Er zijn tijdens de ochtendspits verschillende kleinere ongevallen gebeurd.
Foto: Getty Images

Uitzonderlijk zware ochtendspits: meer dan 300 kilometer file op Vlaamse snelwegen

Op verschillende plaatsen in Vlaanderen staan er vanochtend stevige files door het natte weer. Ook de drukte na de paasvakantie en werkzaamheden op verschillende grote wegen doen mensen langer stilstaan. Er zijn geen grote ongevallen gebeurd, maar rond 9 uur stond er nog ongeveer 270 kilometer file. 

De paasvakantie is achter de rug, er zijn veel wegenwerken en de regen valt met bakken uit de lucht. "Het is eigenlijk een perfecte formule voor een zware ochtendspits vandaag", stelt VRT NWS-verkeersexpert Hajo Beeckman. Rond 9 uur stond er nog ongeveer 270 kilometer file in Vlaanderen.

Op de E313 in Ranst zijn er bijvoorbeeld al 2 weken werken bezig die elke dag al voor hinder zorgen. "Dat zal heel de week met dit slechte weer nog voor extra hinder zorgen." Hetzelfde geldt voor de werken aan de Leonardtunnel aan de Brusselse binnenring. 

Bij zwaar regenweer als vandaag is er altijd 50 procent meer kans op files. Dat toont ook de 470 kilometer file die er op het hoogtepunt van de ochtendspits stond over heel België. "Mensen rijden trager omdat er gewoon een slechter zicht is. Ze houden ook voldoende afstand, dat is heel belangrijk." 

Toch loopt het vandaag ook grondig mis en zijn er verschillende kleine ongevallen gebeurd. "Dat is niet altijd het geval bij meer regenweer, maar vandaag duidelijk wel. Rond Brussel en Antwerpen zijn er wel wat kleine aanrijdingen gebeurd, maar ook in Gent liep het mis. Er is nu nog steeds hinder op de E40 van de kust naar Brussel in Drongen bijvoorbeeld." 

Ook na de werkdag kijken mensen best uit onderweg. "De avondspits gaat vermoedelijk ook heel lastig worden. De regenbui die dan over het land trekt, is minder hevig dan vanochtend, maar het blijft wel regenen op veel plaatsen." 

Rest van de week hinder door regenweer

De weersvoorspellingen voor de komende dagen doen vermoeden dat de files nog niet achter de rug zijn. "Vooral morgen gaat het nog lelijk doen met onweersbuien en hevige regen. Positief is dat er op woensdag minder auto's op de weg zijn, dus hopelijk valt de hinder dan mee." 

Donderdag, klassiek de drukste dag op de weg, zal er regen vallen, maar iets minder hevig. "Maar het blijft opletten. Zeker omdat de wegenwerken ook voor extra hinder zorgen." 

Meest gelezen