K-pop muziekfestival ‘Music Bank’ bijna volledig uitverkocht: wat maakt het fenomeen zo populair?

Het K-popfestival, dat op zaterdag 20 april in het Sportpaleis plaatsvindt, is zo goed als uitverkocht. Tickets vlogen aan 85 tot 160 euro voor staanplaatsen de deur uit, het fenomeen is dan ook razend populair.

emke

Het Zuid-Koreaanse muziekfestival reist sinds 2011 de wereld rond met live concerten van verschillende K-popsensaties. Na optredens in onder meer Azië, Latijns-Amerika en Parijs komt het festival voor het eerst naar België. De primeur is weggelegd voor het Sportpaleis in Antwerpen waar zaterdag maar liefst zes K-Popgroepen zullen optreden. Op de affiche prijken de bands Riize, Oneus, (G)I-dle, Tomorrow x Together (TXT), StayC en Zerobaseone.

Het festival is - op viptickets na - volledig uitverkocht. Voor staanplaatsen telden fans tussen de 85 en 160 euro neer. De viptickets gaan de deur uit vanaf 450 euro per stuk. Daar zijn dan wel een hoop extra’s aan toegevoegd zoals een exclusief T-shirt, een exclusieve draagtas en de eerste en vroege toegang tot de voorste rij.

LEES OOK. De ‘Koreaanse golf’ is compleet: na de K-beauty en de Koreaanse keuken, verovert K-pop nu ook de (mode)wereld

Het fenomeen K-pop, een afkorting voor Koreaanse pop-muziek, liet ons zo’n tien jaar geleden kennismaken met Zuid-Koreaans en vooral jong talent. Denk daarbij maar aan PSY met zijn razend populaire en aanstekelijke lied Gangnam Style in 2012. In mei 2011 zetten vijf populaire K-popgroepen voor het eerst voet in Europa op een concert in Parijs. Het concert was binnen de 15 minuten uitverkocht en na een protestactie van honderden fans in de vorm van een flashmob voor het Louvre kwam er een tweede concert.

LEES OOK. K-popster van megapopulaire BTS moet aan legerdienst beginnen: wat betekent dat voor voortbestaan van de groep?

Ook de geliefde boyband BTS bewees dat muziek uit Korea bij ons een succes zou worden. Vorig jaar was de band een van de vijf meest gestreamde artiesten ter wereld op Spotify. Wat K-popgroepen naast hun aanstekelijke liedjes, danspasjes en feilloze uiterlijk ook populair maakt is hun bereikbaarheid. Ze zouden heel direct communiceren met hun fans.

Achter de kleurrijke videoclips, flashy outfits en vrolijke gezichten die K-pop kenmerken, schuilt echter ook een donkere schaduw. In vijf jaar tijd stapten zes K-popsterren uit het leven, volgens critici het gevolg van een zeer competitieve industrie en een zware mentale druk die op het talent rust.

LEES OOK. Moonbin (25), ster van K-popband Astro, dood teruggevonden in zijn appartement

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER