GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD. Discussie over 10.000 euro voor concert in Nederland: “In Dilsen-Stokkem genoeg verenigingen die geld ook kunnen gebruiken”

DILSEN-STOKKEM
Meerderheid: Open VLD (10), Vooruit Dilsen-Stokkem (7)Oppositie: CD&V (4), N-VA (3), Voor U (1), Onafhankelijken (2).

Crossing Borders Festival: Het stadsbestuur wenst 10.000 euro toelage te geven aan een concert op Nederlands grondgebied. Het gaat om het Crossing Borders Festival dat plaats heeft van 28 tot en met 30 juni in Sittard-Geleen. “Het gaat om een festival van de harmonie St-Cecilia Grevenbicht-Papenhoven en Rotem”, aldus cultuurschepen Theo Snijkers (Open VLD). “De concerten hebben plaats in open lucht met zicht op de Maas. We geven een extra toelage omdat de concerten plaats hebben in het Rivierpark Maasvallei, het toerisme promoot en er een samenwerking is tussen België en Nederland.”

De uitleg die Theo Snijkers meegaf, werd aan flarden geschoten door de drie oppositiepartijen N-VA, Voor U en CD&V. “U geeft 10.000 euro aan een concert in Nederland?”, fronste CD&V-raadslid Jan Geuskens de wenkbrauwen. “De organisatie hoopt op 1.250 tot 2.000 bezoekers. U geeft wel heel veel geld aan dit concert. 10.000 euro voor 2.000 bezoekers?”

“Er zijn heel veel verenigingen in onze stad die een toeristisch recreatief evenement organiseren en die krijgen niets”, reageerde Voor U-raadslid Gerry Hurkens. “Er zijn in Dilsen-Stokkem genoeg verenigingen die dit geld ook kunnen gebruiken. Ik ben niet akkoord.”

N-VA-raadslid Theo Colla stelde zich vragen bij de planning en of het om een eenmalige subsidie ging. “Ik hoop dit concert volgend jaar naar Dilsen-Stokkem te halen”, argumenteerde Theo Snijkers, die aangaf dat het niet om een eenmalige subsidie ging.

Burgemeester Sofie Vandeweerd (Open VLD) en schepen van Toerisme Koen Sleypen (Vooruit) namen het woord om de uitstraling van de concerten te schetsen. “De 10.000 euro is maar een peulschil, want in Nederland krijgt dit concert 60.000 euro subsidie,” aldus Vandeweerd. “Het gaat om een super concert en er is ook een dag bij voor jonge muzikanten tussen 6 en 16 jaar”, gaf Koen Sleypen nog aan.

De oppositie deelde duidelijk niet de mening van Open VLD en Vooruit. Meerderheid én N-VA stemden voor de toelage. “Ik stuur u morgen een brief voor subsidie van de Kennedymars, die is ook grensoverschrijdend”, reageerde Gerry Hurkens boos.

Afname software licenties: De stad gaat een nieuwe raamovereenkomst aan voor de afname van diverse programmalicenties voor stad en OCMW. “Het gaat om Microsoft-licenties, Abode-licenties en Keepit-licenties”, aldus schepen Pieter Indemans (Open VLD) van Onderwijs. “Deze programmalicenties kunnen afgenomen worden via de raamovereenkomst die de provincie Limburg sloot met Group-K. We betalen voor deze licenties 54.000 euro.”

Elektriciteitscabine: De stad verkoopt een perceel grond op de Kruisvenlaan in Lanklaar voor een bedrag van 3.200 euro aan Fluvius. “Het gaat om een perceel, gelegen op openbaar domein”, aldus schepen Kelly Issaris (Open VLD) van Ruimtelijke Ordening. “Fluvius wil op dit perceel een nieuwe prefabelektriciteitscabine bouwen.” (mmd)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer