Direct naar artikelinhoud
LiveblogCrisis Midden-Oosten

Live - Crisis Midden-Oosten. VS stellen mensenrechtenschendingen vast bij vijf eenheden Israëlisch leger

Israëlische troepen in de Gazastrook.Beeld AFP

De strijd tussen Israël en Hamas is geëscaleerd sinds de bloedige aanval door Hamas op 7 oktober 2023. Intussen slaat het conflict over naar andere gebieden van het Midden-Oosten, zoals Iran, Libanon en Jemen. Lees hieronder de belangrijkste ontwikkelingen in de oorlog en download de app van De Morgen om meteen een bericht te krijgen bij belangrijk nieuws.

• Profiel. VS willen ingrijpen bij berucht Israëlisch bataljon, dat ongestraft zijn eigen regels volgt

• Achtergrond. Hoe oorlog in Gaza vrijheid van meningsuiting bedreigt aan Amerikaanse universiteiten

• Interview. Oprichter Bellingcat: ‘Het interessantste voor ons zijn de video’s van Israëlische militairen op sociale media. Die soldaten gedragen zich soms vreselijk

Live

  1. Washington stelt mensenrechtenschendingen vast bij vijf eenheden Israëlisch leger

    De Verenigde Staten hebben vastgesteld dat vijf eenheden van het Israëlische leger verantwoordelijk zijn voor grove schendingen van de mensenrechten van Palestijnen. Het gaat om mishandelingen op de bezette Westelijke Jordaanoever voordat in oktober de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook uitbrak, zo meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag.

    Bij vier eenheden is ingegrepen en zijn "corrigerende maatregelen" genomen, waardoor Amerikaanse sancties onwaarschijnlijk zijn. Over de vijfde legereenheid, waarover Israël aanvullende informatie verstrekte, wordt verder overlegd tussen de Israëlische en Amerikaanse regering.

    De woordvoerder van het ministerie, Vedant Patel, weigerde volgens Reuters dieper in te gaan op de gepleegde mensenrechtenschendingen. De Amerikaanse wapenleveringen aan de Israëlische eenheden komen niet in het gedrang, verzekerde Patel.

  2. Regio van Parijs schorst financiering Sciences Po na pro-Palestijns protest

    De regio Ile-de-France zet de financiering voor de gerenommeerde universiteit Sciences Po in Parijs tijdelijk stop "totdat de rust en veiligheid zijn hersteld". Dat heeft Valérie Pécresse, voorzitster van het regionale bestuur, maandag aangekondigd. Pro-Palestijnse demonstraties leidden de afgelopen dagen tot veel spanning bij de universiteit.

    "Een minderheid van geradicaliseerden roept op tot antisemitische haat, die wordt geïnstrumentaliseerd door (het linkse, red.) La France Insoumise (LFI) en haar "islam-linkse" bondgenoten. Zij kunnen hun wet niet opleggen aan de hele onderwijsgemeenschap", aldus de rechtse voorzitster op X.

    Betogers aan de Sciences Po-universiteit op vrijdag. Beeld REUTERS

    Vrijdag liepen de spanningen hoog op bij Sciences Po. Een groep studenten, activisten en aanhangers van het Palestinacomité van de universiteit kwam tegenover een vijftigtal pro-Israëlische demonstranten te staan. Er brak een confrontatie uit en de politie moest de twee groepen van elkaar te scheiden. Er waren verschillende LFI-parlementsleden aanwezig.

    De regionale steun voor de prestigieuze universiteit omvat 1 miljoen euro "voor 2024 als onderdeel van het CPER (contrat de plan État-région)", zei de entourage van mevrouw Pécresse aan persbureau AFP.

    De directie van Sciences Po zei vrijdag wel een akkoord te hebben bereikt met de pro-Palestijnse actievoerders. De universiteit beloofde een intern debat te organiseren en de disciplinaire procedures tegen demonstranten op te schorten.

    De acties in Parijs doen denken aan die op Amerikaanse universiteiten, waar studenten in verschillende steden tentenkampen opzetten op campussen. De Columbia Universiteit in New York heeft nadat onderhandelingen waren afgesprongen, gevraagd dat de demonstranten hun kamp vrijwillig zouden verlaten. Het Witte Huis riep de pro-Palestijnse actievoerders eerder op om vreedzaam te blijven.

    De Amerikaanse protestgolf begon aan de Columbia Universiteit, waar vorige week tientallen betogers werden opgepakt nadat de universiteitsautoriteiten de politie erbij haalden. Sindsdien zijn op steeds meer universiteiten in de VS soortgelijke acties gehouden en al meer dan 700 betogers gearresteerd.

  3. Blinken: 'We moeten nog meer hulp in Gaza krijgen'

    De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zegt dat Israël meer maatregelen moet treffen om de humanitaire situatie in de Gazastrook te verbeteren. Volgens Blinken is er al enige vooruitgang geboekt, zoals de opening van nieuwe grensovergangen naar Gaza de grotere hoeveelheid hulpgoederen die de Gazastrook bereikt. Maar bijkomende humanitaire hulp is nog steeds vereist, zegt Blinken. "We moeten nog steeds meer hulp in en rond Gaza krijgen."

    Een maand geleden drong de Amerikaanse president Joe Biden reeds aan op bijkomende humanitaire maatregelen in de Gazastrook. Het Witte Huis dreigde zijn beleid te herzien indien Israël geen stappen ondernam om de humanitaire situatie in de Gazastrook te verbeteren. 

    Blinken is momenteel op doorreis door het Midden-Oosten. Hij zal nog naar Jordanië en Israël afreizen. 

    De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.Beeld ANP / EPA
  4. ‘Israël bereid vrijlating minder gijzelaars te accepteren in ruil voor staakt-het-vuren’

    Israël is bereid tot een staakt-het-vuren in ruil voor de vrijlating van 33 Israëlische burgers die door Hamas zijn gegijzeld, melden Israëlische functionarissen aan The New York Times. Die eis is lager dan de oorspronkelijke eis, waarin het ging om 40 gegijzelden.

    Dat de eis naar beneden is bijgesteld, zou zijn omdat een aantal van de gegijzelden in gevangenschap is overleden. Daardoor zijn er geen 40 gijzelaars meer in de ‘humanitaire’ categorie: vrouwen, kinderen, ouderen, en zieken.

    Tegenover de vrijlating van de Israëlische gegijzelden staat een staakt-het-vuren van veertig dagen. Daarnaast moet Israël mogelijk duizenden Palestijnse gevangenen vrijlaten. Dat zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Cameron, vandaag op een bijeenkomst in Saoedi-Arabië. "Ik hoop dat Hamas deze zeer genereuze deal aanneemt", aldus Cameron. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken spreekt van een gul aanbod.

    Bij de inval van Hamas in Israël vorig jaar oktober werden zo’n 250 mensen ontvoerd. Daar zijn er vermoedelijk nog zo’n 130 van in het gebied aanwezig, al zijn er waarschijnlijk ook al tientallen van hen overleden. Over het exacte aantal Israëlische gegijzelden en hun locatie is al langere tijd onduidelijkheid.

    Dana Holscher

  5. Explosie in de buurt van commercieel schip bij Jemen

    Er heeft een explosie plaatsgevonden in de buurt van een commercieel schip ter hoogte van Jemen. Dat heeft het Britse agentschap voor maritieme veiligheid (UKMTO) maandag meegedeeld, zonder slachtoffers of schade te melden.

    De explosie vond plaats in de Rode Zee in de "onmiddellijke nabijheid" van een schip dat zich 54 zeemijl ten noordwesten van de kuststad Mokka in Jemen bevond, aldus UKMTO dat een bemanningslid citeerde. "Het schip en zijn bemanning zijn veilig en wel", verduidelijkt het agentschap.

    Het Britse maritieme beveiligingsbedrijf Ambrey zei dat het "waarschijnlijk" was dat een containerschip onder Maltese vlag, onderweg van Djibouti naar Jeddah in Saoedi-Arabië, het doelwit was van de aanval. "Het schip zou onder vuur genomen zijn met drie raketten", stel Ambrey. Volgens het bedrijf werd het schip geviseerd omdat uit het register bleek dat de exploitant zaken deed met Israël.

    De explosie is nog niet opgeëist. Maar de door Iran gesteunde Houthi-rebellen in Jemen zijn sinds november verantwoordelijk voor een reeks aanvallen op schepen in de Rode Zee en de Golf van Aden. Veel reders worden daardoor gedwongen om de veelgebruikte handelsroute te vermijden. Ze richtten zich daarbij in eerste instantie op schepen met een link met Israël, uit solidariteit met de Palestijnen in de Gazastrook.

  6. Politie evacueert pro-Palestijnse actievoerders bij universiteit in Parijs

    Er heeft maandagnamiddag een politieactie plaatsgevonden bij de prestigieuze Sorbonne-universiteit in Parijs. De politie evacueerde pro-Palestijnse betogers die tenten hadden neergezet op de universiteitscampus, zo melden Franse media. Tientallen studenten verzamelden zich voor een manifestatie tegen het Israëlische geweld in de Gazastrook.

    Pro-Palestijnse actvoerders aan de Sorbonne-universiteit in Parijs.Beeld REUTERS

    Ongeveer vijftig demonstranten werden volgens journalisten van AFP en BFMTV uit het gebouw geleid en vervolgens in groepen afgevoerd, omringd door de politie. Beelden op sociale media tonen hoe tientallen politieagenten de binnenplaats van de universiteit betreden.

    Vrijdag vond een gelijkaardige actie plaats bij de universiteit Sciences Po in Parijs. De spanningen liepen er hoog op. Een groep studenten, activisten en aanhangers van het Palestinacomité van de universiteit kwam tegenover een vijftigtal pro-Israëlische demonstranten te staan. Er brak een confrontatie uit en de politie kwam in actie om de twee groepen van elkaar te scheiden.

    Beeld ANP / EPA
  7. Egypte is hoopvol over nieuwe wapenstilstand tussen Israël en Hamas

    De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken heeft maandag laten weten dat hij "hoopvol" is over een nieuwe wapenstilstand in Gaza. Hij heeft dat gezegd naar aanleiding van een verwacht bezoek van een Hamas-delegatie in Caïro maandag. Tijdens dat bezoek wordt een staakt-het-vuren besproken in de oorlog tussen Israël en de Palestijnse islamitische beweging.

    "We zijn hoopvol", zei Sameh Shoukry op het Wereld Economisch Forum in Riyad. Volgens hem houdt het huidige voorstel voor een staakt-het-vuren rekening met "de standpunten van beide partijen" en "getuigt het van gematigdheid".

    De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Sameh Shoukry.Beeld AFP

    "We wachten de finale beslissing af. Bepaalde factoren zullen een impact hebben op de beslissing van de beide partijen, maar ik hoop dat iedereen opgewassen is tegen de taak", voegde hij toe.

    Een delegatie van Hamas wordt maandag verwacht in Egypte om te reageren op het laatste voorstel van Israël voor een wapenstilstand in Gaza en een vrijlating van de gijzelaars na bijna zeven maanden oorlog.

    "De sfeer is positief, behoudens nieuwe obstakels die Israël opwerpt", liet een vertegenwoordiger van Hamas aan AFP weten. "Er zijn geen grote problemen naar voren geschoven bij de opmerkingen en eisen die Hamas zal indienen met betrekking tot de inhoud van het voorstel", zei de vertegenwoordiger.

    Egypte, Qatar en de Verenigde Staten proberen al maanden te onderhandelen over een akkoord tussen Israël en Hamas, maar nu lijkt er opnieuw een staakt-het-vuren in het verschiet te liggen.

  8. Blinken hoopt dat Hamas ingaat op 'buitengewoon genereus' voorstel voor bestand

    De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, hoopt dat Hamas zal ingaan op een "buitengewoon genereus" voorstel van Israël om het offensief in Gaza te staken in ruil voor de vrijlating van gijzelaars. Dat zei hij maandag in de marge van een speciale vergadering van het Wereld Economisch Forum in Riyad.

    "Hamas heeft een buitengewoon genereus voorstel van Israël voor zich liggen. Ze moeten een beslissing nemen en ze moeten die snel nemen (...), en ik hoop dat ze de juiste beslissing nemen", aldus Blinken.

    Beeld AP

    De Amerikaan herhaalde ook dat zijn land zich verzet tegen een Israëlisch offensief op de overbevolkte stad Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. "We hebben nog geen plannen gezien die ons ervan kunnen overtuigen dat de burgers daadwerkelijk beschermd zouden kunnen worden", verklaarde Blinken.

    Hij stelde verder dat door middel van diplomatie werd voorkomen dat de oorlog tussen Israël en Hamas zich ook buiten de Gazastrook zou verspreiden. "We kwamen heel dicht bij een escalatie of een uitbreiding van het conflict, en ik denk dat we door zeer gerichte en vastberaden inspanningen in staat waren om dat te voorkomen", klonk het.

    Wat de normalisatie van de banden tussen Israël en Saoedi-Arabië betreft, maakte Blinken zich sterk dat het veiligheidspact tussen zijn land en Riyad voor een dergelijke normalisering op het punt staat om afgesloten te worden.

    De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken is momenteel in Riyad voor zijn zevende bezoek aan het Midden-Oosten sinds de grootschalige aanval van Hamas op Israël op 7 oktober en de start van de oorlog tussen Israël en Hamas in Gaza. De bedoeling van Blinken is onder meer om een staakt-het-vuren in Gaza te bewerkstelligen. Daarnaast is hij voorstander van een regionale overeenkomst waarbij ook Israël betrokken is.

  9. Opnieuw vrachtschip in Rode Zee aangevallen, vermoedelijk door Houthi’s

    De Jemenitische Houthi-rebellen hebben waarschijnlijk opnieuw een vrachtschip in de Rode Zee aangevallen. Het Britse Maritime Trade Operations Center, een tak van de marine die verantwoordelijk is voor de communicatie tussen de marine en internationale handelsschepen, maakt op X melding van een explosie in de buurt van een handelsschip. Niemand raakte gewond bij de aanval.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Hoewel de Houthi’s de aanval nog niet hebben opgeëist, wijzen alle vingers in de richting van de door Iran gesteunde rebellen. Maandenlang bestoken ze al militaire- en vrachtschepen in de wateren rondom Jemen. Ze hebben het daarbij vooral gemunt op schepen gelieerd aan Israël, Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

    Begin deze maand nam het aantal Houthi-aanvallen in de regio af, daar zij onder vuur kwamen te liggen van Amerikaanse en Britse luchtaanvallen. Bovendien maken minder schepen gebruik van de handelsroutes rondom Jemen.

    Sinds vorige week lijken de Houthi’s de aanvallen te hebben geïntensiveerd. Woensdag claimden de Houthi’s aanvallen op twee schepen in de Golf van Aden en een schip in de Indische Oceaan.

    Jasper Daams

  10. Dodental na Israëlische luchtaanvallen op Rafah opgelopen

    Het dodental na Israëlische luchtaanvallen op Rafah maandag is opgelopen. Er zijn zeker 27 Palestijnen om het leven gekomen, meldt het lokale ministerie van Gezondheid. Israël heeft meerdere huizen in de zuidelijke stad in de Gazastrook gebombardeerd.

    Door de aanvallen in de nacht van zondag op maandag zouden onder anderen negen leden van dezelfde familie zijn omgekomen. Bij luchtaanvallen op Gaza-Stad zijn nog eens zeven doden gevallen, bericht nieuwszender Al Jazeera. Het door Hamas gecontroleerde ministerie meldt dat in ruim een half jaar bijna 34.500 Palestijnen in Gaza door Israël zijn gedood. Het aantal gewonden ligt op 77.643.

    Rafah is geregeld het doelwit van luchtaanvallen en Israël dreigt met een grootschalig grondoffensief in de stad. Verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, en de Verenigde Naties maken zich grote zorgen over een dergelijke grondoperatie. Zij vrezen voor een humanitaire ramp in het dichtbevolkte gebied waar veel vluchtelingen verblijven.

  11. Zeker 13 Palestijnen gedood bij Israëlische aanvallen op Rafah

    Bij Israëlische luchtaanvallen op drie huizen in de stad Rafah, in het zuiden van Gaza, zijn zeker dertien doden en tientallen gewonden gevallen. Dat hebben artsen in het gebied maandag laten weten, zo meldt Reuters.

    De aanvallen op Rafah, waar meer dan een miljoen Palestijnen het afgelopen halfjaar naar zijn uitgeweken omdat die regio door Israël als veilig was aangemerkt, vonden plaats op een moment dat er een wapenstilstand aanstaande leek te zijn.

    Zondag zeiden Hamas-functionarissen dat een delegatie onder leiding van Khalil Al-Hayya, het plaatsvervangend Gaza-hoofd van de groep, een voorstel voor een staakt-het-vuren zou bespreken dat door bemiddelaars uit Qatar en Egypte aan Hamas was overhandigd. Een hoge Hamas-functionaris zou hebben gezegd dat de Palestijnse beweging 'geen grote problemen' heeft met het laatste voorstel van Israël.

    De bemiddelaars, gesteund door de Verenigde Staten, proberen met die deal een grootschalig grondoffensief in Rafah te voorkomen. Israël houdt vol dat dat nodig is om de laatste Hamas-bastions te vernietigen, maar volgens critici zal zo'n aanval uitdraaien op een humanitaire ramp.

    Beeld REUTERS
  12. Blinken start bezoek aan Midden-Oosten

    De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, is aangekomen in de Saudische hoofdstad Riyad. De minister bezoekt het Midden-Oosten in de hoop een staakt-het-vuren in Gaza te bewerkstelligen.

    Zondag maakte een Amerikaanse buitenlandwoordvoerder bekend dat de reis van Blinken was uitgebreid met bezoeken aan Jordanië en Israël. Die mededeling kwam niet lang na een verklaring van een Hamas-official dat de Palestijnse beweging "geen grote problemen" ziet in Israëls meest recente voorstel voor een bestand in Gaza.

    Maandag spreekt Blinken in Saudi-Arabië naar verwachting met hoge functionarissen uit Qatar, Egypte, Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië over hoe het bestuur van de Gazastrook er na de oorlog uit zou moeten zien. Ook de humanitaire hulp aan de bevolking van de Gazastrook komt daarbij aan bod, zo liet het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken eerder weten.

    De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, komt aan in de Saudische hoofdstad Riyad. Beeld AP
  13. Hamas ziet 'geen grote problemen' in voorstel Israël voor wapenstilstand

    Ruim vijf maanden na de vorige en vooralsnog enige wapenstilstand in de oorlog tussen Israël en Hamas lijkt een nieuw staakt-het-vuren aanstaande. Een hoge Hamas-functionaris zei zondag tegen persbureau AFP dat de Palestijnse beweging 'geen grote problemen' heeft met het laatste voorstel van Israël.

    Het Israëlische voorstel is een reactie op een voorstel van Egyptische en Qatarese bemiddelaars. 'De sfeer is positief, behalve als Israël nieuwe obstakels opwerpt', zei de functionaris, die niet bij naam genoemd wilde worden.

    Wat er precies in het voorstel staat, is niet bekendgemaakt. Maar volgens de Amerikaanse nieuwssite Axios, die Israëlische verantwoordelijken citeert, bevat het bereidheid om te praten over 'het herstel van duurzame vrede' in Gaza.

    Een Hamas-delegatie onder leiding van Khalil al-Hayya, plaatsvervangend hoofd van Hamas, zou maandag het antwoord van de groep op het wapenstilstandsvoorstel geven tijdens een ontmoeting met Egyptische en Qatarese bemiddelaars in Caïro.

    Twee uiterst rechtse Israëlische ministers lieten eerder zondag weten de regering van premier Benjamin Netanyahu te zullen laten vallen als een bestand wordt aangenomen, omdat dit uitstel zou betekenen van het door hen gewenste militaire grondoffensief in Rafah.

    Lees ook: Opnieuw wat beweging in onderhandelingen tussen Israël en Hamas: diplomatieke topdrukte in het Midden-Oosten

  14. Zeven doden bij luchtaanvallen op Gaza-Stad

    Het Palestijnse persbureau Wafa bericht volgens Al Jazeera dat bij Israëlische luchtaanvallen in het noordelijke Gaza-Stad zondagavond zeven mensen zijn gedood. Vijf van hen, onder wie kinderen, kwamen om toen twee huizen in het westen van de stad werden gebombardeerd. Tientallen mensen raakten daarbij gewond.

    Bij een aanval even ten zuiden van de stad kwamen twee vrouwen om. Daar wordt onder het puin nog gezocht naar vermiste personen.

  15. Biden verzekert Netanyahu van inzet van Washington voor veiligheid van Israël

    De Amerikaanse president Joe Biden heeft zondag de Israëlische premier Benjamin Netanyahu nogmaals verzekerd van zijn "ijzersterke inzet" voor de veiligheid van Israël. Dat meldt het Witte Huis. De twee leiders spraken elkaar telefonisch.

    Biden en Netanyahu evalueerden de lopende gesprekken over een bestand in Gaza en de uitwisseling van gevangenen tussen Israël en de extremistische Palestijnse beweging Hamas. Ook bespraken ze de toename van de levering van humanitaire hulp aan Gaza, onder meer door vanaf deze week nieuwe noordelijke grensovergangen te openen, aldus het Witte Huis.

    Biden herhaalde wat het Witte Huis omschreef als zijn "duidelijke standpunt" over een Israëlische grondaanval op Rafah. Daar zijn de Amerikanen tegen vanwege de grote kans op burgerdoden in de met Palestijnse vluchtelingen overstelpte stad in het zuiden van Gaza.

  16. World Central Kitchen hervat activiteiten in Gaza na dood medewerkers

    World Central Kitchen (WCK) hervat haar activiteiten in Gaza, meldt de humanitaire organisatie op de eigen website. Begin april verloor de ngo zeven medewerkers door een Israëlische luchtaanval op een hulpkonvooi.

    Aanleiding voor het besluit is de humanitaire situatie in Gaza, die volgens WCK "nijpend" blijft. "Tot nu toe hebben we ruim 43 miljoen maaltijden gedistribueerd en we willen er graag nog eens miljoenen bezorgen", aldus de vanuit Cyprus opererende organisatie.

    WCK zegt 276 vrachtwagens, goed voor bijna 8 miljoen maaltijden, klaar te hebben staan om via de zuidelijke grensovergang bij Rafah binnen te rijden. Ook zouden er vrachtwagens met voedselhulp gereed zijn om vanuit Jordanië naar Gaza te rijden.

  17. Israëlische ministers dreigen regering te laten vallen als aanval op Rafah niet doorgaat

    De uiterst rechtse Israëlische minister van Financiën Bezalel Smotrich heeft zondag gewaarschuwd dat hij de regering van premier Benjamin Netanyahu ten val zal brengen als de geplande militaire grondaanval op Rafah in het zuiden van de Gazastrook wordt afgeblazen.

    Er wordt momenteel in Egypte gesproken over een nieuw staakt-het-vuren in Gaza en de vrijlating van een deel van de gijzelaars die Hamas nog vasthoudt. Een bestand is volgens Smotrich een "vernederende capitulatie en verleent de nazi's een overwinning ten koste van honderden heldhaftige soldaten die in de strijd zijn gesneuveld", schreef hij op sociale media. De minister noemt Hamas regelmatig nazi's.

    Mocht Netanyahu het bevel intrekken om Rafah, waar zich volgens Israël nog bataljons van Hamas bevinden, binnen te vallen, dan heeft een regering onder zijn leiding "geen bestaansrecht meer".

    Minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir sloot zich zondag bij Smotrich aan. Op X herplaatste hij een bericht dat hij eerder in januari plaatste: "Roekeloos akkoord = ontmanteling van de regering."

  18. 'Hamas maandag naar Egypte voor gesprek over staakt-het-vuren'

    Hamas stuurt maandag een delegatie naar de Egyptische hoofdstad Caïro om te onderhandelen over een staakt-het-vuren in Gaza. Dat heeft een anonieme bron gezegd tegen het persbureau Reuters. Er zal gesproken worden over een voorstel voor een bestand van landen die helpen bemiddelen en de Israëlische reactie daarop.

    Nieuwswebsite Axios meldde op gezag van twee Israëlische bronnen dat in het nieuwste voorstel van Israël staat dat het land bereid is om te praten over het "herstel van een duurzame rust" in Gaza als alle gijzelaars zijn vrijgelaten. Tot nu toe is Israël niet bereid tot een permanent staakt-het-vuren omdat de regering eerst alle doelen wil bereiken, waaronder het einde van Hamas.

    Er wordt al maanden gesproken over een bestand in Gaza. De afgelopen weken leken die onderhandelingen in een impasse beland te zijn. Dit weekend zei de voorzitter van het World Economic Forum (WEF) Børge Brende dat er toch weer wat beweging in lijkt te komen en er "enig nieuw momentum" ontstaat.

    Op een bijeenkomst van het WEF in Saudi-Arabië wordt dit weekend ook over Gaza gesproken. Onder anderen de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken en de Palestijnse president Mahmoud Abbas zijn erbij. Israël is niet aanwezig.

  19. Palestijnse president Abbas: 'Alleen de VS kunnen grote aanval op Rafah voorkomen'

    De Palestijnse president Mahmoud Abbas zegt dat alleen de Verenigde Staten kunnen voorkomen dat Israël Rafah aanvalt. Volgens Abbas staat zo'n aanval de komende dagen te gebeuren. De VS zijn er nadrukkelijk tegen, maar Israël heeft gezegd zich daar weinig van aan te trekken.

    Abbas sprak op een bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF) in de Saudische hoofdstad Riyad. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is daar ook aanwezig. Volgens Abbas zou het een "misdaad" zijn om Rafah binnen te vallen, en "de grootste ramp in de geschiedenis van het Palestijnse volk".

    Rafah ligt in het zuiden van de Gazastrook, nabij de grens met Egypte. Het is een cruciale stad voor de levering van hulpgoederen, zeggen internationale organisaties. Bovendien zijn er enorme aantallen vluchtelingen naartoe getrokken omdat Rafah minder gevaarlijk is dan de rest van Gaza. Israël zegt dat operaties in Rafah nodig zijn, omdat er nog Hamasstrijders zitten die het land wil uitschakelen.

  20. Hezbollah zegt 'drones en raketten' op noorden van Israël te hebben afgevuurd

    Hezbollah heeft vanuit Libanon drie militaire stellingen in het noorden van Israël aangevallen, meldt de door Iran gesteunde militie. Als reden wordt 'vergelding voor vijandelijke aanvallen' aangevoerd.

    Bij Israëlische aanvallen op het zuiden van Libanon zijn, volgens Hezbollah, zaterdag drie doden en een tiental gewonden gevallen. Ook twee Hezbollah-strijders raakten gewond.

    Hezbollah vuurde tientallen raketten af op de militaire luchtmachtbasis van Meron, in het noorden van Israël, klinkt het in een in de nacht van zaterdag op zondag verstuurd persbericht. Eerder meldde de militie al een 'complexe aanval met explosieve drones en geleide raketten op het hoofdkwartier van het militaire commando al-Manara en een troepenverzameling van het 51e bataljon van de Golani-brigade'.

    Sinds de oorlog in de Gazastrook op 7 oktober begon nadat Hamas onaangekondigd Israël binnenviel, is het onrustig aan de Israëlisch-Libanese grens.

    Bij Israëlische aanvallen op het zuiden van Libanon zijn, volgens Hezbollah, zaterdag drie doden en een tiental gewonden gevallen. Ook twee Hezbollah-strijders raakten gewond.Beeld AFP
  21. Israëlische soldaten schieten Palestijnen dood op West Bank

    Israëlische militairen hebben zaterdag op de bezette Westelijke Jordaanoever twee Palestijnen doodgeschoten die volgens het leger vanuit een voertuig het vuur op hen hadden geopend. Dat gebeurde bij een bewakingspost in de buurt van de stad Jenin.

    Een legerwoordvoerder toonde een foto van twee automatische geweren die bij de aanval op de soldaten zouden zijn gebruikt. De Jenin Brigade bevestigde dat de schutters lid waren van deze koepelorganisatie, waartoe ook milities van Hamas en Islamitische Jihad behoren.

  22. Honderden demonstranten bij Correspondents' Dinner in Washington op tot staakt-het-vuren

    Honderden actievoerders hebben zaterdag gedemonstreerd voor het Washington Hilton in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C., waar zaterdagavond het jaarlijkse diner voor Witte Huis-verslaggevers werd gehouden. Het zogeheten Correspondents' Dinner wordt doorgaans gepresenteerd door een komiek, dit jaar Saturday Night Live-castlid Colin Jost, en heeft naast journalisten ook Hollywoodsterren en politici op de gastenlijst staan.

    De aanwezige demonstranten scandeerden leuzen over de dood van verslaggevers in de Gazastrook en riepen aanwezige journalisten op het evenement te boycotten.

    De Amerikaanse president Joe Biden, een van de aanwezigen bij het diner, ontweek de protesten aan de voorkant door via de achterzijde het pand te betreden. Hij werd daar opgewacht door een kleinere groep demonstranten, die opriepen tot een staakt-het-vuren in Gaza.

    Sinds 2022 wordt het evenement, dat al honderd jaar bestaat, weer jaarlijks gehouden. Voormalig president Donald Trump liet het diner vanaf 2016 ieder jaar aan zich voorbijgaan en daarna werd het Correspondents' Dinner meermaals afgelast als gevolg van de coronapandemie.

  23. Weer aanhoudingen bij pro-Palestijnse acties op universiteiten VS

    Bijna tweehonderd actievoerders zijn zaterdag aangehouden bij nieuwe pro-Palestijnse protesten op Amerikaanse universiteiten, melden media in de VS. De arrestaties werden gedaan op Northeastern University in Boston, Arizona State University en Indiana University, schrijft The New York Times.

    Demonstranten hadden op het terrein van de onderwijsinstelling in Boston een tentenkamp opgezet. De directie vroeg hen te vertrekken, maar dat weigerden ze. Zaterdag heeft de politie hun tenten afgebroken en 102 activisten aangehouden. In Arizona werd een kampement op de universiteit afgebroken, 69 mensen werden meegenomen. Ook in Indiana greep de politie in. Opgebouwde tenten werden verwijderd en 23 actievoerders zijn aangehouden.

    De landelijke protestgolf begon aan Columbia University in New York, waar vorige week meer dan honderd demonstranten werden opgepakt nadat de universiteitsautoriteiten de politie hadden gebeld. Sindsdien zijn op steeds meer universiteiten in de VS soortgelijke acties gehouden en al meer dan zevenhonderd betogers gearresteerd.

    Studenten van de Northeastern University in Boston worden gearresteerd. Beeld AP
  24. Blinken gaat in Saoedi-Arabië praten over wapenstilstand in Gaza

    De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gaat maandag en dinsdag in Saoedi-Arabië praten met regionale partners over een wapenstilstand in Gaza en de vrijlating van Israëlische gijzelaars door Hamas. Dat heeft zijn departement zaterdag bekendgemaakt.

    Volgens woordvoerder Matthew Miller komt ook de recente toename van de humanitaire hulp aan Gaza aan de orde en zal erop worden aangedrongen die gedurende langere tijd in stand te houden.

    "De minister zal zeker ook het belang benadrukken van preventieve maatregelen tegen uitbreiding van het conflict en van pogingen blijvende vrede en veiligheid in de regio te bewerkstelligen. Het pad naar een onafhankelijke Palestijnse staat en veiligheidsgaranties voor Israël maken daarvan deel uit", aldus Miller.

    De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.Beeld AFP
  25. Honderd pro-Palestijnse demonstranten opgepakt op campus van universiteit in Boston

    Op de campus van de universiteit in de Amerikaanse stad Boston zijn vandaag honderd pro-Palestijnse demonstranten opgepakt.  Volgens de universiteit uitten zij "antisemitische beledigingen". Ook zou er opgeroepen zijn om  "Joden te doden".

    Een golf van protesten tegen de oorlog in Gaza brak afgelopen week uit op verschillende Amerikaanse universiteiten. De demonstranten roepen onder meer op tot solidariteit met Palestijnen en eisen dat hun universiteiten de financiële banden met Israël verbreken.

    Beeld AP
  26. Hamas publiceert video van twee Israëlische gijzelaars

    Hamas heeft zaterdag een video verspreid van twee Israëlische gijzelaars die door de organisatie zijn ontvoerd naar de Gazastrook bij de aanval op 7 oktober vorig jaar. Het gaat om Keith Siegel (64) en Omri Miran (46). In de video roepen ze de regering-Netanyahu op om snel een akkoord te sluiten zodat alle gegijzelden vrij komen. 

    Het is de tweede video die Hamas deze week verspreidt. Woensdag publiceerde de organisatie een video van de 23-jarige Hersh Goldberg-Polin die een vergelijkbare oproep deed.

  27. Iran: bemanning van gekaapt vrachtschip gelinkt aan Israël wordt vrijgelaten

    De bemanning van het door Iran gekaapte vrachtschip MSC Aries zal worden vrijgelaten. Dat heeft de Iraanse buitenlandsminister Hossein Amir-Abdollahian gezegd. De Iraanse Revolutionaire Garde enterde twee weken geleden het schip, dat op dat moment in de Golf van Oman voer.

    De kaping volgde op de aanval van Israël op het Iraanse consulaat in de Syrische hoofdstad Damascus, waarvoor Iran wraak had gezworen. Volgens Iran was de MSC Aries in ‘overtreding van de maritieme wet’. Het schip vaart onder de Portugese vlag en is het eigendom van Zodiac Maritime, dat deels in handen is van een Israëlische miljardair. Nog geen 24 uur na de kaping voerde Iran ook een grootschalige luchtaanval uit op Israël.

    Volgens Iraanse media heeft minister Amir-Abdollahian in een telefoongesprek met zijn Portugese evenknie Paulo Rangel gezegd dat de ‘humanitaire kwestie van de vrijlating van de bemanning ons ernstig zorgen baart’. De 25 bemanningsleden zouden daarom aan hun ambassades in Teheran worden overgedragen. Het is nog onduidelijk wanneer dat precies zal gebeuren.

    Thom Canters

  28. Invloedrijke Iraanse geestelijke Moqtada al-Sadr spreekt steun uit aan pro-Palestijnse studentenbetogingen in de VS

    De invloedrijke Iraakse geestelijke Moqtada al-Sadr heeft zaterdag zijn steun uitgesproken aan de pro-Palestijnse betogers op Amerikaanse universiteitscampussen. Al-Sadr hekelt de "repressie" van de autoriteiten tegenover de beweging.

    Een golf van protesten tegen de oorlog in Gaza brak afgelopen week uit op verschillende Amerikaanse universiteiten. Columbia University was vorige week donderdag de eerste universiteit waar protest uitbrak. Daar werd een tentenkamp ontruimd en zowat honderd deelnemers gearresteerd.

    De protesten gingen echter door en verspreidden zich daarop naar andere universiteiten. De demonstranten roepen onder meer op tot solidariteit met Palestijnen en eisen dat hun universiteiten de financiële banden met Israël verbreken.

    "De studenten aan Amerikaanse universiteiten, vrouwen en mannen, worden onder druk gezet door de pseudo-democratische Amerikaanse overheid en door het geweld van de leugenachtige vrijheid van deze regering die op hol slaat", aldus al-Sadr in een verklaring. "Vandaag vragen we om een einde te maken aan de onderdrukking van stemmen die oproepen tot vrede en vrijheid", benadrukte de invloedrijke sjiitische leider.

    Een studentendemonstratie in New York op 26 april.Beeld Getty Images via AFP
    Een studentendemonstratie in New York op 26 april.Beeld Getty Images via AFP
    Een studentendemonstratie in New York op 26 april.Beeld Getty Images via AFP
  29. VK overweegt militairen te sturen naar Gaza voor verdeling van hulpverlening, bericht de BBC

    Het Verenigd Koninkrijk overweegt om militairen naar Gaza te sturen om te helpen met het verdelen van hulpgoederen. Dat schrijft BBC zaterdag. Mogelijk gaan ze goederen van een drijvend platform op zee naar het strand vervoeren.

    De Amerikaanse krijgsmacht bouwt momenteel een drijvende haven voor een nieuwe zeecorridor tussen Cyprus en Gaza. Van die haven moet een honderden meters lange drijvende weg aangelegd worden naar het vasteland, waar de voedselhulp verder verdeeld wordt. Er worden ook kleinere bootjes ingezet, zo is het plan. De VS hebben al laten verstaan dat er geen Amerikaanse troepen aan land zullen gaan en dat een niet nader genoemde "derde partij" de vrachtwagens over de drijvende weg zal rijden. Bedoeling is dat er dagelijks 150 vrachtwagens hulp zouden kunnen leveren.

    De Britten zijn nauw betrokken bij de voorbereidingen voor de corridor en overwegen nu ook met trucks te gaan rijden als de hulpcorridor volgende maand opengaat, aldus de BBC. Er is echter nog geen beslissing genomen en de zaak ligt nog niet op het bureau van premier Rishi Sunak. Minister van Defensie Grant Shapps liet wel al optekenen dat het Verenigd Koninkrijk "een leidende rol blijft spelen bij de hulpverlening in coördinatie met de VS en andere internationale bondgenoten".

    Het Britse ministerie van Defensie en het Israëlische leger hebben nog geen commentaar gegeven.

  30. Noodhulp aan Gazastrook via zee hervat

    De humanitaire hulpverlening aan de Gazastrook via zee is hervat, meldt persbureau Reuters op basis van een functionaris uit Cyprus. Dat land is betrokken bij de maritieme corridor die is opgezet om Gaza vanaf zee te bevoorraden met hulpgoederen.

    De hulpverlening via zee kwam stil te liggen na een luchtaanval van het Israëlische leger op een hulpkonvooi van World Central Kitchen (WCK). Daarbij kwamen zeven medewerkers van de hulporganisatie om het leven. WCK besloot daarop haar activiteiten in de Gazastrook te staken. Omdat de organisatie als enige van de maritieme corridor gebruikmaakte, betekende dat een voorlopig einde van de levering van hulpgoederen via zee.

    Een klein vrachtschip dat gisteren uit de haven van Larnaca is vertrokken, vervoert nu hulpgoederen afkomstig uit de Verenigde Arabische Emiraten naar Gaza. Die hulp moet aankomen bij een tijdelijke drijvende haven die op dit moment op zee wordt gebouwd door de Verenigde Staten.

    Het Verenigd Koninkrijk ondersteunt de Amerikanen bij de aanleg. Volgens de BBC overweegt de Britse regering bovendien om militairen te sturen om te helpen met het vervoer van hulpgoederen. De VS hebben namelijk gezegd geen militairen in te willen zetten die vanaf het drijvend platform op zee de hulpgoederen naar vasteland vervoeren. Dat zou door een derde partij gedaan moeten worden.

    Op termijn moeten via de haven dagelijks 150 vrachtwagens met hulpgoederen, het equivalent van zo’n twee miljoen maaltijden, het noodlijdende gebied bereiken. De Verenigde Naties hebben echter herhaaldelijk gezegd dat de toevoer via zee (en de lucht) geen vervanging kan zijn van de toevoer via land. Israël ligt al maanden dwars bij het toelaten van voldoende hulp via land, stellen hulporganisaties.

    Thom Canters

  31. Dodental in Gazastrook loopt op tot 34.388

    Sinds de start van de Gaza-oorlog op 7 oktober zijn in de Gazastrook al 34.388 doden geteld. Dat blijkt zaterdag uit een nieuwe balans van het ministerie van Volksgezondheid in de Gazastrook.

    De afgelopen 24 uur werden er nog eens 32 doden geregistreerd, blijkt uit een verklaring. Sinds de oorlog uitbrak, raakten ook 77.437 personen gewond.

  32. Twee Palestijnen doodgeschoten door Israëlisch leger op bezette Westelijke Jordaanoever

    Het Israëlische leger heeft twee Palestijnen doodgeschoten in de buurt van een militaire basis in Jenin, op de bezette Westelijke Jordaanoever. Volgens het leger zouden de twee Palestijnen in een voertuig zitten dat richting de basis reed en van waaruit het vuur werd geopend. Het Palestijnse nieuwsagentschap Wafa stelt dat het leger het vuur heeft geopend.

    Het geweld op de bezette Westelijke Jordaanoever is sinds het begin van de Gaza-oorlog sterk toegenomen. Het Israëlische leger voert regelmatig invallen uit in Palestijnse steden en vluchtelingenkampen, waaronder in Jenin. De operaties zijn naar eigen zeggen onderdeel van de strijd tegen Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad. Volgens VN-hulporganisatie Ocha zijn inmiddels 469 Palestijnen gedood op de Westoever door Israëlische soldaten of kolonisten.

    Afgelopen nacht heeft het leger volgens Wafa wederom op verschillende locaties invallen uitgevoerd. Het gaat onder meer om de steden Tulkram en Hebron. In Hebon, waarvan delen onder streng Israëlisch militair bewind staat, geldt sinds het begin van de oorlog een strenge lockdown voor Palestijnse inwoners.

    Thom Canters

  33. Houthi's eisen aanslag op waarbij olietanker beschadigd raakte

    De Houthi-rebellen uit Jemen hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag verschillende aanvallen op de Rode Zee opgeëist, waarbij ook een olietanker schade heeft opgelopen.

    Volgens het Amerikaanse militaire commando voor het Midden-Oosten (Centcom) lanceerden de rebellen vrijdag drie ballistische raketten om 17.49 uur lokale tijd (16.49 Belgische tijd) vanaf door hen gecontroleerde zones in Jemen. In de Rode Zee bevonden zich op dat moment twee koopvaardijschepen.

    Het schip Andromeda Star werd twee keer geviseerd, zo meldt United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO). Bij de eerste aanval vond een explosie plaats nabij het schip, de tweede aanval raakte het schip dan weer wel.

    "De Andromeda Star heeft melding gemaakt van enkele lichte beschadigingen maar zet zijn koers voort", aldus Centcom op berichtenplatform X. Het schip was tot eind 2023 in Britse handen, vaart onder Panamese vlag en wordt nu geëxploiteerd door de Seychellen, aldus nog Centcom in een persbericht.

    De Houthi-rebellen voerden sinds november tientallen raketaanvallen uit op handelsschepen in de Rode Zee en de Golf van Aden. Ze richtten zich daarbij in eerste instantie op schepen met een link met Israël, uit solidariteit met de Palestijnen in de Gazastrook, maar ook schepen uit het verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn geregeld het doelwit.

    Twitter bericht wordt geladen...

  34. Hamas gaat voorstel Israël rond wapenbestand bestuderen

    Hamas heeft het laatste Israëlische tegenvoorstel rond een mogelijk staakt-het-vuren in de Gazastrook en de vrijlating van gijzelaars ontvangen en gaat het bestuderen. Dat heeft de militante groepering zaterdag bekendgemaakt.

    "Vandaag ontving de Hamas-beweging het officiële antwoord van de zionistische bezetter op ons voorstel dat op 13 april aan de Egyptische en Qatarese bemiddelaars werd overhandigd", zei een woordvoerder van Hamas in een korte verklaring. "De beweging zal dit voorstel bestuderen, en daarna haar antwoord indienen."

    Op 13 april vroeg Hamas een permanent staakt-het-vuren, wat Israël niet wil aanvaarden. Een delegatie van bemiddelaar Egypte arriveerde vrijdag in Israël in een poging de vastgelopen onderhandelingen nieuw leven in te blazen.

    Israëlische functionarissen zouden die Egyptische collega's hebben verteld dat ze bereid zijn onderhandelingen met Hamas over de uitwisseling van gijzelaars en gevangenen "een laatste kans" te geven. Mochten de onderhandelingen alsnog mislukken, dan gaan de Israëli's door met hun invasie van Rafah, in het zuiden van Gaza.

    Bij een voorgaande gevechtspauze van een week in november werden tachtig Israëlische gijzelaars geruild voor 240 Palestijnse gevangen. Sindsdien is de wereldwijde kritiek op het toenemende aantal burgerdoden in Gaza gegroeid, evenals de oproepen aan Hamas om de resterende gijzelaars vrij te laten.

  35. NBC: Israël bombardeert 'veilige' plekken in Gaza

    Israël voert regelmatig dodelijke bombardementen uit in zones van de Gazastrook die het zelf als veilig heeft aangemerkt. Dat heeft de Amerikaanse nieuwszender 'NBC News' vastgesteld na eigen onderzoek.

    NBC News bericht dat tussen januari en april zeker zeven dodelijke luchtaanvallen plaatsvonden in gebieden van zuidelijk Gaza die het Israëlische leger (IDF) als veilig had bestempeld. Dit deed het IDF onder meer door strooibiljetten te verspreiden in een wijk in de zuidelijke stad Rafah op 18 december. Volgens nabestaanden kwamen vijftien familieleden om het leven bij een luchtaanval op 9 januari. NBC was telkens ter plaatse kort na de luchtaanval.

    Ongeveer een maand later, op 12 februari, trof een aanval het Shaboura-vluchtelingenkamp, dat ook op een IDF-folder als veilige zone was aangegeven. Een ploeg van NBC News filmde tientallen dode lichamen, waaronder enkele vrouwen en kinderen, in de nasleep van het bombardement in Rafah.

    De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant vertelde een persconferentie afgelopen november dat Al-Mawasi, een kleine strook aan de kust in Khan Younis, niet aangevallen zou worden. Vanaf januari adviseerde het IDF burgers elf keer om daarheen te evacueren. Toch vonden er meerdere luchtaanvallen plaats, zegt NBC. Op 4 januari kwamen er veertien mensen om, onder wie drie kinderen, toen hun tent werd getroffen.

    Israël gaf afgelopen december een interactieve kaart vrij waarop de Gazastrook is opgedeeld in zones die veilig zijn voor burgers en andere waar gevechten zijn met Hamas.

    Internationale hulporganisaties en inwoners van Gaza noemen die kaart verwarrend en moeilijk leesbaar. Regelmatige storingen met de internetverbinding maken het voor burgers moeilijk om deze te raadplegen. De Israëlische regering en de strijdmacht doen naar eigen zeggen al het mogelijke om burgerdoden te beperken.

  36. Twee doden na Israëlische bombardementen in Libanon

    Bij een Israëlische droneaanval in Libanon zijn vrijdag volgens Libanese bronnen minstens twee mensen om het leven gekomen. Het Israëlische leger richtte zich op een auto in het oosten Libanon, meldde staatspersbureau NNA.

    Het Israëlische leger zei dat het een hooggeplaatst lid had gedood van Jamaa Islamiya, een Libanees-islamistische organisatie die aanleunt bij Hamas. De kleine soennitische organisatie maakte enige tijd geleden bekend de strijd van de sjiitische Hezbollah-militie tegen Israël te zullen steunen. De groep bevestigde de dood van twee van haar leden bij een Israëlische aanval.

    Het hooggeplaatste lid van de organisatie plande verschillende terroristische aanslagen op Israël, aldus het Israëlische leger. Volgens Libanese veiligheidskringen wordt het gebied rond de plaats van de aanval beschouwd als een bolwerk van de pro-Iraanse Hezbollah.

    Als reactie "op de laffe aanval" vuurde Hezbollah vrijdagavond tientallen Katjoesja-achtige raketten af ​​op Israël, aldus de militie. Volgens Israëlische informatie vlogen ongeveer dertig projectielen vanuit Libanon naar het gebied rond de berg Hermon in het noorden van Israël. Sommige raketten werden onderschept, andere kwamen in open gebieden terecht. Er waren tot nog toe geen gewonden.

  37. Directie van Sciences Po-universiteit in Parijs bereikt akkoord met actievoerders

    De directie van de prestigieuze Sciences Po-universiteit in Parijs zegt vrijdagavond een akkoord te hebben bereikt met de studenten die pro-Palestijnse protesten houden. De universiteit belooft een intern debat te organiseren en de disciplinaire procedures tegen demonstranten opschorten.

    "Met het oog op deze beslissingen hebben de studenten zich ertoe verbonden om te stoppen met het verstoren van lessen, examens en alle andere activiteiten van de instelling", schrijft Jean Bassères, tijdelijk bestuurder van Sciences Po Paris, in een bericht aan studenten en professoren.

    Pro-Palestijnse demonstranten aan de Sciences Po-universiteit in Parijs, Frankrijk.Beeld AFP

    Een groep studenten, activisten en aanhangers van het Palestinacomité van de universiteit probeerden vrijdag het protest door te trekken binnen en buiten een gebouw van Scienses Po aan de Rue Saint-Guillaume, in het hart van het chique zevende arrondissement.

    De spanningen liepen op toen rond 16 uur een vijftigtal pro-Israëlische demonstranten erbij kwamen. Er brak een confrontatie uit en de politie kwam in actie om de twee groepen van elkaar te scheiden.

    De acties doen denken aan die op Amerikaanse universiteiten.

  38. ‘VS leggen vooralsnog geen sancties op aan omstreden Israëlisch bataljon’

    Het omstreden Israëlische Netzah Yehuda-bataljon hoeft vooralsnog niet te vrezen voor Amerikaanse sancties. Dat schrijft de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken aan voorzitter Mike Johnson van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, meldt ABC News. Eerst wil Blinken afwachten of Israël zelf schoon schip maakt bij het bataljon, dat betrokken zou zijn bij mensenrechtenschendingen.

    Vorige week meldden Amerikaanse media dat de VS van plan was om het Netzah Yehuda-bataljon te straffen. Dat bataljon bestaat uit extremistische kolonisten en ultraorthodoxe joden en is met name actief op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze zouden betrokken zijn bij mishandeling en marteling van Palestijnen. Het Israëlische leger zou daar bij wegkijken. De eenheid is zwaar oververtegenwoordigd bij sancties die het Israëlische leger zelf treft vanwege misdaden tegen Palestijnen.

    Als het bataljon zou worden gesanctioneerd, zou het geen gebruik meer mogen maken van Amerikaanse wapens. Ook zouden leden geen trainingen meer mogen ontvangen van de VS. Hoewel Blinken erkent dat de eenheid inderdaad betrokken is bij mensenrechtenschendingen, verwacht Blinken dat Israël de eenheid zelf zal straffen: "De Israëlische overheid heeft nieuwe informatie gepresenteerd over de eenheid en we zullen het hebben over een manier om de eenheid effectief te saneren."

    Joram Bolle

    Militairen van het Netzah Yehuda-bataljon van het Israëlische leger.Beeld netzahyehuda.org
  39. Pro-Palestijnse protesten aan prestigieuze universiteit in Parijs leiden tot spanningen

    Aan de prestigieuze Sciences Po-universiteit in Parijs gaan ook vrijdag de pro-Palestijnse protesten van studenten voort. Dat ging gepaard met sit-ins, de bezetting van historische gebouwen en een gespannen confrontatie met pro-Israëlische demonstranten. De acties doen denken aan die op Amerikaanse universiteiten.

    Een groep studenten, activisten en aanhangers van het Palestinacomité van de universiteit probeerden het protest door te trekken binnen en buiten een gebouw van Scienses Po aan de Rue Saint-Guillaume, in het hart van het chique zevende arrondissement.

    Beeld AFP

    De spanning liep echter op rond 16 uur met de komst van ongeveer 50 pro-Israëlische demonstranten die "Libérez Sciences Po" ("Bevrijd Sciences Po") en "Libérez Gaza du Hamas" ("Bevrijd Gaza van Hamas") riepen. Sommigen droegen maskers en motorhelmen. Er brak een confrontatie uit tussen de aanhangers van de twee kampen te midden van de vele aanwezige journalisten. De politie kwam vervolgens in actie om de twee groepen van elkaar te scheiden.

    Eerder waren pro-Palestijnse studenten begonnen met het verwijderen van de vuilnisbakken die de ingang van het gebouw blokkeerden. Activisten bleven de locatie bezetten en er volgde een sit-in op de stoep.

    Woensdagavond al werden een tiental tenten opgezet op de binnenplaats van een ander gebouw, voordat de politie de studenten, die demonstreerden voor de Palestijnse zaak, kwam verdrijven.

    Vrijdag kregen de studenten steun van verschillende politici, onder wie Jean-Luc Mélenchon, de leider van het linkse La France Insoumise (LFI). Hij stuurde een audioboodschap naar de demonstranten.

    De directie besloot om verschillende gebouwen op de campus in Parijs te sluiten en "veroordeelt deze studentenacties krachtig".

    De directie, die door sommige leden van de onderwijsgemeenschap is bekritiseerd omdat ze de politie heeft laten ingrijpen op de campus, organiseerde vrijdagochtend een bijeenkomst met studentenvertegenwoordigers.

    Beeld AP
    Beeld AP
  40. VN-functionaris: kan veertien jaar duren voordat Gaza vrij is van puin en niet-ontplofte bommen

    Het kan veertien jaar duren voordat de Gazastrook is vrijgemaakt van puin en niet-geëxplodeerde bommen. Dat heeft Pehr Lodhammar, hoofdofficier van de mijnenbestrijdingsdienst van de VN (Unmas), gezegd tijdens een briefing in het Zwitserse Genève. Naar schatting zou er zo’n 37 miljoen ton aan puin liggen in het zwaar getroffen gebied.

    De enorme sporen van vernietiging die de oorlog in Gaza achterlaat, werden eerder deze maand zichtbaar in het zuiden van Gaza. Nadat het Israëlische leger zich grotendeels had teruggetrokken uit dit deel van het gebied, keerden de eerste ontheemden terug naar de stad Khan Younis. Wat zij aantroffen, was een stad in puin.

    Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit van New York en Oregon zagen op satellietbeelden dat maar liefst 55 procent van de gebouwen in Khan Younis is verwoest of beschadigd. In het noorden van Gaza gaat het zelfs om 70 procent, terwijl in het zuiden van Rafah − waar een grootschalige aanval aanstaande is − eenderde van de gebouwen niet meer overeind staat.

    Daar komen de niet-ontplofte explosieven nog bij. "We weten dat normaal gesproken minstens 10 procent van de landmunitie die wordt afgevuurd, niet werkt", aldus Lodhammar van Unmas. "We hebben het over veertien jaar werk met honderd trucks."

    Jasper Daams

  41. Omgekomen medewerker van Belgisch agentschap en 7-jarig zoontje verbleven in huis Hamas-militant, zegt Israëlische ambassadeur

    De medewerker van het Belgische agentschap Enabel en zijn 7-jarig zoontje die omkwamen bij een Israëlisch bombardement op Rafah in het zuiden van de Gazastrook, verbleven in het huis van een Hamas-militant. Dat zegt Idit Rosenzweig-Abu, de Israëlische ambassadeur in België. Volgens haar was de militant het doelwit van de luchtaanval. Bij de aanval kwamen in totaal vijf mensen om het leven, onder wie twee kinderen. Twee andere kinderen raakten gewond.

    De Israëlische ambassadeur werd gisteren op het matje geroepen door minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) en minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit).

    Na dat onderhoud kwam ze met een verklaring, waarin ze haar spijt betuigde “over elk onschuldig burgerleven dat verloren gaat”. “Ik heb ook uitgelegd dat het huis waarin de familie verbleef toebehoorde aan een belangrijk militant van Hamas (die tot de uitgebreide familie van de Enabel-werknemer behoorde). Die Hamas-militant was het doelwit van de luchtaanval”, aldus Idit Rosenzweig-Abu.

    Abdallah Nabhan kwam om bij een Israëlische aanval op Rafah.Beeld ABDALLAH J. NABHAN via REUTERS

    Bij de luchtaanval vielen echter nog heel wat andere slachtoffer. Naast Enabel-medewerker Abdallah Nabhan (33) en zijn 7-jarige zoontje Jamal, stierven ook de 65-jarige vader van de man, zijn 35-jarige broer en zijn 6-jarig nichtje. De echtgenote van Nabhan ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. De twee andere kinderen van het koppel - 5 jaar en 7 maanden oud - raakten lichtgewond.

    Abdallah stond volgens Gennez op een lijst van mensen die in aanmerking kwamen om Gaza te verlaten. Die lijst werd maanden geleden aan de Israëlische autoriteiten bezorgd. Volgens Gennez draagt de Israëlische regering een “verpletterende” verantwoordelijkheid en gaat het bombarderen van civiele infrastructuur en onschuldige burgers in tegen elk internationaal, humanitair en oorlogsrecht.

    Ook premier Alexander De Croo (Open Vld) wees in de Kamer de Israëlische regering met de vinger. Die treft volgens hem “twee maal schuld”. Ten eerste omdat een land er volgens hem alles aan moet doen om te vermijden dat hulpverleners worden gebombardeerd, maar vooral omdat België al vier maanden vraagt om alle Belgische hulpverleners en andere rechthebbenden de toelating te geven om Gaza te verlaten. “Elke dag opnieuw worden onschuldige mensen en kinderen gedood. Beste Israëlische regering. Dit moet stoppen. Nu.”

    Twitter bericht wordt geladen...

  42. Baby die geboren werd nadat moeder stierf door aanval gestorven

    De baby die zondag uit de baarmoeder van haar stervende moeder werd gered na een Israëlische luchtaanval in het zuiden van Gaza is overleden. Dat meldt de BBC. De moeder was 30 weken zwanger. Bij de aanval kwamen ook nog 16 andere kinderen om het leven.

    Zondag werd in Rafah een appartementsgebouw waar verschillende gezinnen woonden geraakt door een bomaanval. Een zwangere Palestijnse vrouw kwam samen met haar man en dochter om het leven bij het bombardement van Israël. Dokters slaagde erin om de ongeboren baby, een meisje, levend ter wereld te brengen via een keizersnede.

    Video wordt geladen...

    Ze kreeg de naam van haar moeder. Het kindje woog maar 1,4 kilogram en had ernstige ademhalingsmoeilijkheden. Ze werd in een couveuse gelegd om aan te sterken, maar overleed donderdag. Sabreen werd begraven naast haar moeder.

    De aanval vond zaterdag net voor middernacht plaats. Het gezin van de baby lag op dat moment te slapen. Het Israëlische leger zei dat ze het gemunt hadden op strijders en infrastructuur van Hamas.

    Baby Sabreen al-Sakani.Beeld REUTERS
  43. Amerikanen beginnen met bouw haven voor hulp aan Palestijnen

    De Amerikanen zijn begonnen met de aanleg van een tijdelijke haven voor de kust van de Gazastrook, zodat de Palestijnen meer hulp kunnen krijgen. Het gaat om een platform en een pier. Het is de bedoeling dat de installatie begin mei klaar is, aldus het Amerikaanse defensieministerie.

    Het Pentagon meldde eerder dat de aanleg mogelijk zestig dagen kon duren. Zo'n duizend Amerikaanse manschappen zouden worden ingezet. President Joe Biden wil de noodlijdende Palestijnse bevolking meer humanitaire hulp leveren. Hij kondigde de maatregel begin maart aan, toen Israël leveranties met vrachtwagens tegenhield.

    De Amerikaanse militairen zullen niet op Gazaanse bodem opereren.

    De pier in aanbouw op satellietbeeld.Beeld AFP