrische hoofdstad Damascus (op 1 april) vuurde Iran afgelopen zaterdag minstens 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische raketten af op Israël. Hoewel de luchtafweer ervoor zorgde dat de meeste drones en raketten uit de lucht werden geschoten en er amper schade werd berokkend, verklaarden Amerikaanse functionarissen maandag al dat een of andere vorm van tegenaanval van Israël “zo goed als onvermijdbaar was”.

Het Israëlische oorlogskabinet zat maandag opnieuw urenlang samen. Onder meer premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Yoav Gallant waren aanwezig.© AFP

Maandag zat het Israëlische oorlogskabinet meer dan drie uur samen om een mogelijke reactie te bespreken. Na afloop meldde stafchef Herzi Halevi vanuit de luchtmachtbasis Nevatim dat het land inderdaad zal “terugslaan”. “De Iraanse aanval zal worden beantwoord”, luidde het onder meer.

“President Joe Biden is altijd heel duidelijk geweest dat we geen oorlog met Iran willen. We streven er niet naar om dit conflict te vergroten en te verbreden”

John Kirby

Woordvoerder Nationale Veiligheidsraad VS

Wanneer die reactie zal plaatsvinden en welke vorm ze zal aannemen, is echter nog niet bekend. Volgens een functionaris die de Amerikaanse krant The Washington Post heeft gesproken, heeft premier Benjamin Netanyahu aan het leger gevraagd om een aantal scenario’s voor aanvallen te presenteren waarmee Israël een signaal zou sturen aan Iran, maar geen dodelijke slachtoffers zou veroorzaken. Het is volgens Halevi niet de bedoeling een nieuwe, regionale oorlog te veroorzaken.

Volgens dezelfde bron zou het kunnen gaan om een cyberaanval of een aanval op een industriecomplex. “Iedereen is het erover eens dat Israël moet reageren”, aldus de functionaris aan de Amerikaanse krant. “Hoe te reageren en wanneer te reageren, is de vraag.”

“Zeer moeilijke regio”

De Verenigde Staten, een jarenlange bondgenoot van Israël, heeft al laten weten dat het “niet zal deelnemen aan” of “assisteren bij” een tegenaanval. “We respecteren dat dit een beslissing is die het oorlogskabinet moet nemen, we weten dat ze in een zeer moeilijke regio wonen”, aldus John Kirby, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad. “Maar president Joe Biden is ook altijd heel duidelijk geweest dat we geen oorlog met Iran willen. We streven er niet naar om dit conflict te vergroten en te verbreden. Wij willen voorkomen dat de zaken escaleren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer