© Bert De Deken

Eindelijk, de nieuwe Kiekeboes zijn gearriveerd: met ‘Uranium-235’ nemen Cambré en Nix de fakkel over van Merho

Dessel -

Uranium-235, het eerste Kiekeboes-album van Charel Cambré en Nix, is een feit. Geestelijke vader Merho geeft zo definitief de fakkel door. “Alsof ik als jongen mijn speelgoed doorgeef aan een ander kind en vraag: maak het alsjeblieft niet kapot.”

Annelies Frederickx

De persvoorstelling van het eerste Kiekeboes-avontuur van Charel Cambré en Nix vond dinsdag niet toevallig plaats in Tabloo in Dessel. In het Kempense bezoekerscentrum van Niras – de Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen – staat de nucleaire sector centraal, net als in de nieuwe strip. In Uranium-235 draait alles om de smokkel van radioactief afval. Fanny raakt via haar vlog Fanny’s Factcheck onbedoeld betrokken bij dit nucleaire handeltje en moet zich uit de nesten zien te werken.

De nieuwe strip werd voorgesteld in Tabloo in Dessel.© Bert De Deken

Met Uranium-235, dat vanaf 17 april in de winkel ligt, nemen Nix en Charel Cambré definitief de fakkel over van Merho. Voor de geestelijke vader van De Kiekeboes toch wel een emotioneel moment.

“Ik ga niet met pensioen, ik ben gestopt met striptekenen”, aldus de 75-jarige Merho, het pseudoniem van Rob(ert) Merhottein. “Eerlijk gezegd begon het maken van De Kiekeboes op werk te gelijken, terwijl het altijd een speeltuin was geweest. Ik voelde dus dat de tijd gekomen was om de fakkel door te geven.”

LEES OOK. Eerste album van de nieuwe Kiekeboes binnenkort in de winkel, mét duidelijke koerswijziging: bekijk hier de eerste beelden

De nieuwe albums van De Kiekeboes hebben ook een nieuwe look. Inhoudelijk ligt de focus op Fanny.© @ Standaard Uitgeverij

“Maar ik geef toe dat dit moment een hele rare ervaring is. Ik dacht dat ik het afscheid van De Kiekeboes gemakkelijk van mij zou kunnen afzetten omdat de strip in een andere stijl doorgaat, maar dat is niet zo. Na 46 jaar zitten de figuren onder mijn vel. Ik sta ermee op en ga ermee slapen. Het voelt alsof ik als jongen mijn speelgoed aan een ander kind geef en vraag: maak het alsjeblieft niet kapot.”

“Ik heb Charel Cambré en Nix gevraagd om de karakters van De Kiekeboes te respecteren en hen altijd in hun tijd te laten staan. En nog twee tips: stop heel veel liefde in de strips en stop er ook veel humor in”

Merho

Geestelijke vader De Kiekeboes

Merho kreeg van Charel Cambré en Nix een kader met een pagina uit het nieuwe album cadeau, waarbij de geestelijke vader nog de tips deelde die hij aan hen meegaf. “Ik heb hen gevraagd om de karakters van De Kiekeboes te respecteren en hen altijd in hun tijd te laten staan. Daarnaast zou ik Cambré en Nix nog twee tips willen meegeven: stop heel veel liefde in de strips en stop er ook veel humor in.”

Mehro kreeg een pagina uit de nieuwe strip cadeau van Nix, Charel Cambré en Shirow Di Rosso.© Bert De Deken

Scenarist Nix, alias Marnix Verduyn, kreeg een visietekst van Mehro mee toen hij de stripreeks overnam. “Ik was aangenaam verrast dat de focus verlegd werd naar Fanny en ook de tijdsprong zorgt voor een nieuwe dynamiek. Die sprong is eenmalig, maar biedt wel veel potentieel. Met Fanny als afgestudeerde journaliste kunnen we maatschappelijk belangrijke thema’s aanhalen. Dat levert spannende verhalen op, uiteraard overgoten met een flinke saus humor.”

LEES OOK. SCK CEN lanceert Fanny’s Factcheck: “Elke vraag krijgt een objectieve en wetenschappelijke follow-up”

Maatschappelijk belangrijk

“Sinds ik de nieuwe scenarist van De Kiekeboes ben, heeft mijn brein niet meer stilgestaan. Ik ben voortdurend op zoek naar relevante verhalen. Ik had een lijstje opgesteld en kernenergie stond daar ook op. Natuurlijk was het een uitdaging om dit thema op een begrijpelijke manier uit te leggen in een strip.”

Uranium-235 is het eerste Kiekeboes-avontuur van Charel Cambré en Nix.© Bert De Deken

Ook voor de Herenthoutse tekenaar Charel Cambré is de lancering van hun eerste Kiekeboes-avontuur een bijzonder moment. “Ik ben opgegroeid met De Kiekeboes en dus zou je dit een jongensdroom kunnen noemen. Door de strip in een andere stijl te brengen, was het voor mij gemakkelijker omdat ik in mijn eigen comfortzone kon blijven. Ik zou De Kiekeboes nooit hebben kunnen tekenen in dezelfde stijl als Rob (Merho, red.), dat zou wringen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners