Na het rapport over Operatie Kelk: bisschoppen roepen op beschuldigingen te stoppen, advocaat Walter Van Steenbrugge noemt het "vernietigend" 

De Belgische bisschoppen roepen op "de onterechte beschuldigingen" aan het adres van de kerk te stoppen. Ze reageren daarmee op het verslag van de Hoge Raad voor Justitie (HRJ) van zijn onderzoek naar Operatie Kelk. Advocaat Walter Van Steenbrugge, die verschillende slachtoffers vertegenwoordigt, noemt het rapport een "kaakslag voor de onafhankelijkheid van de rechterlijke instanties". 

In een mededeling stelt de bisschoppenconferentie dat er geen enkele kerkelijke beïnvloeding van het gerecht in het kader van die operatie is bewezen. "De Raad treedt daarmee de verklaring bij van het federale parket dat reeds eind september 2023 in een uitvoerig persbericht beklemtoonde dat er geen enkele inmenging door de Kerk is geweest."

Voor de volledigheid: de HRJ stelt dat druk van de kerk op het gerecht "noch bewezen noch uitgesloten" is.

De bisschoppen benadrukken nog dat de Kerk met alle wettelijke middelen haar rechtmatige belangen heeft verdedigd. "De bisschoppen hebben ook nooit geweigerd om ten volle mee te werken aan om het even welk gerechtelijk onderzoek. Respect voor het wettelijk kader dient uiteindelijk de waarheidsvinding", luidt het.

"De bisschoppen van België roepen op dat de onterechte beschuldigingen nu zouden stoppen en kijken uit naar een spoedige eindvordering in dit hele dossier."

Advocaat slachtoffers: "Vernietigend rapport"

Walter Van Steenbrugge laat in een persbericht weten dat hij het volledige rapport wil doornemen en zo snel mogelijk zijn cliënten wil inlichten. "Na het misbruik dat ze dienden te ondergaan, werden ze ook nog eens door justitie in de steek gelaten", klinkt het.

Hij noemt het rapport "vernietigend" voor het onderzoek. "Het feit dat de Hoge Raad stelt dat er indicaties bestaan dat er druk vanwege de kerkelijke overheid is geweest, is niets minder dan een kaakslag voor de onafhankelijkheid van de rechtelijke instanties." 

Het was Van Steenbrugge die de "clandestiene zittingen" opwierp. "De Hoge Raad neemt de term “clandestien” niet tot de zijne, maar bevestigt de onwettelijkheid van het niet oproepen van de slachtoffers, wat eigenlijk hetzelfde is, maar diplomatischer gesteld."

Advocaat van aartsbisdom en Danneels: "Beschamende vertoning HRJ"

Fernand Keuleneer - de advocaat van de intussen overleden kardinaal Danneels en het aartsbisdom Mechelen - noemt het dan weer "een beschamende vertoning van de HRJ". "Rijke fantasie", zet hij op X. "Dringend onderzoek van het onderzoek nodig."

Meest gelezen