Bart De Wever en Tom Van Grieken
Volledig scherm
PREMIUM
Bart De Wever en Tom Van Grieken © HLN Fotomontage/Getty

EXCLUSIEVE PEILING. 4 op de 10 Vlamingen willen Vlaamse onafhankelijkheid (en één leeftijdsgroep is er zelfs opvallend veel voor te vinden)

De Stem van VlaanderenOpvallend veel Vlamingen willen meer baas zijn in eigen huis, zo blijkt uit een exclusieve peiling van HLN en VTM NIEUWS. Liefst 40 procent gaat akkoord met de stelling dat Vlaanderen op termijn onafhankelijk moet worden. Door dat verrassende resultaat gaapt er een ongemakkelijke kloof, in het bijzonder bij Open Vld en CD&V. Hoe liggen de kaarten daar intern? En waarom is N-VA voorzitter Bart De Wever voorzichtiger dan zijn partijgenoten?

203 reacties

  • Cyriel Van den Eede

    2 weken geleden
    Men ‘moet weten wat men wil ….ofwel kiezen we voor België en dan volstaat 1 federale regering. Ofwel kiest men voor de deelstaten en dan volstaat voor Vlaanderen 1 gewest regering. Zo simpel kan het zijn maar ja men wil zoveel mogelijk regeringen om de plaatsjes te volzetten met vriendjes van vriendjes . En de burger hij betaalde maar door !
  • Julien Van Wonterghem

    2 weken geleden
    Het enige waarover zowel de Vlaamse, Waalse, Brusselse, Duitstalige en federale politici dezelfde mening hebben is dat ze veel te veel moeten verdienen.
  • Marlene De Smedt

    2 weken geleden
    Erik Meers wat U zegt is eigenlijk pro België, echter wil U dat Vlaanderen dan over alles de plak zwaait
  • Marlene De Smedt

    2 weken geleden
    Dave Sinardet VUB/UCL zegt dat deze peiling de wetenschap niet kan doorstaan omwille van de onduidelijke vraagstelling (splitsing wanneer nu, binnen 20 jaar, binnen 200 jaar?) en de onmogelijkheid om duidelijk ja of neen te zeggen op de vragen. Bovendien wordt elke stem vanaf 51% als pro splitsing beschouwd
  • Louis Heyens

    2 weken geleden
    Als 4 op de 10 Vlamingen Vlaamse onafhankelijkheid willen waarom jammeren er dan zoveel Belgen dat België onbestuurbaar is ... beseft die 40 procent nu nog niet dat het is omdat we ZES en met de Europese regering erbij zelfs ZEVEN regeringen hebben. Weet je nog hoeveel ministers er hun zegen moesten geven om één wetsvoorstel in de gezondheidszorg goedgekeurd te krijgen ( het waren er véél te veel )