© RTL

Je kan elke week het verschil zien: hoe oud-keeper Silvio Proto het taboe rond haartransplantaties nog verder sloopt

Op enkele weken tijd ziet het kapsel van Silvio Proto er helemaal anders uit. De voormalige Rode Duivel heeft een haartransplantatie laten uitvoeren en toont dat zonder schroom op televisie. Is het taboe definitief doorbroken?

Gilles Liesenborghs

Wie de afgelopen weken Champions League-voetbal heeft gevolgd op RTL, is het ongetwijfeld al opgevallen. Het kapsel van Silvio Proto, oud-keeper van onder meer Anderlecht, Olympiakos en Lazio en één van de vaste analisten op de Waalse zender, ziet er een beetje raar uit. Op sociale media werd al druk gespeculeerd wat er aan de hand was. “Of hij is de rest van zijn kleurstof vergeten op te doen, of hij is naar een haarkliniek geweest”, schreef iemand op X. Silvio Proto hielp de twijfel de wereld uit met een reactie: “Het is het tweede. Maar ik verstop me niet.”

Proto lijkt zich inderdaad allesbehalve te schamen over de ingreep die hij heeft laten uitvoeren. Trouwe kijkers van RTL konden de afgelopen weken de vorderingen in zijn haarlijn heel mooi volgen. Midden maart werden Proto’s inhammen nog opgevuld met de typische rode puntjes die je na elke haartransplantatie ziet. Tegenwoordig is er al een mooie, zij het nog dunne, haardos te zien.

(Lees verder onder de foto’s)

Een beeld van 26 maart© RTL

Een beeld van 2 april© RTL

Een beeld van 8 april© RTL

Een beeld van 15 april© RTL

Het lijkt wonderbaarlijk snel te gaan, maar in werkelijkheid dateert de operatie wel al van vier maanden geleden, zegt Proto op X. Dokter Bijan Feriduni, die gespecialiseerd is in haartransplantaties, bevestigt dat dat een normale gang van zaken is: “Tussen de eerste en vierde maand is in principe nog niets van nieuwe haargroei te merken. Geduld is dan ook nodig.”

Proto is natuurlijk niet de eerste bekende Belg die een haartransplantatie laat uitvoeren, maar dat hij geen schroom heeft om het proces te tonen, is wel vrij uniek. In het verleden hielden bekende mensen, die een soortgelijke ingreep lieten uitvoeren, zich vaak in de luwte tot er een mooi resultaat te zien was. Vaak werd zelfs volledig doodgezwegen dat ze een operatie hadden ondergaan.

Roodkleurige schedels

Dat dat taboe op haartransplantaties stilaan lijkt te verdwijnen, werd afgelopen maanden ook al bevestigd door andere bekende koppen. Onder anderen zanger Tom Dice en oud-veldrijder Niels Albert deelden eind vorig jaar een opvallende foto van hun roodkleurige schedels op Instagram. “Voor mij was het in eerste instantie een praktische keuze om er zo mee naar buiten te treden”, zegt Albert daarover. “Haartransplantaties laat je best in het winterseizoen uitvoeren en ik wist dus dat dat bij mij ging samenvallen met het cross-seizoen. Aangezien ik in een podcast zit en ook regelmatig tv-commentaar geef, was het voor mij onmogelijk om het te verbergen. Maar sowieso schaamde ik me er niet voor. Ik ben van mening dat iedereen met zijn lichaam mag doen wat hij wil.”

Albert zegt ook veel positieve reacties te hebben gehad op zijn Instagram-post: “Veel mannen herkenden zich in mijn verhaal en vroegen me waar ik het had laten doen. Het leek de drempel voor hen te verlagen om ook de stap te zetten.” Het is iets wat haarklinieken in de praktijk duidelijk merken. “De vraag naar haartransplantaties is de laatste jaren flink toegenomen”, zegt dokter Feriduni. “Reden daarvoor zijn de nieuwste chirurgische technieken, die tot prachtige natuurlijke resultaten kunnen leiden, maar ook de tijdsgeest, sociale media en enkele beroemdheden die als rolmodel hebben gediend.”

(Lees verder onder de foto)

Niels Albert toonde zijn transplantatie op sociale media.© Instagram

Gesponsord

Eén van de eerste rolmodellen was chef-kok Wout Bru. Hij kwam in 2018 al naar buiten met het verhaal dat hij een haartransplantatie had laten uitvoeren. “Ik had de vraag van de organisatie gekregen of ik het zag zitten om daar openlijk mee naar buiten te treden in ruil voor sponsoring van de operatie. Ik vond dat absoluut niet erg. En achteraf heb ik ook gemerkt dat ik daar heel veel mensen mee geholpen heb. Ik krijg zeven jaar later nog altijd wekelijks de vraag of ik tevreden ben.”

Bru trok voor zijn operatie naar Turkije, een land dat bekendstaat voor zijn haarklinieken. “Marc Coucke had me gezegd dat ik zeker naar daar moest”, verklaart hij. Volgens Feriduni zijn de operaties in Turkije inderdaad goedkoper, “maar wie de beste technieken wil, blijft toch best in België.” De prijs voor een haartransplantatie in ons land varieert tussen de 4.000 en 12.000 euro, afhankelijk van de grootte.

Feriduni vindt de toegenomen interesse in haartransplantaties wel een beetje dubbel. “Haaruitval is een groot psychologisch probleem voor mannen en vooral voor vrouwen. Jammer genoeg leidt de toename van de vraag ook tot een toename van klinieken die slecht uitgevoerde haartransplantaties aanbieden. De gevolgen daarvan kunnen enorm zwaar zijn om mee om te gaan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer