© carlo coppejans

© Jozef Croughs

thumbnail: null
thumbnail: null

Goed niews voor fruittelers: het KMI erkent uitzonderlijk karakter nachtvorst

De zware vorst in de nacht van 19 op 20 april heeft enorme schade met zich meegebracht voor de fruittelers. 225 van de 308 gemeenten in Vlaanderen werden getroffen door de barre weersomstandigheden. Toch is er goed nieuws, want de eerste voorwaarde tot compensatie is nu voldaan; het KMI erkende gisteren het uitzonderlijk karakter van de nachtvorst.

alma

Aangezien deze zware nachtvorst (het vroor tot -6) eens in de 20 jaar voorkomt, is het KMI overgegaan tot deze beslissing. De tweede voorwaarde bestaat in de omvang van de schade.

Voorzitter van de schadecommissie en tevens schepen van landbouw Hilde Vautmans (Open Vld) bekommert zich om de fruittelers: “Ik ben verschillende getroffen fruitteeltbedrijven (zowel overdag als ’s nachts) gaan bezoeken en de schade was enorm. Ik ben dan ook zeer blij met deze beslissing van het KMI! Intussen hebben al veertig fruittelers hun schade aangegeven, ik roep dan ook alle andere fruittelers op om met mij contact op te nemen, met het oog op de centrale verzameling en gezamenlijk indiening van dossiers in Sint-Truiden.

De schadedrempel van 1,24 miljoen Euro moet immers gehaald worden, anders verliezen de fruittelers het recht op compensatie. Ik wil er dus alles aan doen opdat de erkenning van de nachtvorst als ramp zeker wordt aangegeven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer