© Shutterstock

Ziekenhuizen rekenen vaak onterecht supplementen voor materiaal aan: “Prijslijsten zijn vaak onduidelijk”

Hasselt -

Uit een steekproef bij vijftien Vlaamse ziekenhuizen van het socialistische ziekenfonds Solidaris blijkt dat die vaak onterechte materiaalsupplementen aanrekenen.

In Limburg werden een klein, middelgroot en groot ziekenhuis onderzocht. Twee daarvan rekenden twijfelachtige of onterechte materiaalsupplementen aan. “Bij het ene ziekenhuis stonden er 22 materialen op de tarievenlijst die niet correct waren. Bij het andere 27.”

Uit de steekproef blijkt dat de ziekenhuizen supplementen aanrekenen voor materialen die al vergoed worden door het ziekenfonds. Het gaat bijvoorbeeld om wondhechtingsmateriaal, naalden of een windel. Die kleine bedragen ontsnappen aan de aandacht van de patiënt, maar voor de ziekenhuizen vormen ze samen een grote som. Eén West-Vlaams ziekenhuis rekent zelfs 18 euro aan als je een operatiekleedje met open achterkant mee naar huis neemt.

Tandpasta

Daarnaast stelde het ziekenfonds vast dat de tarieven voor terechte supplementen sterk verschillen in prijs. Een ziekenhuis mag u bijvoorbeeld een supplement aanrekenen voor shampoo, een tandenborstel of tandpasta. In het ene ziekenhuis kost een tube tandpasta 1,60 euro, in het andere 3,58 euro.

Ziekenhuizen zijn verplicht om een prijslijst te publiceren, maar blijkbaar doen ze dat niet allemaal. “De prijslijsten zijn vaak onduidelijk, onvolledig of niet actueel. Daarom raden we patiënten aan om bij twijfel altijd de factuur te laten controleren door het ziekenfonds”, besluit Paul Callewaert, algemeen secretaris van Solidaris.

 (MaLu)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer