Georges Vanschoonwinkel en Elie Missotten van Heemkunde Groot-Heers zijn al maanden bezig met het digitaliseren van doodsprentjes en doodsbrieven.© rr

Georges en Elie digitaliseren duizenden doodsprentjes en doodsbrieven uit Heers

Heers -

Meer dan 7.000 doodsprentjes en 2.000 doodsbrieven van Heersenaren scanden Georges en Elie de afgelopen maanden in. “Een monnikenwerk”, zeggen ze. Het oudste bidprentje dat ze online zetten, dateert uit 1793.

Frank Missotten

Als lid van Heemkunde Groot-Heers sloegen de heren aan het digitaliseren. “Het zijn vooral doodsprentjes en doodsbrieven van inwoners van Groot-Heers: wie er geboren is, wie er woonde en wie er komen wonen is”, vertellen Elie en Georges. “In onze database zitten ook mensen die enkel een familieband hebben in Groot-Heers. Benny Porta, één van de leden van de heemkring, verzamelde al een tijdje doodsprentjes en -brieven. Hij bekijkt ook dagelijks de overlijdens bij de funeraria en houdt die bij. Wij hebben die hele collectie nu in een database gezet die mensen kunnen raadplegen op de website van Heemkunde Groot-Heers. Het programma dat we daarvoor gebruikten, werd ontwikkeld door Jan van Bogget, met de hulp van An-Katrien Jacobi van Erfgoed Haspengouw.”

Digitaal archief

Het is een werk van lange adem, maar de inspanningen lonen. Intussen zijn meer dan 7.000 Heerse prentjes online te raadplegen. “Georges en ik zijn al enkele maanden aan het digitaliseren”, zegt Elie Missotten. “Georges scant de prentjes en brieven, ik zet ze in de database en koppel ze aan de juiste persoon. We hebben ervoor gekozen om de bestanden zonder beperking en zonder watermerk te laten downloaden in een aanvaardbare resolutie. We werken wel met een eenmalige registratie om te weten wie ons archief bezoekt.”

Aanwinsten

In de database vind je zowel hedendaagse herdenkingsberichten als waardevolle historische overlijdensaankondigingen. “Zo dateert het oudste doodsprentje al van 20 maart 1793, een zekere Paulus Vandermeer is toen overleden in Vechmaal. Je krijgt dus een uniek inzicht in de geschiedenis en evolutie van rouwrituelen en -praktijken door de eeuwen heen.”

Elie en Georges zijn nog vast van plan om hun digitale collectie uit te breiden. “Sinds onze database online is, hebben al verschillende mensen ons gecontacteerd en doodsprentjes en doodsbrieven aangeboden. We gaan die zeker nog digitaliseren en blijven ook op zoek naar nieuwe aanwinsten. Iedereen die doodsprentjes heeft die niet op onze lijst voorkomen, mag contact met ons opnemen.”

Het oudste doodsprentje dateert van 20 maart 1793.© rr

Contact: georges@grootheers.be. grootheers.be/doodsprentje-en-doodsbrieven
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer