Eerste Kiekeboes-strip van Nix en Charel Cambré woensdag in de rekken

In de nieuwe strips ligt de focus op Fanny.

In Dessel is ‘Uranium-235’ voorgesteld, het eerste stripalbum van de populaire reeks Kiekeboes dat niet van de hand is van bedenker Merho, maar van zijn opvolgers Nix en Charel Cambré.

mtm
Bron: BELGA

De nieuwe scenarist en tekenaar kozen naar eigen zeggen bewust voor een koerswijziging om een vergelijking met de originele verhaal- en tekenstijl zo veel mogelijk te vermijden.

De opvallendste inhoudelijke verandering is wellicht dat de focus vanaf nu op dochter Fanny ligt, en niet op vader Marcel Kiekeboe. Fanny is in de ‘nieuwe’ reeks 21 jaar, woont alleen en heeft als afgestudeerde journaliste haar eigen vlog. Beste vriendinnen Tomboy en Alanis worden belangrijke zijpersonages, net als broer Nopel en oma Moemoe.

“Er is een heel nieuw universum waarin van alles kan gebeuren”, stelt scenarist Nix. “Drie jonge vrouwen staan aan het begin van hun leven, vol van de mogelijkheden en kansen die voor hen liggen, wat herkenbaar is voor veel jongvolwassenen.”

Ook de tekenstijl gaat een heel andere richting uit. “Ik ben geen kameleon”, lacht Cambré. “Ik werk graag in mijn eigen stijl. Bepaalde karakteristieken moet je natuurlijk gewoon behouden of het werkt niet. Bij andere is het dan weer makkelijker om meer af te wijken van het origineel.”

In de eerste nieuwe Kiekeboes, “Uranium-235”, draait het verhaal rond de smokkel van radioactief afval. “De vlog van Fanny is een manier om maatschappelijke kwesties aan te snijden, vergelijkbaar met de rollen van Kuifje als reporter en Carrie als columniste in ‘Sex and the City’“, stelt Nix. “Het biedt een framework voor thema’s, maar niet elk album moet starten met Fanny die een nieuw maatschappelijk thema onderzoekt.”

“Uranium-235” ligt vanaf woensdag in de winkel. Het tweede album van de vernieuwde reeks verschijnt al op 19 juni.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen