Direct naar artikelinhoud
NieuwsMedia

Bart De Pauw geeft eerste interview: ‘Ik wou het proces niet, de dames hebben zich burgerlijke partij gesteld’

Bart De Pauw in ‘De Tafel van Gert’.Beeld Play4

‘Ik heb nooit mijn macht misbruikt, maar ik zat wel in een machtspositie.’ Dat zegt Bart De Pauw in een interview in ‘De Tafel van Gert’. In het gesprek, zijn eerste interview in zeven jaar, gaat hij dieper in op het proces en de veelbesproken documentaire ‘Het proces dat niemand wou’.

en

“Ik ben niet meer de man van 7 jaar geleden, niet meer de man van 20 jaar geleden”, zegt De Pauw onder meer in het gesprek. Hij is naar eigen zeggen al zeven jaar in therapie.

De Pauw betuigt zijn schuld, en excuseert zich bij de vrouwen die hij belaagd heeft. “Ik heb nooit mijn macht misbruikt, maar ik zat wel in een machtspositie”, erkent hij.

Het gesprek zoomt ook in op het proces en de documentaire. Een eenzijdige documentaire, volgens De Pauw. Bovendien klopt de titel ‘Het proces dat niemand wou’ volgens hem niet. “Ik wou het proces niet, de dames hebben zich burgerlijke partij gesteld.”

Lees ook

Vier vragen over de zaak-Bart De Pauw: ‘We hebben de indruk dat er iets niet in de haak is, maar we weten niet wat’

‘Als het aan hem ligt, schaft hij morgen Canvas af’: portret van de écht machtigste man van de VRT

De Pauw benadrukt enkele keren dat de rechtszaak behandeld is door drie vrouwelijke rechters. “Zij hebben alles nauwkeurig onderzocht. Dat vonnis is heel streng voor mij, maar ze hebben een punt als ze zeggen dat ik onrust heb gebracht bij een aantal dames. Ik erken dat, ik heb daar spijt en schaamte van.”

Bart De Pauw kwam in opspraak na klachten over grensoverschrijdend gedrag. De VRT verbrak de samenwerking met hem, en er volgde in 2021 een proces voor de correctionele rechtbank in Mechelen. Daar werd de televisiemaker schuldig bevonden aan stalking. Hij werd veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel.