Zo’n productieruimte voor synthetische drugs wil niemand in zijn buurt. Het gevaar van de chemische producten is groot.© rr

Van wietplantages tot drugslabo’s: nooit was aantal meldingen bij Anoniem Drugsmeldpunt zo hoog

Hasselt -

Bij het Anoniem Drugsmeldpunt Limburg zijn de tips van burgers in vijf jaar tijd verviervoudigd. Vorig jaar kwamen er 631 meldingen over mogelijke drugsproductie. Een tip op drie bevat waardevolle informatie voor de politie.

Marij Wyers

“Een melding, die aanvankelijk weinig tot vage informatie bevat, kan na verloop van tijd wel relevant worden als er bijkomende informatie binnenkomt”, benadrukt persmagistraat Pieter Strauven van het parket Limburg. “Vaak kunnen meldingen aan elkaar worden gelinkt om zo tot een betere beeldvorming te komen. Ze worden ook afgetoetst aan de informatie die er al is, en zo kunnen tips ook op die manier waardevol zijn.”

Het Anoniem Drugsmeldpunt werd exact vijf jaar geleden opgericht door het parket Limburg, de provincie Limburg en de politiekorpsen. Om de drugscriminaliteit aan te pakken, wil de politie graag hulp inroepen van de ogen en ook de neus van de Limburgers.

Toename

Elke melding over een vermoeden van drugsproductie, gaande van wietplantages tot drugslabo’s, wordt doorgestuurd naar de bevoegde politiedienst en die gaat ermee aan de slag. Vorig jaar kwamen er 631 tips binnen: 450 burgers verstuurden hun informatie online via de website anoniemdrugsmeldpuntlimburg.be en 181 personen belden naar het gratis nummer 0800/20877. Nooit was het aantal meldingen zo hoog. In het vijfjarig bestaan zijn de meldingen jaar na jaar gestegen, van 169 in 2019 naar 226 in 2020 om zo verder toe te nemen naar 395, 477 en 631 meldingen vorig jaar. In het eerste kwartaal van dit jaar kwamen er al 136 tips binnen.

Positief resultaat

Van het totaal van 2.034 meldingen hebben er 205 tot een positief resultaat geleid. Dat is een op de tien. Dankzij die tips heeft de politie in de voorbije vijf jaar 56 cannabisplantages ontdekt, op twee adressen was men bezig met de opstart.

Een drugslabo is een potentieel gevaar in een buurt.© rr

Er werden twee cannabisdrogerijen gevonden, zes drugslabo’s en twee plaatsen waar materialen voor synthetische drugsproductie stonden. Verder werd nog een dumping van drugsafval gemeld. De tips van burgers kunnen de politie ook leiden naar drugsdealers. Wanneer huiszoekingen worden uitgevoerd op basis van binnengelopen informatie, dan kan ook dit voor grote vangsten zorgen, zowel van drugs als van cash geld.

© rr

Puzzelstukje

Volgens het parket Limburg zijn op dit moment nog 105 meldingen van burgers in onderzoek. “Elke melding is een bijdrage voor onze politiediensten. Er kwamen zelfs waardevolle berichten van buiten onze provincie die een bijdrage leverden in een lopend onderzoek binnen Limburg”, zegt persmagistraat Pieter Strauven. “Een melding kan ook een evolutie doorstaan. Aanvankelijk is een tip soms een aandachtspunt maar na verloop van tijd of met toevoeging van extra informatie kan die tip alsnog leiden tot een positief resultaat.”

Hoe gedetailleerder de informatie van de burgers hoe beter de politie ermee aan de slag kan. Nummerplaten en goede beschrijvingen van plaats, voertuigen en personen betekenen een meerwaarde.

© rr

Gevaar

De persmagistraat ziet de kracht van het Anoniem Drugsmeldpunt in de garantie op anonimiteit. Veel burgers zijn zich intussen ook bewust van de gevaren die zo’n drugslabo inhouden. De chemische producten en bijtende vloeistoffen die er worden gemengd en bewerkt zijn ronduit gevaarlijk. Ook de dampen die vrijkomen bij de drugsproductie kunnen fataal zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer