Opletten voor man van 40 miljoen, maar er liggen kansen voor Club Brugge in de halve finales: wat u moet weten over Fiorentina

De laatste horde van Club Brugge richting een Europese finale: Fiorentina. Slechts tiende in de Italiaanse competitie, maar vorig jaar ook al finalist in de Conference League. Is dit een haalbare tegenstander?

Jonas Withouck

Voor welke speler(s) moet Club opletten?

Club Brugge mag zich hoe dan ook aan een sterkere tegenstander dan PAOK verwachten. Volgens het gespecialiseerde Transfermarkt is de spelersselectie van Fiorentina met 248 miljoen euro ruim drie keer meer waard is dan die van PAOK (72 miljoen). De marktwaarde van de Club Brugge-selectie ligt op 138 miljoen. Dat is toch een verschil.

Nicolás Gonzalez, de man van 40 miljoen bij Fiorentina.© EPA-EFE

De gevaarlijkste man bij de Italianan is Nicolás Gonzalez (26). De Argentijnse vleugelaanvaller is dit seizoen de ‘MVP’ met elf goals en vier assists over alle competities heen - dat valt op zich nog mee, Fiorentina is geen doelpuntenmachine. Gonzalez besliste de kwartfinale tegen Viktoria Pilsen met een goal in de verlengingen. Met zijn snelle voetjes en uitstekende linker komt het gevaar van hem aan de rechterkant. Hij miste het WK in Qatar wegens een blessure, maar mag de laatste tijd wel vaak meedoen bij wereldkampioen Argentinië. Zijn marktwaarde ligt op 40 miljoen euro.

Wie zijn de andere bekenden?

Wie de Belgische competitie volgt, zal ook Christian Kouamé (26) kennen. De Ivoriaan vormde in 2021-2022 een gevaarlijk spitsenduo met Joshua Zirkzee bij Anderlecht, dat hem maar één seizoen kon huren. Na zijn 13 goals en 10 assists was hij onhoudbaar voor paars-wit. Bij Fiorentina is Kouamé intussen omgeschoold tot een linksbuiten, wat hem op het eerste zicht niet perfect lijkt te liggen. Er staat na 28 wedstrijden, waarin hij ook vaak invaller was, amper één goal en één assist achter zijn naam.

Christian Kouamé speelde een sterk seizoen bij Anderlecht.© BELGA

In de zoektocht naar meer doelpunten belandde Fiorentina op de laatste dag van de wintermercato bij Andrea Belotti (30), de ervaren Italiaanse spits die bij AS Roma de concurrentiestrijd met Romelu Lukaku verloren had. Een schot in de roos bleek die wintertransfer niet: na vijftien matchen kon ook Belotti nog maar één keer scoren.

Wie is de trainer?

Geen grote naam, wel een opvallende: Vincenzo Italiano (46), een in Duitsland geboren Italiaan die zich via de lagere reeksen heeft opgewerkt tot hoofdcoach van Fiorentina. Zijn spelerscarrière was eerder bescheiden: hij verzamelde iets meer dan honderd matchen in de Serie A bij Hellas en Chievo Verona. Zijn eerste succes als trainer was vorig jaar, toen Fiorentina de finale van de Conference League bereikte (en 1-2 verloor van West Ham). In de Serie A eindigde Fiorentina zevende, achtste en nu staat het pas tiende onder Italiano.

Vincenzo Italiano, de trainer van Fiorentina.© REUTERS

Hoe goed is Fiorentina bezig dit seizoen?

Een tiende plaats in de Serie A, dat is niet best. Maar in de Coppa Italia zit Fiorentina wel in de halve finales - de heenmatch werd al gewonnen van Atalanta (1-0). Het parcours richting de halve finales van de Conference League was niet super moeilijk: in de laatste voorronde werd Rapid Wien nipt geklopt, ze wonnen hun poule met RC Genk, Ferencvaros en Cukaricki, de 1/8ste finale wonnen ze nipt tegen Maccabi Haifa en in de kwartfinale tegen Viktoria Pilsen hadden ze verlengingen nodig.

In de wedstrijden tegen Genk toonde Fiorentina zich een uitgekookte ploeg. Ze winnen veel duels, kunnen goed pressen en zijn sterk in de lucht. Toen de ploeg uit Firenze thuis tegen Genk 2-1 voor kwam, staken ze de wedstrijd volledig op slot door tijd te rekken en opstootjes uit te lokken. Anderzijds is de verdediging te pakken: in Limburg werd het 2-2, ook in Firenze gaven de Italianen veel kansen weg en had Genk meer moeten scoren. Er liggen zeker kansen voor Club Brugge.

Genk verloor met 2-1 op het veld van Fiorentina. Thuis werd het 2-2.© BELGA

Nog dingen die u moet weten?

In maart werd ‘La Viola’ - zo luidt de bijnaam van de club - nog opgeschrikt door de plotse dood van CEO Giuseppe ‘Joe’ Barone. De 57-jarige Italiaan kreeg in aanloop naar de wedstrijd tegen Atalanta een hartstilstand. Hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis, maar kon niet meer gered worden. “Fiorentina verliest een van zijn belangrijkste figuren”, klonk het rouwbericht op de clubwebsite. “Giuseppe zal nooit vergeten worden.”

Tot slot nog dit: met Rocco Commisso heeft Fiorentina de rijkste eigenaar van de Serie A met een geschat vermogen van 7,5 miljard euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer