Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken lanceert 116 voorstellen om immigratiestop te realiseren

Tom Van Grieken.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken heeft dinsdag zijn nieuwe boek voorgesteld, Immigratiestop, waarin hij 116 voorstellen lanceert die een radicale ommezwaai in het asiel- en migratiebeleid van ons land volgens hem mogelijk maken. Negen van de voorstellen moeten Europees niveau worden gerealiseerd en zijn dus voor de (middel)lange zijn, de overige 107 zijn volgens Van Grieken onmiddellijk implementeerbaar.

mts
Bron: BELGA

“Ik zou deze voorstellen liefst zelf allemaal willen uitvoeren, maar de kans ik klein dat ik de kans daartoe zou krijgen (de meeste voorstellen liggen op federaal niveau en de kans dat Vlaams Belang op dat niveau aan de macht komt is haast onbestaande, red.), maar ik daag jullie uit om te kijken hoeveel procent van deze maatregelen binnen tien jaar gerealiseerd zijn”, verwees Tom Van Grieken zelf impliciet naar het beruchte 70-puntenplan van het Vlaams Blok dat in 1992 door Filip Dewinter gelanceerd werd en intussen voor een deel in de praktijk gezet werd.

In het eerste deel wijzen Van Grieken en medeauteur Francesca Van Belleghem, migratiespecialiste bij Vlaams Belang, op de grote maatschappelijke en budgettaire kost van het Europese, federale en Vlaamse migratiebeleid en leggen ze uitgebreid uit hoe en waarom volgens hen het immigratiebeleid ontspoorde. “Massa-immigratie is geen fataliteit die we, als een soort natuurwet, noodgedwongen dienen te ondergaan”, zei Van Grieken. “Oplossingen om die waanzin te stoppen zijn mogelijk, zoals meerdere andere Europese landen inmiddels al afdoende hebben aangetoond.”

Voor de Vlaams Belang-voorzitter is zijn boek een ‘handvat’ om een radicale ommezwaai te realiseren. Daarbij schuift hij negen voorstellen naar voren die op middellange of lange termijn gerealiseerd kunnen worden omdat ze Europese bevoegdheden zijn. In de eerste plaats moet het asiel- en migratiebeleid opnieuw een bevoegdheid van de lidstaten worden. Daarnaast moeten de EU-buitengrenzen beter beschermd worden, moet een illegale migrant – zoals in het Australisch model – het recht op asiel ontnomen worden, onwillige herkomstlanden streng aangepakt worden, en een coalition of the willing van de gelijkgestemde landen gevormd worden.

Rechtse tendensen

Ondanks het ‘Europese keurslijf’ zijn er voor Van Grieken nog veel mogelijkheden om het asiel-, migratie- en integratiebeleid aan te scherpen. Hij heeft daarom 107 maatregelen opgesomd die op korte termijn kunnen uitgevoerd worden, die meestal al voorkwamen op het migratiecongres of het plan, genoemd naar een Zweeds meubelfabrikant waarvan de naam van de rechter niet meer met de voorstellen geassocieerd mag worden.

Het gaat daarbij om een serie maatregelen om gezinshereniging (de grootste vorm van immigratie) in te perken, de instroom van asielzoekers te verminderen (het uitlezen van gsm’s, afschaffen van zakgeld), de arbeidsmigratie selectiever maken, de illegaliteit aanpakken, of de terugkeer van uitgeprocedeerden verhogen. Daarnaast moet volgens Van Grieken de sociale zekerheid beter afgeschermd worden, het inburgeringsbeleid kordater, de nationaliteitsverwerving strenger en vreemdelingencriminaliteit verminderd.

Van Grieken wees er dinsdag op dat meerdere voorstelling ook het programma van andere partijen staan. “De electorale tendensen zijn rechts, zowel in Vlaanderen, als in heel wat EU-lidstaten”, merkte hij nog op.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen