Gerard Stolk op Flickr.com (CC BY-NC 2.0)

Zweden kunnen geld verdienen door foutparkeerders te verklikken via nieuwe app

In Zweden is een app gelanceerd waarmee burgers foutparkeerders kunnen aangeven. In ruil krijgt de ‘verklikker’ een klein bedrag, omgerekend ongeveer 10 euro. "Maar niet iedereen is er even blij mee", zegt correspondent Jeroen Visser. Hij vertelt hoe de app werkt.

Scout Park. Zo heet de app waarmee Zweedse burgers foutgeparkeerde auto’s kunnen ‘verklikken’.

Die werkt heel eenvoudig, vertelt correspondent Jeroen Visser in ‘Nieuwe feiten’ op Radio 1. Eerst moet je controleren of de geparkeerde auto in kwestie een vergunning heeft om op die plek te mogen staan. “In Zweden hebben we daar een sticker voor, achter de voorruit. Als die er niet op zit, dan heb je beet en neem je een foto van de nummerplaat.”

Dat wordt vervolgens nagekeken door een controlebedrijf. “Als er sprake is van een overtreding, is het kassa”, zegt Visser. “Als het tot een boete komt, dan krijg je een percentage van ongeveer 10 euro per keer.”

“Het is voor judassen”, lacht Visser. “Niet iedereen is er even blij mee. Soms parkeer je al eens fout, niet altijd met opzet. Maar andere mensen zijn hier wel heel enthousiast. Het gaat veel goed doen voor de samenleving, zegt het bedrijf.”

Geen aprilgrap

Het systeem wordt momenteel al toegepast in Uppsala, een studentenstad op ongeveer een uur rijden van hoofdstad Stockholm. “De nationale publieke omroep is er al eens gaan kijken, op 1 april”, weet Visser. “Veel mensen dachten dat het een aprilgrap was, maar het bestaat echt. Daar kunnen mensen al lekker klikken.”

Zweden houden ervan elkaar in het verkeer te vermanen
Jeroen Visser, correspondent

Dat het systeem daar al in voege is, is geen toeval. Het werd bedacht door een ondernemer uit Uppsala. “Hij zag dit soort 'eigen bijdrages' van burgers in de diensteneconomie in allerlei sectoren, maar nog niet bij het parkeren. Daar moeten controleurs nog steeds fysiek rondgaan.” 

Dat kon volgens de ondernemer simpeler: door iedereen met een mobiele telefoon in te zetten.

Zweedse vooruitstrevendheid (én veiligheid) ten top

De technologisch vooruitstrevende kant van het verhaal is typisch Zweeds, zegt Visser. “Iedereen staat hier juichend klaar als er nieuwe apps zijn. Zweden in het algemeen zijn echt fan van digitale oplossingen. Dat het hier is uitgevonden, verbaast me niets.”

Beluister: correspondent Jeroen Visser vertelt je in 'Nieuwe feiten' alles over de nieuwe app

“Daarbij komt ook dat Zweden ervan houden elkaar in het verkeer te vermanen.” Als het aankomt op verkeer en veiligheid, is er dus sprake van sociale controle. “Maar de Zweden hebben ook een hele andere kant: heel libertair, zonder regels.” Daarbij verwijst hij naar de Zweedse aanpak van de coronapandemie. “Maar als het om dit soort dingen gaat, veiligheid in het verkeer, is er geen rem.”

Iedereen parkeerwachter?

“Het bedrijf achter de app zegt dat ze het ook gaan uitrollen in andere grote Zweedse steden”, zegt Visser. Al is het volgens hem nog maar de vraag of veel mensen het effectief gaan gebruiken.

“Het bedrijf wil mensen economisch ‘helpen’ met een zakcentje, maar het is toch even werk om de stad door te crossen om te zien wie er verkeerd geparkeerd staat. Ik weet niet of er veel mensen echt rijk van gaan worden.”

Iedereen parkeerwachter in Zweden? Dat valt dus nog af te wachten.

Meest gelezen