Wilders beweert dat Timmermans geweld niet uitsluit om te verhinderen dat hij aan de macht zou komen.
Foto: Belga

Geert Wilders wil naar gerecht stappen na uitspraak PvdA/GroenLinks-leider Frans Timmermans

In Nederland heeft PVV-leider Geert Wilders aangekondigd dat hij naar het gerecht stapt na een uitspraak van PvdA/GroenLinks-leider Frans Timmermans op het congres van zijn partij in Apeldoorn. Wilders beweert dat Timmermans desnoods met geweld wil verhinderen dat hij aan de macht zou komen, maar Timmermans wijst die beschuldiging van de hand.

Wilders interpreteert de uitspraak van Timmermans als een bedreiging. Die sprak in Apeldoorn volgende woorden uit: "Mensen, onze taak is helder. Wij zullen niets nalaten om te voorkomen dat Wilders in dit land aan de macht komt."

"Niets nalaten? Niets? Dus ook geen geweld?", reageert Wilders op X. "Ik ga aangifte doen."

In een andere post op X heeft hij het over "levensgevaarlijke linkse ophitserij". "Ze hebben niets geleerd van de moord op Pim Fortuyn."

Geert Wilders roept zijn aanhangers op om ook aangifte te doen tegen Timmermans.

Een storm in een glas water?

"Mijn middelen zijn altijd parlementair en niets anders", reageert Frans Timmermans in een verklaring. "Iedere andere suggestie werp ik verre van me."

"Dit doet Wilders altijd als hij kritiek krijgt. Dan slaat hij om zich heen", aldus de leider van PvdA/GroenLinks. 

Het is de invulling van Wilders dat Timmermans opriep tot geweld

Politiek verslaggever Xander van der Wulp (NOS)

Wellicht gaat het gewoon over een verspreking van Timmermans, want in de tekst van zijn toespraak tot het congres in Apeldoorn staat niet "niets nalaten", maar "niet nalaten".

"Het is de invulling van Wilders dat Timmermans opriep tot geweld", duidt politiek verslaggever Xander van der Wulp bij de Nederlandse omroep NOS. "Nu de GroenLinks-PvdA-leider dat ook expliciet heeft ontkend, lijkt de aangifte weinig kansrijk."

Een uiting van frustratie?

Sinds de verkiezingen van november vorig jaar is de Partij voor de Vrijheid (PVV) de grootste in de Tweede Kamer van het Nederlandse parlement. Daardoor heeft Geert Wilders het initiatiefrecht bij het vormen van een nieuwe regering.

Maar de formatiegesprekken tussen Wilders, Dilan Yesilgöz van de rechts-liberale VVD, Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract (NSC) en Caroline van der Plas van BoerBurgerBeweging (BBB) schieten maar niet op, tot grote frustratie van Wilders.

Ondanks het feit dat de PVV-leider al heel wat toegevingen heeft moeten doen om de gesprekken gaande te houden, blijven de onderhandelaars ter plaatse trappelen. Dat Wilders daarover geregeld zijn ongenoegen laat blijken op X lijkt de zaken al evenmin vooruit te helpen.

Meest gelezen