Justitie

Twee magistraten blijven geschorst na geval van examenfraude: “Burger moet blind kunnen vertrouwen op justitie”

Themabeeld.© Marc Herremans

De twee magistraten die geschorst werden na een geval van examenfraude, blijven geschorst. Dat heeft de tuchtrechtbank beslist.

blg, fvg

Volgens de tuchtrechtbank “moet de burger er blind kunnen op vertrouwen dat dossiers zonder enige vorm van favoritisme worden behandeld”. Als de twee magistraten opnieuw aan de slag zouden gaan, “zou dat afbreuk doen aan de integriteit van het openbaar ministerie”. “In het belang van de dienst” blijft de schorsing dus overeind.

De twee magistraten hadden beroep aangetekend tegen hun schorsing van drie maanden. Ze beriepen zich op het vermoeden van onschuld en de impact op hun dienst.

Schending beroepsgeheim

De twee magistraten zijn de Brugse afdelingsprocureur Y.S., wiens zoon de vragen van een toelatingsexamen zou hebben gekregen, en de Ieperse afdelingsprocureur J.L., wiens dochter aan hetzelfde examen voor toelating tot de gerechtelijke stage deelnam. Ook van haar wordt vermoed dat ze de bewuste examenvragen doorgespeeld kreeg.

De Hoge Raad voor de Justitie signaleerde begin maart dat er mogelijk gesjoemeld was bij een vergelijkbaar toelatingsexamen. Zeker een deelnemer zou informatie over het examen strafrecht gekregen hebben van C.B., een lid van de Hoge Raad voor de Justitie en van het Gentse parket-generaal. Die laatste is inmiddels geschorst wegens schending van het beroepsgeheim. Er loopt ook een strafonderzoek naar de examenfraude.