De inspanningstest zelf duurt zo'n 15 minuten.
Foto: Jessa Ziekenhuis

Fietsecho kan overlevingskansen van hartpatiënten voorspellen

Een fietsecho kan de overlevingskans van een patiënt met een vernauwde aortaklep goed voorspellen. Dat blijkt uit onderzoek van het Hasseltse Jessa Ziekenhuis, UHasselt, VUB en UZ Brussel. Aan het onderzoek namen in België 143 patiënten deel. Een tweede onderzoeksronde testte de bevindingen bij 141 Italiaanse patiënten. 

Bij aortaklepstenose gaat de aortaklep niet goed open, waardoor er minder bloed door de klep naar de grote lichaamsslagader (die van het hart langs de wervelkolom naar de buik loopt, red.) wordt gepompt.  Dat kan leiden tot verschillende klachten zoals pijn op de borst, kortademigheid bij inspanning, duizeligheid of flauwvallen, enzovoort. 

Een studie van het Jessa Ziekenhuis en verschillende partners maakt duidelijk dat een fietsecho van belang kan zijn bij patiënten met deze aandoening. 

"Uit onze studie is gebleken dat de test kan helpen voorspellen wat de overlevingskans van de patiënt is. Zo zien we dat die kans duidelijk kleiner is en nieuwe hartproblemen vaker opduiken bij patiënten met een te hoge druk in de bloedvaten van de longen", aldus onderzoekster en arts in opleiding dr. Sarah Hoedemakers van het Jessa Ziekenhuis. 

De echo kan volgens onderzoekers aantonen of het hart ernstig beperkt wordt.
Foto: Jessa Ziekenhuis

Het bepalen van die longdruk en maximale zuurstofopname gebeurt tijdens een eenmalige fietsecho, die zo'n 15 minuten duurt. "Inzicht in hoe erg het hart beperkt wordt door de gebrekkige klep kan helpen bij een beslissing om die aortaklep te vervangen. Patiënten met matige of ernstige aortaklepstenose en vage klachten of kortademigheid, komen in aanmerking voor zo'n fietsecho", besluit Hoedemakers. 

Het onderzoeksteam zet intussen het onderzoek voort om na te gaan wat de impact is van het vervangen van de aortaklep. 

Meest gelezen