© BELGA

Havenarbeiders opgepakt in onderzoek naar drugssmokkel

Bij een reeks huiszoekingen in het Antwerpse zijn dinsdagochtend twee mannen opgepakt op verdenking van cocaïnesmokkel. Het gaat om havenarbeiders, bevestigt het parket. De twee werden aangehouden door de onderzoeksrechter.

De verdachten kwamen in beeld tijdens een onderzoek van de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen dat al geruime tijd liep. Daaruit bleek dat ze betrokken waren bij het invoeren van partijen cocaïne via de haven van Antwerpen in 2022. Een smokkel die vooral gebeurde via de zogenaamde Trojaanse containers met aan boord een groepje uithalers. Met de hulp van corrupte medewerkers van bedrijven in de haven worden die Trojaanse containers de terminal op gesmokkeld. Daarna zorgen havenmedewerkers, zoals planners of chauffeurs van straddle-carriers, ervoor dat de bak met uithalers vlak bij een Zuid-Amerikaanse container met cocaïne geplaatst wordt.

Bij de huiszoekingen van dinsdagochtend, in Wijnegem, Schoten, Deurne, Hemiksem en Antwerpen, werden vooral mannen geviseerd die geholpen hadden bij de logistieke organisatie. Twee verdachten werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Dendermonde. “Ze zijn aangehouden, het gaat om twee havenarbeiders”, bevestigt het parket Oost-Vlaanderen. Een van de mannen zou als planner gewerkt hebben op een containerterminal, de andere werkte voor een bedrijf dat containervervoer per spoor organiseerde. (sare, vdaa)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen