Een spel laat de deelnemers ervaren hoe het is om tegen maatschappelijke obstakels te botsen.© gvb

Spel leert gemeentepersoneel reageren op ongepast gedrag: “Niet alleen op sociale media, ook aan het loket”

Pelt -

Reageren op grensoverschrijdende situaties of uitspraken, is niet altijd eenvoudig. Via een spel leren medewerkers van acht Noord-Limburgse gemeentebesturen nu hoe ze dat best aanpakken.

Geert Van Baelen

Het initiatief komt uit van de Welzijnsregio Noord-Limburg, een koepelorganisatie van acht Noord-Limburgse OCMW’s. Samen met de vzw De Aanstokerij uit Leuven, gespecialiseerd in speelse vormingen, werd het inleefatelier Stand Up uitgewerkt. Dit is een soort spel waarbij de deelnemers als bepaalde personages opdrachten moeten uitvoeren in verschillende levensdomeinen, zoals werk, vrije tijd, mobiliteit en huisvesting. Hierbij gaan ze afhankelijk van hun personage drempels ervaren, obstakels die hen hinderen om punten te verzamelen.

“Wie getuige is van ongepast gedrag of uitspraken, weet niet altijd hoe daarop te reageren. Dit kan je leren. Zowel ‘dader’ als ‘slachtoffer’ kan je hierover aanspreken. Dit is wat men noemt het omstandersprincipe”, schetst Stephanie Bawin, dienstverantwoordelijke Werk en Maatschappelijke Integratie bij de Welzijnsregio. “Belangrijk is dat mensen zich bewust worden van hoe het voelt om gediscrimineerd te worden. In het spel zullen deelnemers daarom ervaren hoe het is om tegen drempels op te boksen. Dat gaat niet alleen over racisme, maar ook bijvoorbeeld over het niet hebben van een rijbewijs waardoor je moeilijk op een job kan geraken.”

Honderd

De Welzijnsregio Noord-Limburg maakt zich sterk dat ze hiermee een unieke aanpak in Vlaanderen heeft. “Er bestaan al heel wat vormingen rond dit thema, maar doordat mensen het zelf meemaken, hopen we dat ze leren uit de ervaring.”

Een honderdtal personeelsleden van de acht betrokken gemeentebesturen gaan de komende twee weken het spel spelen. Nadien zal het ook ter beschikking worden gesteld van andere organisaties. “We hebben al de vraag gekregen uit het onderwijs, maar ook jeugdwerkingen om het spel te spelen”, stelt voorzitter van de Welzijnsregio Nancy Bleys. “Het initiatief speelt in op de algemene verharding van de maatschappij. Lokale besturen worden steeds vaker geconfronteerd met harde commentaren, niet alleen op sociale media, maar ook aan het loket. Maar ook intern ondervinden organisaties soms moeilijkheden door een diverser worden samenleving met veranderde gevoeligheden. Dit spel kan bijdragen aan de communicatie hierover.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer