Geef nooit jouw codes door, de bank heeft deze niet nodig
Foto: Christiann Koepke op Unsplash.com

Betaalapps worden alsmaar populairder. "Gebruik altijd een bekende app en hou je verstand erbij"

In vijf jaar tijd is het aantal mobiele betalingen met Bancontact en Payconiq vertienvoudigd. Volgens de Digital Payments Barometer betalen vier op de vijf Belgen liever digitaal dan met cash geld. Toch is online betalen niet voor iedereen evident. Hoe doe je het veilig? "Als je online wil betalen, gebruik dan een bekende app en geef nooit je codes door."

Xavier Taveirne is jouw consumentenman. Hij presenteert elke werkdag tussen 9 uur en 10 uur 'WinWin' op Radio2. Chris Sugira is financieel expert en maakt deel uit van Team WinWin. Heb je een vraag, tip of probleem? Mail naar winwin@radio2.be.

Meer en meer mensen gebruiken een app om te betalen. Er zijn intussen al heel wat van die betaalapps op de markt. Hoe weet je of ze veilig zijn en of je ze dus beter wel of niet gebruikt?

Chris Sugira is analist bij Belfius Asset Management en financieel expert bij 'WinWin', MNM, en nws.nws.nws en helpt het overzicht te bewaren in het alsmaar groeiende aanbod van betaalapps. Hij geeft tips om veilig online te betalen.    

Bankapps en betaalapps

"Er is wel degelijk een verschil tussen bankapps en betaalapps", legt Chris Sugira uit. "De apps van de bank zelf zijn de bank in jouw broekzak. Je kan er niet alleen mee betalen, maar je kan er bijvoorbeeld ook mee aan pensioensparen doen en je rekeningen beheren." Ze zijn dus de digitale versie van je bank. 

Betaalapps dienen om transacties te vergemakkelijken, bijvoorbeeld door een QR-code te gebruiken. "Met betaalapps zoals Payconiq by Bancontact of Apple Pay kan je doorgaans enkel betalen of geld ontvangen, maar ze zijn wel gelinkt aan jouw gewone bankrekening of kredietkaart. Als je dus met je smartwatch via Apple Pay betaalt, is het niet Apple die betaalt, maar wel degelijk jijzelf."

Kies voor een bekende betaalapp

"Financiële technologiebedrijven, kortweg FinTech, kunnen in Europa een aanvraag indienen om een betaalapp te maken", legt Chris Sugira uit. "De autoriteit van het land waar de FinTech zetelt, zal dan nagaan of de app aan de voorwaarden voldoet. Eens de app de goedkeuring krijgt, heeft die een Europees toegangsticket om ook in België actief te zijn."

"De Nationale Bank van België is wel enkel bevoegd voor de monitoring van Belgische FinTech. Bijgevolg kan ze het ook niet meteen weten wanneer er bijvoorbeeld iets misloopt met een Nederlandse app."

Kijk naar de reviews van de betaalapps die je vindt en kies een die goed scoort in België of die vaak gebruikt wordt.

Chris Sugira, Team 'WinWin'

Er zijn enorm veel betaalapps beschikbaar. Welke kies je dan het beste? Chris Sugira: "Start met de app van jouw bank of een bekende betaalapp die breed gezien wordt als veilig, zoals Apple Pay of Google Pay. Als je een app downloadt, kan je in de App Store (de appwinkel voor toestellen van Apple, red.) in de rubriek 'Financiën' en in Google Play (de appwinkel voor toestellen van Google, red.) in de rubriek 'Mobiel bankieren' ook kijken welke apps er goed scoren in België."

Dit zijn de meest voorkomende bankapps.

  • Bankapps: de app van jouw bank
  • Betaalapps: Apple Pay, Google Pay, Payconiq by Bancontact, PayPal
  • App met de optie om later te betalen: Klarna
  • Apps gericht op internationale verrichtingen: Revolut, Monese, Western Union

Als je specifieke noden hebt, zoals geld overschrijven naar familie in het buitenland, zijn er andere apps die daarop inspelen. "Kijk dan goed de reviews na en ga voor de app die door de meeste mensen met jouw noden gebruikt wordt." 

Hou je verstand erbij

"Apps zijn handig in gebruik, en dat weten oplichters ook", vertelt Chris. Met een betaalapp kan je snel mobiel betalen of geld overschrijven.

"Hou daarom altijd je verstand erbij. Denk goed na en neem je tijd als je betalingen met een app doet. En ga niet in op valse telefoontjes die je vragen om bepaalde handelingen in die app te doen. Zeker niet wanneer ze om gevoelige informatie vragen. Geef zeker nooit je code door."

Beveilig je app goed

"Ga voor een tweestapsverificatie zoals gezichtsherkenning in combinatie met een pincode", tipt Chris. Ook de Federale Overheidsdienst Economie bevestigt dat apps met tweestapsverificatie minder snel gehackt worden. Je gegevens zijn veiliger op deze manier.

"Check of de betaalapp een aankoopbescherming heeft. Je bent namelijk niet altijd verzekerd als je online iets koopt met een betaalapp. PayPal heeft dit bijvoorbeeld wel."

Twijfel? Kies voor zekerheid

Betaalapps moeten dan wel een goedkeuring krijgen, er is geen sluitende manier om te verifiëren of een app veilig is, stelt Chris Sugira. "Je mag er wel van uitgaan dat de betaalapps van de bank dat wel zijn. Ze investeren veel geld om het veilig te houden en kunnen het zich niet permitteren om het fout te laten gaan."

Als een online platform je vraagt met een betaalapp te betalen die je niet kent, ga dan op zoek naar reviews. "Google even om te zien of de app veel wordt gebruikt of lees in de applicatie store de recensies na. Vertrouw je het boeltje niet, kies dan een andere manier om te betalen. Vaak kan je bijvoorbeeld met de kredietkaart betalen. Als je jij daarbij veiliger voelt: doen!" 

"Mobiel betalen is veiliger dan cash betalen"

Volgens de bankenfederatie Febelfin is mobiel betalen niet onveilig. "Cash geld kan altijd gestolen worden", vertelt woordvoerder Isabelle Marchand. "Als je altijd cash betaalt, verlies je bovendien het overzicht van waar je geld aan hebt uitgegeven. Als je met de kaart of mobiel betaalt, kan je zelf controleren waar je geld naartoe is gegaan."

Banken houden transacties wel in de gaten, maar ze gaan niet controleren wat jij koopt

Isabelle Marchand, Febelfin

"Mensen zijn vaak bang dat banken of apps je in de gaten houden wanneer je online betaalt", zegt Marchand. "Transacties worden inderdaad door banken gemonitord, maar banken gaan niet kijken waar je geld aan uitgeeft."

Meest gelezen