PS en Ecolo doen Franstalige regering zo goed als vallen: wat is er gebeurd? En kan dit gevolgen hebben voor de verkiezingen?

De Franse Gemeenschapsregering van minister-president Pierre-Yves Jeholet verkeert in diepe crisis.

De Franse Gemeenschapsregering heeft geen polsslag meer. PS en Ecolo hebben een decreet door het parlement gejaagd mét oppositiepartij PTB. Bij regeringspartij MR spreken ze van “verraad”.

Hannes Heynderickx

Op een aantal weken van de verkiezingen halen de partijen alles uit de kast om hun standpunten in de verf te zetten. In Franstalig België offeren partijen PS en Ecolo daar zelfs een regering voor op. Dinsdagavond jaagden ze een decreet door het parlement met steun van de extreemlinkse oppositiepartij PTB – de Franstalige tak van de PVDA. De derde regeringspartij in de Franse Gemeenschapsregering, de MR, reageert furieus. “Deze messteek duwt de regering in lopende zaken”, zegt minister-president Pierre-Yves Jeholet (MR).

(Lees verder onder de foto)

“Deze messteek duwt de regering in lopende zaken”, zegt minister-president Pierre-Yves Jeholet (MR).© BELGA

Eeuwig studeren

Het gaat allemaal om het Franstalig onderwijs. Dat zit al langer in vieze papieren. Om de acute geldnood te verhelpen, besliste de regering-Jeholet om te besparen. Een van de maatregelen was vermijden dat studenten eeuwig blijven studeren. Voor studenten hoger onderwijs die na een aantal jaren nog steeds hun bachelordiploma niet hebben gehaald, zouden de onderwijsinstellingen geen financiering meer krijgen.

LEES OOK. Nu ook Franstalig België woedend op minister Peeters door Vlaamse wegwerkzaamheden: “Maar we kunnen niet terug” (+)

Maar dat “décret Paysage”, en dus eerder regeringsbeleid, werd afgezwakt door het decreet van de PS en Ecolo. Mede onder druk van studentenverenigingen, die een massale uitstroom uit het onderwijs vrezen. Maar de liberale MR, dat met Françoise Bertieaux de minister van Hoger Onderwijs levert, wilde de wetgeving niet afzwakken en kantte zich dus tegen de hervorming die PS en Ecolo voorstelden. Haar partij probeerde de stemming in het parlement van de Franse Gemeenschap nog tegen te houden. Maar de wet werd uiteindelijk aangenomen met een wisselmeerderheid in de bevoegde parlementscommissie.

De MR kantte zich tegen de hervorming van het hoger onderwijs die PS en Ecolo voorstelden, dus deden de linkse partijen beroep op oppositiepartij PTB

Federale regering

Vallen doet de regering van de Franse Gemeenschap daardoor niet. Net als de Vlaamse regering kan die regering enkel vallen als er een alternatieve meerderheid op de been wordt gebracht. Maar de facto betekent de crisis wel de val van Jeholets formatie. “Ik kan me niet inbeelden dat er nog een greintje vertrouwen is om dossiers goed te keuren, want je weet maar nooit dat een partner met een wisselmeerderheid op de proppen komt”, zei Bertieaux op de radiozender Bel-RTL. De laatste dossiers rond de renovatie van schoolgebouwen en cultuur dreigen dan ook over de verkiezingen getild te worden.

(Lees verder onder de foto)

Françoise Bertieaux (MR), minister van Hoger Onderwijs in de Franse Gemeenschapsregering.© BELGA/BELPRESS

Het debacle binnen de Franse Gemeenschapsregering kan ook gevolgen hebben voor de andere regeringen. Want ook binnen de Waalse regering besturen de MR, Ecolo en PS samen. Diezelfde drie partijen vormen ook de Franstalige delegatie binnen de federale Vivaldi-meerderheid. Premier Alexander De Croo heeft zijn coalitiepartners alvast opgeroepen om zich niet te laten verleiden tot wisselmeerderheden, zo vlak voor de verkiezingen. Maar door het Franstalige precedent houdt iedereen toch de adem in.

LEES OOK. Het eindrapport van Alexander De Croo (Open VLD): een crisismanager is nog geen visionair (+)

Tegelijk is de dynamiek tussen de Franstalige partijen een voorbode van wat ons na de verkiezingen van 9 juni te wachten staat. Binnen de PS steekt men niet onder stoelen of banken dat ze de volgende legislatuur graag willen besturen zónder de MR van Georges-Louis Bouchez. In de Waalse én de Franse Gemeenschapsregering. De centrumpartij Les Engagés staat dan weer te popelen om mee te regeren. Diezelfde dynamiek kan zich voortzetten op federaal niveau. Enig probleem voor PS-voorzitter Paul Magnette is dat MR volgens de laatste peilingen incontournable is in Brussel.

PS-voorzitter Magnette (links) wil liever niet meer besturen met de MR van Georges-Louis Bouchez.© Kristof Vadino

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer