Julie, Oliwia, Catho en Nikolett, de organisatoren van Sexpertise.© rr

Wie nog nooit een gipsen pik heeft gepimpt, reppe zich naar Merksemdok voor seksbeurs waarop iedereen kleren aanhoudt

Als je aan een eroticabeurs denkt, doemen beelden op van stripteaseuses, buitenmaatse dildo’s en signeersessies met pornoactrices. Vier studenten van de Karel de Grote Hogeschool pakken het anders aan. Met Sexpertise organiseren zij op 11 mei een ‘educatieve’ seksnamiddag in Merksem.

Patrick Vincent

Je studeert event- en projectmanagement aan de Karel de Grote Hogeschool en voor je bachelorproef moet je – jawel – een evenement organiseren. Sommige studenten bedenken dan een wijnproefavond, een kampeeravond met film, ze organiseren een themafeest in de punksfeer of ze bezoeken het huis van de paashaas.

Catho Driesen, Oliwia Belczynska, Nikolett Váczi en Julie Hendrickx gingen een iets pikantere toer op. Op zaterdag 11 mei organiseren zij in zaal Merksemdok Sexpertise, een beurs met lezingen en workshops over seks. Dat is een rechtstreeks uitvloeisel van hun onvrede over de ‘reguliere’ eroticabeurzen die al enkele decennia onze feestzalen en beurshallen frequenteren en die vooral mannen met buitenmaatse fotocamera’s aantrekken, camera’s waarmee ze zo veel mogelijk stukjes naakte vrouwelijke huid in detail wilden capteren.

“Ons eerste idee was een bingoavond met seksspeeltjes”, zegt Catho Driesen. “We zouden daarbij ook praktische informatie geven over hoe die speeltjes te onderhouden en zo. Maar daarna begonnen we verder te denken. We wilden het leuk houden, maar er wel een educatieve draai aan geven.”

Julie, Oliwia, Catho en Nikolett, de organisatoren van Sexpertise.© rr

Standjes en workshops

Wie zijn achttiende verjaardag al gevierd heeft, is welkom, zowel singles als koppels. Je zal op Sexpertise standjes vinden: met juwelen, lingerie, boeken, maar ook bijvoorbeeld een infostand over milieuvriendelijke alternatieven voor het deponeren van gebruikte maandverbanden. En er zullen workshops zijn. Sommige ook ludiek. Wie nog nooit een gipsen pik heeft gepimpt, reppe zich naar Merksemdok. Maar de workshops zijn vooral praktisch gericht. Specialiste Ruud Poppe geeft bijvoorbeeld inzicht in hoe je een penis of een vulva het best kunt plezieren. En er is ook een inleidingscursus tot bondage.

“We doen dat op een veilige manier”, benadrukt Catho Driesen. “We gebruiken geen echte lichaamsdelen. Iedereen houdt zijn kleren aan en niemand wordt tegen zijn of haar wil betrokken bij de activiteiten.”

“Er zijn nog altijd mensen die vinden dat meisjes al hun schaamhaar moeten wegscheren. Kaat Bollen komt daarover spreken”

Catho Driesen

Mede-initiatiefnemer

Vier seksuologen komen lezingen geven over diverse onderwerpen uit het seksleven van de homo sapiens. Bijvoorbeeld over het ‘taboe’ van het schaamhaar. “Er zijn nog altijd mensen die vinden dat meisjes alles moeten wegscheren”, zegt Catho. “Kaat Bollen komt daarover spreken.” Andere lezingen gaan over zelfliefde, seksueel verlangen en verbinding en de waarheid achter enkele seksmythes, zoals het vaginale orgasme.

Dat de seksuologen allemaal vrouwen zijn is toeval, zegt Catho Driesen. “We hebben ook mannen uitgenodigd, maar het is ons niet gelukt. Geen probleem. We mikken op mensen die zich op een ‘normale’ eroticabeurs wat ongemakkelijk voelen, die zich niet zo makkelijk openstellen. Bij ons zijn ze veilig.”

Je kan tijdens Sexpertise ook allerlei workshops volgen.© rr

Huiselijke sfeer

De locatie van Sexpertise, in de Merksemse wijk ’t Dokske, lijkt minder evident. Maar daar is een verklaring voor. “Wij financieren het evenement volledig zelf met ons vieren”, zegt Catho. “Met ons beperkt budget moesten we dus op zoek naar een betaalbare zaal. Dus moesten we wat creatiever zijn. En in Merksemdok heerst een heel ongedwongen, bijna huiselijke sfeer. Ideaal voor wat we willen bereiken.”

MEER OVER GvA - Lifestyle - Seks & Relaties