“We waren klaar om hier ons leven op te bouwen, maar nu zijn we radeloos”: dakrenovatie draait uit op nachtmerrie voor Sven (32) en Luna (25)

Sven Roelandt (32) en Luna Bonner (25) leven al zeven maanden in onzekerheid nadat hun woning onbewoonbaar werd.© Brent Saey

Haaltert -

Sven Roelandt (32) en Luna Bonner (25) uit Haaltert kochten een huis, maar leven noodgedwongen in een caravan. Een dakrenovatie, zeven maanden geleden, is in combinatie met hevige regen uitgedraaid op een nachtmerrie. “De woning is onbewoonbaar en de aannemer laat zich niet meer horen”, vertelt het koppel.

Brent Saey

“We wilden normaal nu aan kinderen beginnen”, vertellen Sven en Luna. Die plannen vallen nu letterlijk in het water, want het koppel leeft al maanden in onzekerheid over hun woning die door vocht onbewoonbaar is geworden. Twee jaar geleden viel hun oog op een huis in Haaltert en ze besloten het te kopen. “De benedenverdieping was helemaal af. Enkel het dak en de bovenverdieping wilden we renoveren”, vertellen ze.

Het dak van de woning bestond uit asbest en moest binnen de vijf jaar na de aankoop van de woning verwijderd worden. “Toen we al een jaar in ons huis woonden, besloten we om het werk niet langer uit te stellen.” Het koppel stelde een aannemer aan, die voor 47.000 euro de klus zou klaren.

LEES OOK. Dekzeil begeeft het tijdens stortbui: woning tijdelijk onbewoonbaar

De dakpannen gingen eraf en de aannemer plaatste afdekzeilen op het dak tegen de regen. Maar toen op 12 september vorig jaar een storm over het land trok, konden die zeilen de hevige regen niet tegenhouden. “Ik zat in de zetel rustig voetbal te kijken, terwijl mijn vriendin aan het slapen was. Plots hoorde ik een getik van de regen en korte tijd later liep het water naar binnen. Ons plafond is daarbij naar beneden gekomen in de woonkamer”, zegt Sven. (Lees verder onder de foto)

De keuken uit 2013 is ondertussen beschadigd door het opgeslorpte vocht.© Brent Saey

Het koppel belde de aannemer en die beloofde langs te komen om het dak opnieuw dicht te leggen. “Er werd een datum beloofd, maar die werd verplaatst. We zijn nu zeven maanden verder en nog altijd is er niks gebeurd. We hebben verschillende keren contact opgenomen met de aannemer, maar we hebben hem niet meer gehoord.”

In gebreke

Sven en Luna namen ondertussen een advocaat in de arm en die stelde de aannemer nu in gebreke, net zoals ook de verzekering dat deed. “We waren klaar om hier ons leven op te bouwen, maar nu zijn we radeloos. Het water staat gewoon in ons huis en trekt in onze ramen, deuren, muren en keuken. We hadden meubelen, maar die zijn nu allemaal verloren gegaan. Uiteindelijk betaalden we al 57.000 euro voor de werken, maar er is niks meer gebeurd.” (Lees verder onder de foto)

Het water dringt langs overal binnen in het huis van Sven en Luna© Brent Saey

De twee zitten momenteel thuis van het werk. “Ik sta zelf in de zorg, maar mentaal kan ik het even niet meer”, zegt Luna. Sven belandde drie weken geleden nog in het ziekenhuis door de stress. “Ik word normaal bijna nooit ziek, maar deze situatie is onhoudbaar. We willen vooruit in ons leven.”

Tweedehands caravan

Tot voor kort verbleef het jonge koppel bij vrienden. “Het was een voortdurende verhuis van hier naar daar. Dat weegt op ons als koppel. Daarom hebben we recent een tweedehands caravan gekocht, waar we momenteel kunnen wonen”, zeggen ze. (Lees verder onder de foto)

De hele woning is onbewoonbaar, terwijl oorspronkelijk alleen het dak en de bovenverdieping gerenoveerd moesten worden.© Brent Saey

“Ons budget raakt stilaan op, maar onze leningen lopen verder en ook de kosten aan ons huis stijgen.”

Sven en Luna krijgen daarom sinds deze week steun van vrienden. “Zij hebben een crowdfunding opgestart om ons toch wat financiële ademruimte te geven. Al ons spaargeld zit in deze woning. We staan niet graag in de aandacht, maar zijn wel heel blij dat we gesteund worden.”

Om de juridische procedure niet te verstoren wensen Sven en Luna de identiteit van de aannemer niet bekend te maken.

Sven en Luna steunen kan via www.steunactie.be.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer