Antwerpse politie houdt actie tegen overlast, drie personen gearresteerd

© ATV

In de Antwerpse wijk Seefhoek heeft de politie zaterdag een actie gehouden die kadert binnen de zogenaamde ‘High Trouble’-werking. Die werking zet in op de “spoedige uitwijzing van illegale criminelen”. Drie personen werden gearresteerd.

Bron: BELGA

Binnen High Trouble identificeert de politie op voorhand illegale overlastplegers in een bepaalde buurt en niet tijdens de actie op het terrein zelf. Er is een samenwerking met Dienst Vreemdelingenzaken, die voor de nodige plaatsen zorgt en de personen uiteindelijk repatrieert. Effectief een plaats vinden in de gesloten centra, was in het verleden een pijnpunt en zorgde voor de nodig frustratie bij politiediensten. 

“We zijn vandaag/zaterdag met bijna 50 agenten, zowel in uniform als in burger, de straat opgegaan”, zegt Pieter De Meester van politie Antwerpen. “Drie personen die op de High Trouble-lijst stonden, werden ingerekend. Dat zijn mensen die hier illegaal verblijven en door bijvoorbeeld druggebruik voor overlast zorgen.”

LEES OOK:

Op de High Trouble-lijst staan in Antwerpen nog 52 namen. In theorie zou de politie die lijst nog veel langer kunnen maken, maar dat zou niet haalbaar zijn in de praktijk. Daarnaast is het ook niet altijd mogelijk om gearresteerde personen terug te sturen naar een conflictgebied, zoals Syrië. “Er is nog veel werk aan de winkel”, besluit De Meester. “Maar we blijven dweilen. Onze eenheden identificeren eerst personen via cameratoezicht, nadien gaan collega’s op het terrein.”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) volgden de actie mee op het terrein. Staatssecretaris de Moor verklaarde in februari nog dat, wanneer bij politieacties mensen zonder papieren worden aangetroffen, prioritair moet worden ingezet op hun terugkeer. In de politiezone Brussel-Hoofdstad werden zo al tientallen personen verwijderd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen