© AFP

Rusland uitgenodigd voor Wereldoorlog II-herdenking in Normandië, maar Poetin niet welkom

Rusland zal worden uitgenodigd voor de viering van de 80ste verjaardag van D-Day, de geallieerde landingen in Normandië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar de Russische president Vladimir Poetin zal moeten thuisblijven: hij staat niet op de gastenlijst. De organisatie van de herdenking, Mission Libération, kondigde dinsdag aan dat de president niet welkom is vanwege de Russische oorlog in Oekraïne.

mts
Bron: BELGA

“Rusland zal wel worden uitgenodigd om vertegenwoordigd te zijn, zodat het belang van de inzet en opofferingen van de Sovjet-Unie, evenals zijn bijdrage aan de overwinning van 1945, kan worden geëerd”, aldus de organisatie. Details over het niveau waarop Rusland vertegenwoordigd zou kunnen zijn bij deze herdenkingen, werden niet gegeven.

Op de herdenking van tien jaar geleden werd Poetin wel uitgenodigd, ondanks de Russische annexatie van het toenmalig Oekraïense schiereiland de Krim drie maanden ervoor. Met zijn aanwezigheid werd de zware prijs erkend die Rusland betaale in de strijd tegen het nazisme. 

Normandië werd uiteindelijk het toneel van de eerste ontmoeting tussen Poetin en zijn toenmalige Oekraïense ambtgenoot Petro Porosjenko sinds het begin van de Russische inval op de Krim.

Voor de 75ste verjaardag van D-Day in 2019 werd Poetin ook al niet uitgenodigd. Hij zei toen dat dat “absoluut geen probleem” was. Hij riep Frankrijk wel op om het belang van de geallieerden niet te “overdrijven” en herinnerde aan de 27 miljoen Sovjet-soldaten die tijdens de oorlog het leven lieten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer