August Cuppens.© Fred Jonckers

Prosper Stas.© Fred Jonckers

thumbnail: August Cuppens.
thumbnail: Prosper Stas.

100 jaar geleden overleed priester-dichter-schrijver August Cuppens in Loksbergen

Halen -

Naar aanleiding van de honderdjarige herdenking van het overlijden van August Cuppens, de auteur van proza, poëzie en toneel, heeft Ina Stabergh een gedicht geschreven. Cuppens werd geboren in Beringen op 22 mei 1862 en overleed in Loksbergen op 1 mei 1924. Hij was er pastoor van 1899 tot 1924.

Fred Jonckers

“Mijn grootvader Prosper Stas was koster in Loksbergen bij pastoor Cuppens”, vertelt Ina. “Hij kwam uit een muzikale familie met kosters tot zeven generaties terug. Hij speelde op orgel en piano de gedichten die Cuppens schreef en door Lode De Vocht werden gecomponeerd”, vertelt Ina trots.

Het Marialied ‘Liefde gaf u duizend namen’ is overal gekend en wordt bij vele katholieke feesten gezongen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd op 12 augustus 1914 in Halen door het Belgisch Leger een hevige strijd geleverd tegen de oprukkende Duitsers. Na afloop lag het slagveld bezaaid met de blinkende helmen van gesneuvelde soldaten. Pastoor Cuppens schreef het gedicht ‘Slag der Zilveren Helmen.’ Het is een ode aan de dappere Belgische soldaten die zonder hulp van de geallieerden deze strijd konden winnen.

Stijn Streuvels

“Verscheidene schrijvers en dichters kwamen op bezoek in de pastorij van Loksbergen, onder meer Stijn Streuvels”, zegt Ina. “Hij kwam dan met de fiets uit Ingooigem. Ook Marie Belpaire en Hilda Ram van Dietsche Warande en Belfort waren er vaak te gast. Daarover vertelde ‘bompa Loksbergen’ enthousiast want hij mocht er altijd bij zijn om wijn te schenken en te noteren wat er werd verteld. Mogelijk werd in Loksbergen de kiem gelegd voor mijn later schrijverschap.”

August Cuppens in Loksbergen

Van grootvader, die koster was bij pastoor Cuppens en het kerkorgel bespeelde, hoorde ik verhalen overde kunstenaarsbezoeken in de pastorij. Schrijvers,muzikanten, schilders, ze waren allemaal welkom.Gezelle, Streuvels, De Vocht, Marie Belpaire, Hilda Ram, Alice Nahon en zoveel meer vriendendie elkaars teksten lazen, vertaalden, op muziek zetten.Zoveel gedeelde schoonheid die groeide met de wijn die grootvader schonk. Zoveel vrienden die zich thuis voelden in het dorp waar ‘t Cupke’ God zag tussen allemensen in de kerk of op het veld. Mensen met kleine engrote pijnen. Voor elk een veilig thuisgevoel.

Ina Stabergh (Erfgoeddag 2024)

https://schrijversgewijs.be/schrijvers/cuppens-august-2/

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer