Zuhal Demir trekt naar de Raad van State tegen de Waalse terugdraaiende teller.
Foto: Belga

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) trekt naar Raad van State tegen terugdraaiende teller in Wallonië: "Grondwet geldt voor iedereen"

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) is bij de Raad van State een procedure gestart tegen een besluit van de Waalse regering dat de terugdraaiende teller tot 2030 bevestigt. Nadat het Grondwettelijk Hof de Vlaamse regeling rond de terugdraaiende teller heeft vernietigd in 2021, is het volgens Demir "niet meer dan rechtvaardig" dat ook de Waalse regeling op de schop gaat. "De Walen zullen het me niet in dank afnemen, maar de grondwet geldt voor iedereen."

Even terug naar begin 2021. Toen vernietigde het Grondwettelijk Hof de Vlaamse regeling rond de terugdraaiende teller. Dat gebeurde onder meer na verzet van de federale regering. Demir wijst erop dat er tegen een gelijkaardige regeling langs Waalse kant geen federale procedure werd opgestart, "ook niet nadat het arrest van het Grondwettelijk Hof de digitaal terugdraaiende teller in Vlaanderen verboden had".

Intussen zijn we 3 jaar verder. In oktober vorig jaar besliste de Waalse regering om haar eigen decreet te verduidelijken en om de digitaal terugdraaiende teller te bevestigen tot eind 2030 voor alle installaties die vóór 31 december 2023 zijn gecertificeerd.

Demir ziet in die stap een hefboom om zelf een procedure te starten tegen het Waalse systeem. "Waarom zou de grondwet anders zijn voor Wallonië? Waarom zouden Walen wél financiële voordelen mogen hebben die de Vlamingen ontnomen zijn?", vraagt de N-VA-minister zich luidop af.

Daarom diende ze vorige maand namens de Vlaamse overheid een verzoek tot nietigverklaring tegen de Waalse regeling in bij de Raad van State. Ze gebruikt daarbij hetzelfde argument - namelijk de schending van de bevoegdheidsverdelende regels - dat werd gebruikt in de procedure tegen de Vlaamse regeling.

Slag in het gezicht

Waals minister van Economie Willy Borsus reageert verbaasd op het nieuws. "Op het moment dat de N-VA haar lijsten voorstelt in Wallonië, begint ze met een slag in het gezicht van 360.000 huishoudens die ervoor gekozen hebben om te investeren in hernieuwbare energie", aldus Borsus, die verzekert de "prosumenten te blijven verdedigen".

"De beslissing die werd genomen door de Waalse regering is evenwichtig en houdt rekening met de investeringen in hernieuwbare energie. We weten dat we de fotovoltaïsche sector op gebouwen en gemineraliseerde gronden moeten blijven ontwikkelen als we de doelstellingen inzake hernieuwbare energie willen halen", aldus Borsus nog.

Meest gelezen