Palestijnen verlaten Rafah.
Volledig scherm
Palestijnen verlaten Rafah. © ANP / EPA

LIVE GAZA. Leger Israël roept op tot evacuatie van meer burgers Oost-Rafah - Israël heeft mogelijk oorlogsrecht geschonden, zegt rapport VS

De Israëlische krijgsmacht roept op tot de evacuatie van meer delen van Oost-Rafah. Inmiddels hebben meer mensen de stad in het zuiden van de Gazastrook verlaten, schatten de Verenigde Naties. Volgens de Verenigde Staten zijn de onderhandelingen over een staakt-het-vuren en de vrijlating van de gegijzelden op een dood spoor beland. De beslissing van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om de rol van de Palestijnen binnen de VN te versterken, wordt fors bekritiseerd door de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz. “De VN-lidstaten hebben een willekeurige, absurde en onsamenhangende beslissing genomen die de moordenaars van Hamas beloont”, schrijft hij op de sociaalnetwerksite X. Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog.

917 reacties

  • Shaun Slabbinck

    2 uur geleden
    Waar moeten die mensen nog naartoe? 🤦‍♂️🤷‍♂️🤦‍♂️🤷‍♂️
  • jozef vanslembrouck

    4 uur geleden
    Volledig akkoord met dany tavernier. Opmerking bij deze die oproepen tot volledige vernietiging Hamas willen geen rekening houden dat het grootste deel onschuldige burgers zijn en dat dit in het geheugen van velen staat met mogelijks nieuwe terreurdaden. Daarbij heeft Israël dikwijls laten uitschijnen dat het de bedoeling is om alle Palestijnen moeten verdreven of vermoord worden.
  • Freddy Henslegers

    4 uur geleden
    Dan zal Hamas toch eerst alle gijzelaars moeten vrijlaten.
  • Werner Masfranck

    4 uur geleden
    De VN werden opgericht om de wereldvrede en de "Universele rechten van de mens" te handhaven. Door het vetorecht toe te kennen aan de grootmachten werd dit doel onderuit gehaald. Het conflict in het Middenoosten is het gevolg van de onrechtvaardige en arbitraire beslissing in 1948 om een volk van zijn land te beroven met medewerking van diezelfde VN en de Europese landen. Zolang dit onrecht tegenover het Palestijnse volk wordt goedgepraat en getolereerd zal er nooit vrede komen!
  • Cecarine De Smet

    6 uur geleden
    op wie trekt Netanyahu?? hij weet van geen stoppen!!! de vraag is , hoe is Hamas kunnen ontstaan? Palestijnen worden al jaren onderdrukt door de joden!! blijkbaar zijn de joden IIe wereldoorlog vergeten want zij doen nu hetzelfde met Palestina!! is dit nodig? Hamas is te ver gegaan, en is hiervoor gestraft! maar Palestijnen zijn het slachtoffer en Netanyahu weet van geen stoppen!!
  1. TERUGLEZEN GAZA. Israël telt recordaantal trucks met hulpgoederen Gaza - Hamas-bron: “Israëli’s niet geïnteresseerd in wapenbestand”

    TERUGLEZEN GAZA. Israël telt recordaan­tal trucks met hulpgoede­ren Gaza - Ha­mas-bron: “Israëli’s niet geïnteres­seerd in wapenbe­stand”

    Het Israëlische voorstel dat Hamas ontving van de Qatarese en Egyptische bemiddelaars voldoet niet aan de eisen van de Palestijnse facties, aldus Hamas. Het voorstel zal desondanks toch worden bestudeerd, klinkt het in een verklaring van de terreurbeweging, en er zal een antwoord aan de bemiddelaars overhandigd worden. Israël meldt intussen dat het dinsdag recordaantal vrachtwagens – 468 in totaal – met humanitaire hulp Gaza heeft laten binnengaan. Lees hier de ontwikkelingen van dinsdag 9 april terug.
  2. TERUGLEZEN GAZA. Israël erkent verantwoordelijkheid voor dood 7 hulpverleners, Netanyahu: “Onbedoeld onschuldige mensen geraakt”

    TERUGLEZEN GAZA. Israël erkent verantwoor­de­lijk­heid voor dood 7 hulpverle­ners, Netanyahu: “Onbedoeld onschuldi­ge mensen geraakt”

    Zeven werknemers van de World Central Kitchen (WCK), een internationale organisatie die in noodsituaties voedselhulp biedt, zijn gedood door een Israëlische luchtaanval in Deir al Balah, in centraal Gaza. De slachtoffers zijn afkomstig uit Australië, Polen en het Verenigd Koninkrijk, ook is er een burger met de Amerikaans-Canadese nationaliteit en iemand van Palestijnse origine onder de slachtoffers. Israël erkent verantwoordelijk te zijn. Het belooft een onafhankelijk onderzoek naar het zware incident. Lees hier de ontwikkelingen van dinsdag 2 april terug.
  1. TERUGLEZEN MIDDEN-OOSTEN. Hezbollah meldt grote raketaanval op noorden Israël - Washington wil "echte vooruitgang" alvorens steun aan UNRWA te hervatten

    TERUGLEZEN MID­DEN-OOS­TEN. Hezbollah meldt grote raketaan­val op noorden Israël - Washington wil "echte vooruit­gang" alvorens steun aan UNRWA te hervatten

    Israël verwerpt het “ontoereikende” rapport van het onafhankelijk onderzoek naar banden tussen UNRWA-medewerkers en Hamas. Volgens de onder leiding van de voormalige Franse buitenlandminister Catherine Colonna uitgevoerde evaluatie heeft Israël nog steeds geen enkel bewijs geleverd voor de beschuldigingen aan het adres van de UNRWA-medewerkers, die volgens Israël medeplichtig zouden zijn geweest aan de aanvallen op 7 oktober. Premier Alexander De Croo (Open Vld) vraagt in een reactie op het rapport dat landen hun steun voor het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen hervatten. Lees hier de ontwikkelingen van dinsdag 23 april terug.
  2. TERUGLEZEN GAZA. “Aanzienlijke vooruitgang geboekt in gesprekken over staakt-het-vuren”

    TERUGLEZEN GAZA. “Aanzien­lij­ke vooruit­gang geboekt in gesprekken over staakt-het-vu­ren”

    De onderhandelingen over een wapenstilstand in de Gazastrook en de vrijlating van gijzelaars boeken “aanzienlijke vooruitgang”. Dat meldt de Egyptische staatszender ‘Al-Qahera News’, op basis van een hooggeplaatste Egyptische bron. Desondanks is het einde van het conflict in de Gazastrook nog lang niet in zicht. Dat heeft de stafchef van het Israëlische leger zondag gezegd nadat het Israëlische leger bijna alle grondtroepen terugtrok uit het zuiden van de Gazastrook. Lees hier de updates van maandag 8 april terug.