Gijzeling, wilde achtervolging en buit van één miljoen euro: man krijgt celstraf voor brutale overval op juwelier

De overvallers gingen met een fortuin aan juwelen aan de haal bij Baunat.© Getty Images/cca

Knokke-Heist/Brugge -

Een 46-jarige Nederlander die betrokken was bij een brutale overval op een Knokse juwelierszaak heeft een effectieve celstraf van zeven jaar gekregen. Een 37-jarige werkneemster moest onder bedreiging van een vuurwapen de alarmcodes geven. De daders maakten liefst 1 miljoen euro aan juwelen buit, maar de Nederlander kon na een wilde achtervolging geklist worden.

Arne Franck

Op 23 februari vorig jaar werd een werkneemster van de Knokse juwelierszaak Baunat bij haar thuiskomst in Brugge opgewacht door twee gangsters. Toen ze haar woning wilde betreden, kreeg het slachtoffer een vuurwapen onder de neus geduwd. De gemaskerde daders dwongen haar naar binnen, waar ze op de grond moest liggen. De 37-jarige vrouw werd met spanbandjes vastgebonden en terwijl ze onder schot werd gehouden, moest ze de alarmcodes geven en vertellen hoe de kluis kon worden opengemaakt.

LEES OOK. Gangsters breken in bij juwelier en laten winkeldame gekneveld achter, politie zet wilde achtervolging in

Terwijl één van de gangsters het slachtoffer verder gijzelde, snelde zijn kompaan samen met nog een derde betrokkene in de Audi A3 van het slachtoffer naar de juwelierszaak Baunat in de Kustlaan in Knokke. De twee drongen rond 20.30 uur de zaak binnen en maakten voor 1 miljoen euro aan juwelen buit. Toen de twee buiten kwamen, werden ze opgewacht door de politie, die kort voordien gealarmeerd was door een getuige. Het kwam tot een spectaculaire achtervolging waarbij meerdere geweerschoten gelost werden. Uiteindelijk kon de politie de banden van de vluchtauto lek schieten in een doodlopende straat.

Slechts één van de gangsters, Rotterdammer Michel d.H. (46), kon geklist worden in een nabijgelegen tuin. De zak met de buit werd gerecupereerd. Sommige juwelen bleken evenwel beschadigd. Later werd nog een tweede verdachte opgepakt. Hij zal later worden berecht.

Tracker op wagen

Verder onderzoek wees uit dat de overval tot in de puntjes was voorbereid. “Al in december 2022 werd een tracker geplaatst op de wagen van het slachtoffer”, verduidelijkte procureur Emilie Lingier tijdens het proces voor de Brugse strafrechtbank. Ze vroeg acht jaar cel voor Michel d.H., die volgens haar het brein was achter de overval. De man was pas een maand voor de feiten vrijgelaten uit een Franse gevangenis.

De verdediging betwistte dat hij de overval beraamde. “Mijn cliënt werd benaderd door een zware jongen uit het Rotterdamse crimineel milieu”, pleitte advocate Maya Vanden Bogaerde. “Hij kon zijn schulden aflossen met één klus. Veel informatie kreeg hij niet, alleen een datum en een uur waarop hij ging opgepikt worden.”

Michel d.H. ontkende dat hij de woning van het slachtoffer betrad. Naar eigen zeggen bestuurde hij alleen de wagen. Maar volgens het slachtoffer was hij wel degelijk een van de mannen die haar in haar woning bedreigde.

“Leven verwoest”

Het slachtoffer liep een trauma op en is nog steeds werkonbekwaam. Op het proces las ze een zelfgeschreven brief voor. “Sinds die dag is mijn leven compleet veranderd”, getuigde ze. “Ik was nog maar vier maanden aan de slag bij de juwelier. Het was mijn droom om iets te doen met edelstenen en juwelen, maar op 23 februari veranderde die droom in een nachtmerrie. Ik stond doodsangsten uit en dacht dat ik het niet zou overleven.” (Lees verder onder het kader)

Michel d.H. kreeg dinsdag uiteindelijk zeven jaar effectieve celstraf. De rechter kende aan het slachtoffer 12.000 euro voorlopige schadevergoeding toe. Aan haar werkgever en de verzekeraar werd in totaal 12.900 euro schadevergoeding toegekend.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen