Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag
hergebruiken in sauzen of gerechten
Echte kookliefhebbers maken gebruik van het kookvocht van pasta en rijst, om bijvoorbeeld een extra smaakvolle saus te maken. Maar met het kookvocht van aardappelen mag je níét hetzelfde doen, waarschuwt professor en bio-ingenieur Bruno De Meulenaer: “Bij grote hoeveelheden kan dat dodelijk zijn.”
De aardappel is een traditioneel Belgisch ingrediënt: veel Belgen vinden de groente vandaag nog altijd een basisproduct in de keuken. En wanneer je je geliefde aardappelen kookt, lijkt het je misschien wel handig om ook iets te doen met het kookvocht. Maar dat is vaak niet het beste idee.
Waarom is het goedje giftig?
Professor en bio-ingenieur Bruno De Meulenaer waarschuwt voor het giftige stofje solanine dat in aardappelen voorkomt. “Aardappelen behoren tot de nachtschadefamilie, net als aubergines en paprika’s”, legt hij uit. “Deze planten produceren solanine, een giftig stofje als verdedigingswapen tegen de insecten en dieren die de planten zouden opeten.”
Solanine komt voornamelijk voor in de voorkiemen van aardappelen (de kiemen die op oudere aardappelen beginnen te groeien, red.). Die voorkiemen eet je normaal gesproken niet, maar zelfs na de grootste stukken te verwijderen, komen deeltjes ervan wel nog in aanraking met het kookwater. “Wanneer je aardappelen kookt, komt zo een deel van het solanine vrij in het kookwater, waardoor hergebruik af te raden is.”
De hoeveelheid solanine varieert per aardappel, maar vooral bij de groene exemplaren moet je extra voorzichtig zijn. “Groene aardappelen zijn langdurig blootgesteld aan zonlicht. Die bevatten altijd meer solanine dan andere aardappelen, waardoor er dus ook meer kan vrijkomen in het kookvocht. Dat is absoluut niet gezond.”
Wat zijn de gevolgen voor je gezondheid?
“De impact van solanine hangt natuurlijk af van hoeveel je ervan consumeert”, zegt De Meulenaer. “Hoewel ons lichaam kleine hoeveelheden kan verdragen, kunnen grote hoeveelheden ernstige gevolgen hebben. Maar wat een ‘grote’ hoeveelheid precies is, is moeilijk te bepalen.”
Solanine kan ook schadelijk zijn voor je spijsverteringssysteem. Dat kan resulteren in ernstige krampen of plotse diarree
“Solanine verstoort in zulke hoeveelheden je zenuwstelsel, waardoor dat geen zenuwprikkels meer doorgeeft. Dat kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat bepaalde spieren uitvallen.”
“Daarnaast kan solanine ook schadelijk zijn voor je spijsverteringssysteem, omdat het de normale werking ervan belemmert. Dat kan resulteren in ernstige krampen of plotse diarree. Bij grote hoeveelheden kan het zelfs dodelijk zijn. Al is dat wel vrij uitzonderlijk.”
Als je het kookvocht niet wil verspillen, kan je er deze alternatieve dingen mee doen
Hoewel solanine in elke aardappel aanwezig is, varieert de hoeveelheid. “Als je toch kookwater wil gebruiken, is het slim om de aardappel goed te schillen voor je hem kookt en ervoor te zorgen dat je alle groene plekken verwijdert”, zegt de expert. “Op die manier haal je er een hoop solanine uit en zie ik er geen probleem in om het kookvocht alsnog te hergebruiken.”
Wil je het kookvocht niet gebruiken voor voedsel, maar wil je het ook niet verspillen? Er zijn nog andere handige toepassingen. Je kan het water bijvoorbeeld gebruiken als een schoonmaakmiddel voor je kookpannen, aangezien het stofje veel zetmeel bevat, wat als een ontvetter werkt. Ook kan je het prima gebruiken om je planten water te geven. Het stofje is rijk aan magnesium en fosfor, wat hun gezondheid ten goede komt.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
-
PREMIUM
Van Heinz tot Boni: welke ketchup is lekker én gezond? Diëtist Michaël Sels test er 10 en buist er 2: “Dit is meer gelei dan saus”
Ketchup is lekker bij frietjes, burgers, hotdogs en croques. En het is volgens velen gezonder dan mayonaise. Maar klopt dat ook? Welke fles uit de winkel is goed van smaak, maar ook relatief gezond qua ingrediënten? Diëtist Michaël Sels (UZA) proeft tien merken en schrikt van de suikergehaltes, behalve bij drie flessen: “Een dérde van deze ketchup is suiker. Het is bijna een karamelsaus.” -
PREMIUM60
Diëtist Michaël Sels: “Een gezonde brooddoos voor je kind? Wees realistisch!”
In de brooddoos van één kind op de drie zit helemaal niets wat de stempel ‘gezond’ verdient, zo blijkt uit onderzoek. Maar hoe moet het dan wel? Hoe vinden mama’s en papa’s de tijd om de brooddozen van hun kroost te vullen met een gezonde lunch? En hoe houd je het betaalbaar? Diëtist Michaël Sels (UZA) geeft enkele tips die voor iedereen direct bruikbaar zijn. “Vergeet vooral de funfactor niet!” -
-
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
-
Livios
In welke maanden leveren je zonnepanelen het meeste op en hoe komt dat?
Wil je weten hoeveel stroom je zonnepanelen jaarlijks, maandelijks of dagelijks opwekken? Bouwsite Livios legt uit hoe je dat makkelijk zelf berekent en welke factoren een invloed hebben op de opbrengst van je installatie. -
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
Heel wat exotische keukens gebruiken saffraan om gerechten als risotto of biryani hun typische smaak en kleur te geven. Maar ook de traditionele geneeskunde gebruikt het, want extracten van het ‘rode goud’ zouden een verschil maken bij milde tot matige depressies. Hoe groot is dat effect? Hoeveel saffraan moet je dan eten? En zou het een volwaardig alternatief voor antidepressiva kunnen zijn? Professor farmaceutische wetenschappen Dr. Luc Pieters (UAntwerpen) licht toe. “Om een goede werking te garanderen, moet saffraan bepaalde stoffen bevatten.” -
Mijnenergie
Vaste energieprijzen stijgen opnieuw: 10% erbij op twee maanden tijd
-
Alcoholvrije smaakbom, gezond en “perfect bij het aperitief”: driesterrenchef Tim Boury lanceert eigen kombucha
-
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
Kookboekenauteur en keramiste Pascale Naessens (54) houdt van creëren. In plaats van vroeger werk heruit te geven, verschijnt nu haar eerste compilatie met de beste groenterecepten. Het eerste in een serie van vijf themaboeken waarvan het volgende helemaal rond desserts zal draaien. HLN Shop zette zich rond de tafel met de chef voor een gesprek: “Ik wil dat mensen plezier vinden in het bereiden van groenten, dat het leuk en lekker is.” -
vtwonen
Met deze tips blijft je basilicumplant voortaan wél in leven
De basilicumplant: onmisbaar als je van Italiaans eten houdt én een groene sfeermaker op het keukenblad. Tenminste… voor zolang het duurt. Want zo’n plant in leven houden blijkt niet altijd even gemakkelijk. Daarom doet vtwonen.be je hieronder vijf toptips cadeau. -
Spaargids.be
Houdt jouw spaarrekening op te bestaan? “Opgebouwde voordelen neem je mee naar nieuwe rekening”