Links: federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Rechts: gezondheidseconoom Dominique Vandijck (UGent).
Volledig scherm
PREMIUM
Links: federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Rechts: gezondheidseconoom Dominique Vandijck (UGent). © Photo News / RV

Zijn de geheime farmadeals van Vandenbroucke een noodzakelijk kwaad of geldverspilling? Expert legt uit

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) sluit massaal geheime contracten af met farmabedrijven. Naar eigen zeggen om zo grote kortingen af te dwingen. Maar zijn achterkamerdeals ook echt voordeliger? En waarom al die geheimzinnigheid? Gezondheidseconoom Dominique Vandijck: “Zowel de overheid als de farma-industrie hebben er baat bij, of dat denken ze toch.”

18 reacties

  • Gerard Braeckmans

    2 weken geleden
    Als er geheime contracten zijn dan is er iets louche aan.
  • Patrick Moorthamer

    2 weken geleden
    Als dat rechtvaardige deals zijn oké, maar vrees daar toch voor en waarom geheim zouden in andere landen meer betalen,:who know!?want zijn daar ook zo'n contracten dan is het gissen. Is iid werk voor Europa om de farmaceutische sector halt te roepen!
  • Dirk Vangossum

    2 weken geleden
    Als we kiezen voor een vrije markteconomie....moeten we aanvaarden dat er verliezers zijn...vaak de patienten. Vdb moet dus het spel meespelen op "Belgisch niveau".... anders zijn er tekorten. Op naar Europa denk ik.
  • Walter Van Criekinge

    2 weken geleden
    Een bedrag van 2,36 miljard euro... hoeveel daarvan blijft aan de vingers kleven, want ben nu eerlijk, als het over zo'n bedragen gaat, wie kan zich dan inhouden om het vingertje niet in de honingpot te steken.
  • Wesley Kenis

    2 weken geleden
    Karel Belmans: niemand heeft er problemen mee om duurdere medicatie te betalen voor "enkellingen" want zo begint alles: met een paar gevallen!!! Waar ik wel een probleem mee heb is weten dat een bedrijf 100 euro productiekosten heeft en er vervolgens 5000 voor vraagt zogezegd op het "onderzoek" terug te verdienen. Ja winst moet er zijn, maar als de farma zou SAMENWERKEN ipv elkaar tegenwerken, dan zou dat budget al een pak beter besteed worden.