Jelle Wallays schoolde zich de voorbije maanden om van profwielrenner tot triatleet.© blg, Facebook

Plus ArtikelTriatlon 70.3 Ironman in Valencia

Ex-wielerprof Jelle Wallays maakt in Valencia zijn Ironman-debuut: “Ik hou van extreme uitdagingen”

Staden -

Eind september 2023 reed hij zijn laatste koers als prof, maar Jelle Wallays bleef daarna niet bij de pakken zitten. De 34-jarige Stadenaar heeft nu zijn sportieve ambities met de hulp van Frederik Van Lierde verlegd naar triatlon. Zondag maakt hij al zijn debuut in de 70.3 Ironman van Valencia. “Een laatste test heeft uitgewezen dat ik er klaar voor ben.”

Willy Goossens

Met het Circuit Franco-Belge sloot de dubbele winnaar van Parijs-Tours vorig jaar zijn schitterende carrière af bij het wielerteam van Cofidis. “Ik kreeg geen contractverlenging meer aangeboden en er meldde zich geen andere ploeg meer, maar ik voelde me nog helemaal niet uitgeblust. Dat was het sein om de bakens te verzetten en de weg naar triatlon in te slaan, een sport die me al vele jaren boeide. Met toppers als Lore Vanclooster, Tom Mets en Hannes Cool zit triatlon zelfs een beetje in de familie. En dan was er ook nog gewezen Hawaï-winnaar Frederik Van Lierde, die ik tien jaar geleden toevallig ontmoette. Wij maakten toen samen een ritje, waarna we met elkaar in contact bleven. Eind vorig jaar hebben we dan samengezeten om concrete triatlonplannen te smeden. Toen hij me vroeg wat mijn sterkste punten waren, antwoordde ik zonder twijfelen: sporten in extreme omstandigheden.”

Wallays laste na zijn laatste wedstrijd geen lange rustpauze in en bouwde meteen verder op basis van zijn fietsconditie. “Zwemmen heb ik altijd graag gedaan. Als kleine jongen was ik zelfs een echte waterrat. Het lopen nam ik er met plezier bij. Op basis van de richtlijnen van Frederik ben ik nu zes dagen op zeven sportief actief. We hebben uiteraard ook een wedstrijdplanning voor dit jaar uitgestippeld. Zondag begin ik er mee in de 70.3 Ironman van Valencia. Ik ben uiteraard uiterst benieuwd, want in het triatlonwereldje is immers alles nog totaal nieuw voor mij. In december ben ik het loopparcours gaan verkennen. Valencia sprak me ook aan als debuut. Het trainingsoord Calpe, waar ik al een aantal keren ben geweest, ligt er immers in de buurt. En dan was er nog de memorabele twaalfdaagse tocht die ik vorig jaar samen met Thomas De Gendt ondernam: meer dan tweeduizend kilometer tot in Calpe.”

“Zwemmen heb ik altijd graag gedaan. Als kleine jongen was ik zelfs een echte waterrat. Het lopen nam ik er met plezier bij”

Jelle Wallays

Vier weken na de wedstrijd in Valencia start Wallays al in een volledige Ironman. Op 18 mei komt dat debuut er op Lanzarote. Verder in het jaar staan ook Nice, Knokke en Wales op zijn programma. Maar ook in 2025 is er al een merkwaardige activiteit gepland. “Dan trek ik er met de fiets op uit om in het kader van Kom op tegen Kanker in een tijdspanne van honderd dagen langs de Europese kustlijnen een parcours van 15.000 kilometer af te leggen. Ik wil hierbij een eresaluut brengen aan mijn oom, die elf jaar geleden ten gevolge van kanker overleed. Hij was het die me in mijn wielercarrière altijd gesteund heeft.”

Nieuwe job in wielerwereld

Ondanks zijn wielerpensioen weet Jelle Wallays zijn dagen wel te vullen. “Ja, er is B&B Kooon in Staden, maar daar neemt mijn vriendin het leeuwendeel van de taken op zich. Wanneer ik thuis ben, help ik uiteraard een handje. Wel ben ik vandaag de dag nog actief bij Flanders Classic, waar ik een opdracht kreeg als safety-regulator. In alle Vlaamse klassiekers zorg ik vanop de motor voor de veiligheid van de renners. Dat betekent dat ik de auto’s en motoren duidelijk aanstuur om de wedstrijd veilig te laten verlopen. Zo was ik vorige week woensdag nog van de partij in de Brabantse Pijl.”