© BELGA

Met dank aan Ejuke: Antwerp heeft eerste driepunter beet in Champions’ Play-offs

De nul is van het bord voor Antwerp. De spelers van Van Bommel speelden heus geen wereldmatch op bezoek bij Cercle Brugge, maar Ejuke scoorde wel de verlossende treffer. Antwerp trok de 0-1 over de streep en smeert Cercle meteen ook een eerste nederlaag in de play-offs aan.

Stefan Smet

Speeldag vier in de Champions’ Play-offs en bij de Vereniging vierde men niet alleen de 125ste verjaardag, maar genoot men ook met volle teugen na van de recente vijf op negen. Bij de Antwerpse bezoekers koos coach Van Bommel voor een onuitgegeven middenveld: Matazo vierde zijn basisdebuut, terwijl Yusuf en Ekkelenkamp naar de bank verhuisden. Balikwisha bleef dan weer in het team in steun van Janssen die weer zijn vertrouwde stek in de punt van de spits innam.

Het in de play-offs nog ongeslagen Cercle begon vrank en vrij aan de partij, maar ook Antwerp liet zich niet onbetuigd en Warleson moest al snel vol aan de bak toen Balikwisha plots voor hem opdook. Voor Utkus was de partij na tien minuten al voorbij na een fikse botsing met Janssen, waardoor Muslic flink moest puzzelen in zijn veldbezetting en dat zorgde toch even voor tactische wanorde bij de thuisploeg.

LEES OOK. ONS OORDEEL. Ejuke doorbreekt de doelpuntendroogte, Matazo speelde met véél bewijsdrang

Antwerp profiteerde evenwel niet, want Janssen stuitte op een attente Warleson. Cercle nam meteen weer over, maar het vizier van Felipe stond niet scherp, zijn schot zoefde hoog over de kooi van Lammens. Ook Janssen kwam nog eens in een kansrijke positie: na een gemiste interceptie van Daland, bediende Bataille knap de Nederlander die in een tijd maar al te zwak op Warleson besloot.

© BELGA

De Great Old presenteerde zich in Brugge zeker niet als een team dat overloopt van vertrouwen en dat vertaalde zich vooral in een rist misverstanden in de opbouw. Het Brugse publiek gniffelde herhaaldelijk toen de bezoekers nog maar eens onnodig balverlies leden. Spektakel was er evenwel niet echt te bespeuren in een koud maar zonovergoten Jan Breydelstadion, want ook bij de thuisploeg stokte de aanvalsmachine net iets te vaak.

Tikkeltje scherpte ontbreekt

Toch waren er zeker wel enkele mogelijkheden voor Cercle om met een voorsprong de rust in te gaan, maar Felipe en Denkey misten in de zone van de waarheid net dat tikkeltje scherpte om toe te kunnen slaan. Vooral bij de Brugse topschutter lag de foutenlast in de eerste helft duidelijk hoger dan gewoonlijk. Kapitein Van der Bruggen had uiteindelijk nog de beste doelpoging, maar zijn schot zoefde centimeters naast de kooi van Lammens.

Antwerp? Ze hadden dan wel enkele mooie kansen via Janssen, maar voorts kwamen de rood-witte combinaties nauwelijks echt uit de verf en centrumspits Janssen stond quasi doorlopend op een groen-zwart getint eiland. In de opbouw liep het bij de landskampioen dan ook opvallend vaak mis. De vier opeenvolgende partijen zonder zege zorgden overduidelijk voor een knauw in het Antwerpse zelfvertrouwen.

© Isosport

Meteen na rust wist Minda zich toch eens door te zetten, maar zijn schot zoefde een metertje naast. Het wedstrijdbeeld veranderde in de aanvangsfase van de tweede helft dan ook niet. Cercle Brugge bleef langdurig kamperen op de helft van de bezoekers die slechts heel behoedzaam de oversteek waagden in de richting van Warleson.

Bij zo’n schaarse tegenprik via Ejuke en Janssen was het wel meteen weer gevaarlijk, maar de aanstormende Ondrejka kon de wenkende kans niet verzilveren. Snel naar de overkant waar Cercle via de kwieke Minda nog eens Denkey in stelling bracht, maar opnieuw ging Lammens goed plat. Ejuke bleef ondertussen op de loer liggen en na een fraaie combinatie met Bataille besloot hij hard op Warleson.

Ejuke breekt de ban

Stilaan kwam er meer ruimte tussen de linies. Antwerp slaagde er ook steeds beter in om kansen bij elkaar te voetballen en nadat Ekkelenkamp eerst nog een torenhoge kans onbenut liet, was het even later wel raak. Ejuke en Janssen namen een hoekschop kort en de Nigeriaan mikte de bal vanuit een heel scherpe hoek zowaar tegen de touwen (0-1).

LEES OOK. “Flitsenvoetballer Ejuke bevrijdde Antwerp, dat tegen Cercle niet afhankelijk was van flitsen”

© BELGA

Cercle Brugge moest nu in de achtervolging en Muslic bracht Lemaréchal en Olaigbe tussen de lijnen. Toch was het Antwerp dat kansen bij elkaar bleef voetballen. Balikwisha was de volgende die de Brugse buitenspelval wist te omzeilen, maar zijn schot miste de juiste richting. Zo liep het aantal doelkansen voor de Antwerpse bezoekers toch wel heel aardig op, maar de efficiëntie ontbrak om de partij voortijdig te beslissen.

Frustraties lopen op bij Cercle Brugge, kansen blijven uit

De thuisploeg raakte ondertussen steeds meer gefrustreerd door de wedstrijdleiding van ref Verboomen die eerst Van der Bruggen nodeloos geel gaf voor protest. Even later slikte ook Denkey een gele kaart na een overtreding. Toen Daland ook nog eens geel kreeg na een akkefietje met Balikwisha – de Brugse verdediger mist zo de partij tegen Anderlecht door een gele schorsing – was het hek helemaal van de dam.

Antwerp bleef uiteindelijk al bij al vlot overeind. Cercle ontwikkelde immers nog wel wat power play, maar echte doelkansen bleven ook in de absolute slotfase uit. Ouattara claimde nog tevergeefs een strafschop. De bezoekers vonden het allemaal best wel prima en konden eindelijk nog eens zegevieren. In de stand wipt de Great Old meteen ook weer over Cercle Brugge dat gefrustreerd achter bleef.

Cercle Brugge Logo
Cercle Brugge
:
Antwerp Logo
Antwerp
Geen hoogstaand voetbal vandaag op Jan Breydel, maar Antwerp weet toch de drie punten mee naar huis te nemen. Een zure nederlaag voor Cercle Brugge dat de 125ste verjaardag van de club vierde en ook na het tegendoelpunt bleef doorzetten.
Yusuf creëert de aanval en geeft de bal mee met Balikwisha, maar die stuit op Warleson.
Snel ingegooid door Cercle. Ouattara sprint richting de zestien, knalt, maar te weinig om Lammens in de problemen te brengen.
De vrije trap van Cercle leverde maar weinig op, want de vlag van de lijnrechter ging al meteen de lucht in.
Denkey krijgt een tik van Bataille. Vrije trap voor Cercle op de linkerflank.
Balikwisha maakte een lichte overtreding op Daland, die gefrustreerd reageerde. Beide spelers gingen op de bon. Daland is zo geschorst voor de volgende wedstrijd tegen Anderlecht.
Isosport
Denkey gaat in duel met Alderweireld, maar gebruikt iets teveel zijn arm. Verboomen fluit voor een overtreding.
De hoekschop van Van der Bruggen wordt uiteindelijke een simpele vangbal voor Lammens.
Van der Bruggen krijgt een gele kaart voor protest nadat Cercle de fout tegen kreeg.